Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Guide: Sådan arbejder du bedst hjemme

Planlæg dagen, indret et arbejdsrum og udnyt forandringen til at skabe nye positive vaner. DJ har lavet en guide med 6 gode råd til, hvordan du arbejder bedst hjemme i den kommende tid. Nu også med børn.

Sådan arbejder du hjemme

Jenz Koudahl

Vær forsigtig med personfølsomme oplysninger i hjemmet. Arbejder du med personfølsomme oplysninger, er der en række forbehold, du bør tage. Som for eksempel ikke at arbejde fra en privatmail, men derimod anvende arbejdspladsens VPN-forbindelse (medmindre du bruger Office365). Bliver virksomhedens VPN-adgang udfordret af, at så mange arbejder hjemmefra, så tjek med din arbejdsplads, om du må gemme dine dokumenter lokalt – det kan være forbudt at gøre uden tilladelse. Du bør heller ikke have fysiske papirer liggende fremme med personfølsomme oplysninger om andre mennesker. Print så lidt som muligt, og hvis det er nødvendigt, så sørg for, at papirerne kun er tilgængelige for dig.

Tag ”arbejdstøjet” på og overhold arbejdstiderne. Selvom du arbejder hjemme og måske kunne arbejde fra en halvliggende stilling i sofaen i dine behagelige søndagsbukser – så lad være med det. Du får meget nemmere ved at adskille arbejde og fritid, hvis du tager arbejdstøjet på og ”går på arbejde” – selvom det er i hjemmet – og holder fri til normal tid. Du skal ikke arbejde om aftenen, medmindre det er påkrævet. Også for din families skyld. Intet er så frustrerende for børn som en forælder hjemme, der ikke er ”hjemme”.

Skriv dagens opgaver ned og lav en tidsramme for, hvornår du løser de forskellige opgaver. Igen, det handler om at tage din tid seriøst, undgå for mange overspringshandlinger og få struktur på din arbejdsdag. Husk også at holde en reel frokostpause, som du ville gøre, hvis du sad på kontoret, og få indlagt små (kaffe)pauser i løbet af dagen.

Hold koncentrationen. Forsøg så vidt muligt at undgå unødige afbrydelser. Det tager 20 minutter at nå det samme koncentrationsniveau, og du arbejder derfor langt mere effektivt, hvis der er ro omkring dig. Du kan eventuelt slukke lyden på både mobil og mail og placere dig i et aflukket rum i hjemmet (hvis muligt). Hvis du har nemt ved at lade dig rive med af nyheder med gule bjælker, så sæt begrænsninger op for dig selv i forhold til, hvor tit du må tjekke nyhederne. Brug eventuelt dine kaffepauser på det. Ellers får du aldrig noget for hånden, og det frustrerer dig i det lange løb.

Skab dig et kontor. Hvis du har mulighed for det, så indret et rum, du kan lukke døren indtil. Sørg for den rette belysning, en ordentlig stol, der passer i højden, jævnlig udluftning, grønne planter i vindueskarmen og generelt omgivelser, der ikke forstyrrer dig (som legoklodser og vasketøj). Arbejder du fra en bærbar, så overvej, om du skal anskaffe dig en almindelig mus.

Udnyt fleksibiliteten, roen og forandringen. Selvom omstændighederne er udfordrende, og du ikke selv har valgt at arbejde hjemmefra flere uger i træk, så forsøg at udnytte den forandring i arbejdslivet positivt. Lav nogle rygøvelser indimellem opgaverne, sæt en bolledej til at hæve, begynd på den bog, du længe har drømt om at komme i gang med, og få noget frisk luft. Udnyt din fleksibilitet positivt. Det vil både gøre dig mere effektiv og i bedre humør. Måske får du ligefrem indarbejdet en række nye sunde vaner, som du med fordel kan tage med dig retur på arbejdspladsen.

19. marts kl. 11.30: Opdateret på medlemmernes opfordring med et par gode råd til, hvordan du arbejder bedst hjemme med børn i huset.

Hjemmearbejde med børn: Tag en dialog med din arbejdsgiver! Der er ingen tvivl om, at særligt børnefamilier er udfordrede, når du skal arbejde hjemme, passe børn og for fleres vedkommende også agere skolelærer. Helt grundlæggende: Du kan ikke være to steder på én gang, og derfor er det vigtigt, at du tager en dialog med din arbejdsgiver om, hvordan I tackler udfordringen. 

Restferie og afspadsering? En mulighed er, at du afholder restferie og optjent afspadsering i denne periode. Nogle fordeler for eksempel restferie, så de holder halve feriedage/afspadsering og arbejder halv tid på disse dage.

Del arbejdstiden imellem jer i husstandenEn anden mulighed er at dele arbejdsdagene op og arbejde på skift i familien, så børnene ikke er overladt til sig selv. Hvis I gør det lidt konsekvent, kan I begge melde tilbage til kollegaer og leder, hvornår I er tilgængelige.

Hør hvordan konsulent og socialrådgiver i DJ Adina Vind får en hjemmearbejdsdag med to småbørn til at fungere.

Kommentarer

Charlotte

ons, 03/18/2020 - 19:21

Der mangler lige et element i den artikel: børn!

Punkt 4 er svær at klare, når man samtidig skal agere skolelærer og pædagog for to børn... ;-)

Kære alle - I har helt ret. Vi har nu tilføjet et par gode råd til hjemmearbejde med børn.

Secilie

ons, 03/18/2020 - 20:41

Jeg det var da nogle utroligt ufleksible råd. Jeg savner også en version til børnefamilier med to arbejdende forældre og råd om, hvordan man tackler den dårlige samvittighed, når ingen af os føler, vi slår til.

Jesper

ons, 03/18/2020 - 20:41

Det er da ikke særlig brugbare tips. De fleste udfordringer, som de hjemmearbejdende møder, handler om de børn, som enten skal underholdes eller hjælpes med skolearbejde, mens man selv skal forsøge at arbejde. De her råd handler jo bare om mangel på selvdisciplin.

Heidi Engelund Friis

ons, 03/18/2020 - 20:57

Det er en stor udfordring at arbejde hjemme uden at kunne møde kilderne ansigt til ansigt. Synes jeg kommer til at lave mere end, jeg plejer. Får også smidt lidt motion ind i srbejdsdagen, så ryg og arm ikke bliver for belastet, da den bærbare står på spisebordet, og stolen er en almindelig spisebordsstol.

Sarah

ons, 03/18/2020 - 21:04

Det gør jeg jo hver dag. Men hvad gør man, når man skal arbejde og samtidig se efter to småbørn? Dét må I meget gerne skrive en artikel om.

Kære medlemmer - vi lytter til jer og udvider guide med gode råd til børn og hjemmearbejde snarest!