Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Guide for nyuddannede: Sådan forhandler du din første løn og kontrakt

Den sværeste lønforhandling er altid den første, og DJ vil derfor gerne hjælpe dig, der står overfor din første løn- og kontraktforhandling. Få her en række god råd til, hvordan du lander en god kontrakt som nyuddannet i dit første job.

lgllg

Jakob Carlsen

DJ står altid klar til at hjælpe dig, der står overfor din første løn- og kontraktforhandling, og du er velkommen til at sende din kontrakt ind til et tjek – inden du skriver under naturligvis. Send din kontrakt til Individuel Rådgivning

Forhandling af den første kontrakt

”Det er helt vildt svært som nyuddannet at vide, hvad man er værd.” Katrine er næsten færdig med sin kandidat og er blevet tilbudt sin første projektansættelse. Men hvor lang tid tager opgaven at løse? Og hvad skal hun tage for det? Læs hele artiklen 

Det er helt afgørende, at du opnår en fornuftig aftale fra første færd, da det ellers er svært at komme op på et fornuftigt niveau. Lønniveauet og andre aftaleforhold som sygdom, barsel og antal feriedage er meget svære at genforhandle og ændre markant, når først kontrakten er skrevet under.

DJ har derfor samlet en række kvalificerede råd til dig, der står overfor dit første job (og tillykke med det!).

Din løn i forhold til stillingen

Når du skal undersøge, hvad din løn bør være i forhold til den pågældende stilling, skal du undersøge følgende fire forhold: Stillingens indhold og ansvar, værdien af din arbejdskraft, virksomheden og ansættelsesvilkårene.

Hvad har du egentlig ansvar for?

Det er naturligvis ikke nemt som nyuddannet at vide, hvad du er værd i en arbejdsmæssig sammenhæng, fordi du ikke har en lignende stilling at sammenligne med. Men lav eventuelt en liste over de reelle arbejdsopgaver, du er blevet stillet i udsigt at skulle løse – og få klargjort overfor dig selv, hvor meget ansvar, der følger med de enkelte opgaver. Det er den indholdsafklaring – i forhold til både erfaring og uddannelse – du skal bruge i en kommende kontrakt- og lønforhandling.

Det kan for eksempel være, at du har eneansvar for et område, er ansat til at løfte et større projekt, generelt har mange ansvarsområder, eller der er andre forhold, der kan tale for en højere løn.

Du er blevet ansat, fordi du skaber værdi!

Hæv dig et øjeblik over det operationelle niveau og sæt nogle ord på den værdi, du løser for virksomheden. Dækker du som journalist et væsentligt område? Besidder du som kommunikatør en særlig viden eller kendskab til særlige redskaber? Har du arbejdet der som studerende og kender virksomheden? Eller har du erfaring med et særligt fotoudstyr? Det er væsentligt i en forhandling at få sat ord på ovennævnte eksempler. Og så husk: Du var ikke blevet ansat, hvis ikke de havde brug for dig! Du kan noget, som din kommende arbejdsgiver sætter pris på – og derfor skal den pris være fornuftig.

Lønnen afhænger af dine vilkår

Inden du i ren glæde over dit nye job godtager virksomhedens lønudspil, skal du bede om at få alle dine ansættelsesvilkår præsenteret, da de har stor indflydelse på, hvad din løn bør være. Hvor mange timer skal du være til rådighed om ugen? Får du arbejdsgiverbetalt pension? Har du goder i din kontrakt som fri avis og internet? Og er lønregulering en del af kontrakten?

Du skal også være opmærksom på, at det ikke kun er dine kvalifikationer, der har betydning for lønnen. Virksomheden, størrelsen og placeringen har også betydning for, hvilken løn, du kan forvente.

Derudover skal du have styr på, om du er på overenskomst eller individuel kontrakt. På overenskomst er dine rettigheder og vilkår forhandlet for dig – på individuel kontrakt er de ikke. Det vil sige, at du selv skal forhandle vilkår som arbejdstid og overarbejdsbetaling, pension, løn under barsel og barns sygdom: Du bør derfor kontakte DJ, inden du skriver under.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.