Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Glem ikke offentlighedsloven i genåbningen

Når politikerne diskuterer en mulig genåbning af butikker, skoler og frisører, skal de også huske en åbning af beslutningsgrundlaget. Derfor bør en revision af offentlighedsloven blive omfattet af den kommende genåbning, mener DJ.

Ændr offentlighedsloven

Bob Katzenelson

I begyndelsen af februar udkom den såkaldte Grønnegårds rapport om myndighedernes håndtering af coronakrisen første fase i Danmark. I rapporten peger udredningsgruppen på, at offentlighedsloven bør ændres i retning af en større grad af åbenhed, så befolkningen kan få indsigt i baggrunden for så omsiggribende en nedlukning, som Danmark nu har været omfattet af to gange.

Det fik da DJ til at skrive til retsordførerne i alle partier på Christiansborg og invitere til dialogkaffe med henblik på at revidere offentlighedsloven. Flere politikere takkede ja til tilbuddet, og DJ-formand Tine Johansen er i gang med at mødes med flere af ordførerne fra begge sider af folketinget.

For det er helt afgørende for åbenheden og demokratiet, at offentligheden får indsigt i processen og baggrunden for de beslutninger, magthaverne træffer, mener Tine Johansen:

"I DJ holder vi fast, indtil offentlighedsloven er blevet ændret på nogle helt afgørende punkter! Sundhedskrisen har tydeligt vist, at medierne skal have bedre mulighed for at udføre sin opgave - nemlig at holde magthaverne i ørerne og stille dem til ansvar for deres beslutninger. Den opgave bliver unødigt besværliggjort af en meget mangelfuld gennemsigtighed i ministerier og styrelser som følge af offentlighedsloven," siger hun.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jo Falk Nielsen

ons, 02/24/2021 - 20:09

Det har vi krævet, lige siden offentlighedsloven blev revideret for år tilbage, så jeg håber virkelig, at du kan få påvirket politikerne til at erkende behovet.
Jo

Nina Holm

tir, 03/09/2021 - 12:47

Befolkningen bør få indsigt i processen baggrund, fordi dette er afgørende for demokratiet. Speciel når nu er det 12 måneder da politikerne har truffet nogle forhastande beslutningen. Og, hvad er våres roll som media. Jeg har deltage i WHO men jeg får aldrig ordet, fordi de ønsker ikke at tale om Denmark, eller om hvordan politiken arbejder. Jeg kan ikke opfører mit arbejdet om hvordan er situation i Denmark, når jeg self mistet tillid til det info jeg fået.