Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Glædelig jul og godt nytår fra DJ's formandskab

Tak for endnu et år i en hektisk verden, en hektisk branche, et hektisk liv. 

DJ's formandskab ønsker glædelig jul

Jacob Nielsen

Vi vil gerne ønske de af jer, der er på vej på juleferie, en god ferie. Og til de af jer, der skal arbejde i de kommende uger; god arbejdslyst. Og for jer alle ønsker vi en god jul og et forhåbentligt fantastisk 2023. 

Vi forlader snart et 2022, hvor Ruslands angreb på og invasion af Ukraine naturligvis har været den helt store og definerende begivenhed. Det er forfærdeligt og hjerteskærende at følge de ukrainske lidelser, men også i Danmark sætter krigen sine spor. Stigende priser har presset både medier og virksomheder, og det berører selvfølgelig også både ansatte og selvstændiges økonomi. 
I Ukraine og i Rusland har en i forvejen tvivlsom pressefrihed været under hårdt pres, ligesom journalister har været egentlige mål for Rusland. Det fordømmer vi på det kraftigste. Via International Media Support har DJ kanaliseret ekstra midler til at støtte mediefolk på flugt fra krigen, og DJ har været i kontakt med flere ukrainske journalister på flugt

Her i efteråret har en række både store og mellemstore mediearbejdspladser valgt at gennemføre fyringsrunder og besparelser, som har berørt mange DJ-medlemmer. Det har medført stor travlhed i DJ’s forhandlingsteam og karriere- og trivselsafdeling, for det er selvfølgelig en topprioritet for DJ at støtte både de lokale tillidsfolk og de medlemmer, der pludselig har mistet deres arbejde. Den indsats fortsætter ind i 2023, for fyringer og nedskæringer er både voldsomme for dem, der skal sige farvel til arbejdspladsen, og for de tilbageværende kollegaer. Samtidig med nedskæringerne kan vi dog stadig se relativt mange jobannoncer og travlhed med gennemgang af nye ansættelseskontrakter hos DJ’s jurister, så vi forventer ikke en ny periode med generel høj ledighed blandt DJ’s medlemmer. Men for den enkelte er det hårdt at miste sit job, uanset om der er høj eller lav beskæftigelse. 

Og så har vi jo efter lang tids forhandling fået en ny regering. I DJ førte vi ”valgkamp” med særligt to fokusområder: Behovet for en revision af offentlighedsloven samt en øget indsats for de atypisk ansatte. Vi kan endnu ikke sige, om de ønsker bliver opfyldt til punkt og prikke, men umiddelbart har regeringen lagt op til at kigge på offentlighedsloven med henblik på at øge åbenheden. Og vi har de optimistiske briller på i forhold til et fortsat godt samarbejde med den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen – nu med fokus på de atypisk ansatte. Vi lover i hvert fald at holde godt fast i begge sager, og vi vil også forsøge at overbevise den nye kulturminister om, at medieaftalen fra maj 2022 skal realiseres med det samme med så få ændringer som muligt. 

Endelig vil vi fremhæve afholdelsen af Fagfestival ’22 i november som et højdepunkt i året, der gik. For første gang i fire år kunne vi mødes i Odense til faglig inspiration, netværk med nye og gamle kollegaer og fest. Det var tiltrængt, og vi ser frem til flere lejligheder til at mødes fysisk med jer alle sammen. 

Og det bringer os til et kig på det nye år. For her kommer der heldigvis hurtigt muligheder for at mødes igen. Januar lægger hårdt ud med uddeling af Cavlingprisen den 6. januar og senere med Journalistikkens dag, mens der i maj igen er den store kommunikationskonference KOM23. Og indimellem skal vi til Kolding og afholde delegeretmøde. Denne gang med ægte fysisk fremmøde og ikke i 2021-versionens digitale setup. Nogle af 2023’s store indsatsområder bliver forhandling af flere af DJ’s store overenskomster. Det første møde med TV 2 har allerede været afholdt, og i dag, onsdag 21. december mødtes DJ’s delegation for første gang med arbejdsgiverne for at udveksle krav på dagbladsområdet. De forhandlinger følges kort efter op af overenskomstforhandlinger DR, så der bliver rigeligt at se til. Også i 2023. 

God jul og godt nytår 

Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup

Kommentarer