Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Guide: Sådan holder du dig relevant hele arbejdslivet

DJ har samlet en række gode råd til, hvordan du bliver ved med at være en vigtig ressource, bevarer arbejdsglæden og får mest mulig indflydelse på dit seniorarbejdsliv.

Reflekter over din egen rolle

”Hvis man har siddet på den samme arbejdsplads med de samme opgaver i mange år, eller blot har et væld af erfaring, kan man nemt komme til at låse sig fast i et bestemt syn på sig selv. Det skal man passe på med, for når branchen pludselig ændrer sig, kan det være svært at følge med, hvis man ikke aktivt har reflekteret over sig selv som arbejdsressource. Man skal kunne følge bevægelserne i branchen, og det er umuligt, hvis man ikke med jævne mellemrum vurderer, hvordan man selv kan følge med, når skiftet sker.
Kig på markedet og overvej, hvordan du kan spille dine kort i den nuværende situation,” siger faglig konsulent i DJ Mads Løkke Rasmussen. Men det handler også om at være sin egen erfaring bevidst.

”Lad være med at søge jobs, der er under dit erfaringsniveau. Vær ydmyg, men søg ikke novicestillinger i et forsøg på at være så fleksibel som muligt. Vær bevidst om, at selvom du måske ikke har erfaring i præcis den stilling, du søger, så har du erfaring fra et langt arbejdsliv i en lignende branche, der gør dig i stand til at udfylde rollen og muligvis tilføje den noget ekstra. Søg de stillinger, der passer til dit erfaringsniveau,” siger han.

Tag hånd om din karriere: Efteruddan dig

”Det er ikke nok at tage et kursus, når du er blevet opsagt eller tilbudt en fratrædelsesordning. Der er det simpelthen for sent. Brug dit forbunds tilbud og efteruddan dig løbende, så din nuværende eller en eventuel fremtidig arbejdsgiver kan se, at du er omskiftelig, har mod på at udvikle dig og har brugt de værktøjer, din efteruddannelse har givet dig i praksis. Et socialt medie-kursus taget som ledig kan hurtigt gøre en potentiel arbejdsgiver bekymret – mens kurser taget løbende, vil gøre selvsamme arbejdsgiver nysgerrig på dine kompetencer,” siger Mads Løkke Rasmussen.

Brug dit fagforbund til at skabe trivsel og netværk

Journalistforbundet tilbyder adskillige kurser samt individuel karriererådgivning til de fuldvoksne medlemmer. DJ tilskynder medlemmer til at tage potentielt ubehagelige situationer i opløbet ved eksempelvis at tage kurserne Ville du kunne få dit job, hvis du søgte det? eller Pas på dig selv, hvor du kan lære at tage temperaturen på din egen trivsel. DJ har desuden startet de to netværk 55+, hvor der er ledige pladser. Netværkene er medlemsstyrede og handler om, at man gensidigt understøtter hinanden ud fra den fællesnævner, at alle medlemmer arbejder i medie- eller kommunikationsbranchen og er over de 55 år.

Anerkend det, hvis du ikke trives

”Frygten for den store forandring kan være lammende. Det kan gå i kroppen, det kan gå ud over humøret og være skadelig for ens præstation på arbejdspladsen. Når man føler, at tingene ikke går, som man gerne vil have, hvad end det er på arbejdspladsen, med kollegerne eller i privaten, skal man stoppe op og overveje, hvordan virkeligheden reelt ser ud. Det er vigtigt at turde få justeret sit verdensbillede – så spørg din chef og dine kolleger, om de er tilfredse med dit arbejde. Og når de svarer, så husk at lytte godt efter. Hvis du føler dig hæmmet og bekymret i en grad, hvor det påvirker din dagligdag eller nattesøvn, så tal med en professionel. DJ tilbyder redskabsorienteret trivsels- og stressrådgivning fra professionelle, der selv har været i branchen,” siger arbejdsmiljøkonsulent i DJ Eva Jakobsen.

Bevar kontrollen

”Selvom det kan være hårdt at skulle gå til en yngre chef og lægge kortene på bordet, er det vigtigt at turde gøre det. Spørg åbent om, hvad du skal gøre for at være en værdifuld medarbejder, og lyt, når der bliver svaret. På den måde bliver det noget nemmere, hvis der opstår en situation, hvor du har brug for en pause, eller at der bliver taget lidt ekstra hensyn til dig på arbejdspladsen. Det er svært i en branche, som er så præstationsdomineret, men det er vigtigt at spørge om lidt ekstra ledelse, når det er det, der er brug for.  Det nytter ikke at gå under radaren – stik i stedet hovedet op og vær modig nok til at turde spørge, hvordan landet ligger,” siger Eva Jakobsen.

Kilde: Mads Løkke Rasmussen, faglig konsulent i DJ og Eva Jacobsen, arbejdsmiljøkonsulent i DJ.

Jakob Carlsen

FIND DIN EFTERUDDANNELSE

Styrk din karriere med efteruddannelse, som matcher dine faglige ambitioner.

Jonathan Bjerg Møller

STYRK DIT FAGLIGE NETVÆRK

Du kan ikke undvære det. Del din viden og erfaringer med andre som dig. Uanset hvilken faggruppe du tilhører, faciliterer DJ faglige netværk landet over, og dækker de forskellige fagområder.

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.