Her er de fire nominerede projekter til Cavlingprisen 2022
I alt 11 journalister er blevet nomineret til Cavlingprisen 2022 for fire forskellige projekter.
Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar for podcastserien ”Det levende bevis”.
Frederik Hugo Ledegaard Thim er nomineret for sin podcastserie “Det levende bevis”, som fortæller historien om to søstre, hvis forældre ved tre retsinstanser er blevet idømt og afsonet fængselsstraf, for at have fået deres døtre omskåret. Igennem syv afsnit sandsynliggør Ledegaard Thim, at der er tale om et justitsmord.
Det gør han ved grundigt at belyse sagen fra alle sider. Han lytter rent faktisk til, hvad den ene af søstrene siger, han gennemgår politiets arbejde, han efterprøver eksperternes udsagn. Han stiller vedholdende spørgsmål til den sagsbehandling, der hver gang førte frem til at forældre blev dømt skyldige.
Ikke blot er podcasten velfortalt og velformidlet, det bliver desuden tydeligt for lytteren, at et system, der er til for at beskytte de unge kvinder, kan ende med at skade dem.
Foreslået af Jens Vithner og Mikala Krogh, DR
Læs forslaget her.
Foreslået af Aida Kokanovic, Anne Skjerning og Jesper Tynell.
Læs forslaget her.
Mathilde Kimer fra DR for hendes dækning af krigen i Ukraine.
Journalist Matilde Kimer nomineres til Cavlingprisen 2022 for sin dækning af krigen i Ukraine.
Gennem en stribe korte og længere tv-indslag fortæller hun med indsigt, nærvær og følelse, hvad der sker, når et land og et folk rives midt over, og alt det, der har været et hjem, pludselig bliver en slagmark.
Det er ikke svært at levere nerve og drama fra en krig. Men Matilde Kimer giver os også sammenhæng, analyser og fortællinger, der viser, at hun kender Rusland og Ukraine og de mennesker, der bor der.
Matilde Kimer formår ikke kun at finde og fortælle historierne, hun udkommer også i mange formater og versioner. Hun stiller sig selv til rådighed, men står aldrig foran historien.
På den måde bliver hun det troværdige ansigt, der forbinder DRs mange brugere med en krig, der kan føles fjern og uvirkelig, men definerer vores tid.
Foreslået af Niels Kvale, Kirsten Marie Svendsen, Søren Klovborg, Jacob Basbøll, Jakob Krogh, Sanne Gram, Sune Christiani og Simon Vincensen.
Læs forslaget her.
Foreslået af Tine Gøtzsche, selvstændig
Læs forslaget her.
Foreslået af Andrey Kazankov, Anna Libak, Emil Rottbøll, Leif Davidsen, Poul Funder Larsen, Samuel Rachlin, Simon Kruse, Thomas Heine.
Læs forslaget her.
Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager fra Berlingske Tidende for dækning af FE-sagen.
Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager nomineres for deres artikler i sagen om hjemsendelsen af tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der begge er anklaget for at røbe statshemmeligheder.
De har afsløret, at der i sigtelserne mod den tidligere FE-chef bl.a. indgår samtaler med familie og pårørende, som umiddelbart kan virke tilforladelige. De har også fortalt, at en række partiledere har fået beskrevet Lars Findsen som en person, der både stjæler cykler og har et sexliv, der er så opsigtsvækkende, at myndighederne følte sig nødsaget til at informere førende politikere om det.
Det er en sag, hvor myndighedernes lukkethed og kildernes frygt for at udtale sig, gør det særligt vanskeligt at få oplysninger frem. Alligevel har de tre journalister fortalt historier, der har ændret billedet af sagen og myndighedernes fremfærd.
Foreslået af Eva Jung og Chris Kjær Jessen, Berlingske
Læs forslaget her.
Line Ritz, Ole Tornbjerg, Nils Giversen og Thea Pedersen fra Impact TV, Laura Friis Wang på avisen Information og Signe Daugbjerg fra TV2 for ”MeToo: Sexisme Bag Skærmen”.
Gennem intenst arbejde med et stort antal kilder har de formået at dokumentere et arbejdsmiljø, der var præget af magtmisbrug og overgreb. Historien fortælles gennem en række interview med kilder, der beretter om forløb de oplever som uhyre skamfyldte - uanset om de selv var ofre eller undlod at gribe ind, selv om de var opmærksomme på, hvad der skete. Fortællingen drives frem ved, at kilderne supplerer hinandens vidnesbyrd.
Hele vejen igennem fastholder holdet bag dokumentaren sit fokus på kritikken af en struktur af magtmisbrug og tavshed. Rækken af vidnesbyrd gør et stærkt indtryk og bidrager til forståelsen af sagen på den enkelte arbejdsplads og metoo-diskussionen generelt.
Foreslået af Thomas Breinholt, TV2
Læs forslaget her.
Rune Lykkeberg, Natalie Barrington Rosendahl og Anton Geist, Information
Læs forslaget her.
Den endelige vinder af Cavlingprisen 2022 udpeges fredag den 6. januar fra kl. 15 på Arbejdermuseet i København. Alle er velkomne til at kigge forbi.
Kommentarer