Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Frie medier sikrer information under Corona

Formand for Dansk Journalistforbund Tine Johansen og præsident for European Federation of Journalists Mogens Blicher Bjerregård markerer FN’s pressefrihedsdag med en kronik i Avisen Danmark den 3. maj om journalisters fængsling for kritisk journalistik - og desværre velbegrundede frygt for repressalier.

Frie medier

Jakob Carlsen

Fængslinger, trusler, store bøder og selvcensur. Det er nogle af de overgreb, journalister rundt om i verden har oplevet under Corona-krisen, fordi der stadig er mange regeringer og myndigheder, der lukker munden på journalister, som stiller kritiske spørgsmål. Vi så det i Kina, da Corona-krisen var i sin vorden, og vi ser det nu verden over, hvor flere journalist- og medieorganisationer foreløbig har meldt om mere end 150 Corona-relaterede overgreb.

På FN’s pressefrihedsdag den 3. maj er der således grund til at have særlig fokus på, at et demokrati er kendetegnet ved at have journalister, der kan og tør stille de kritiske spørgsmål uden at risikere overgreb. Behovet for troværdige og uafhængige medier er vokset eksplosivt med Corona-krisen, som meget tydeligt viser, hvor afgørende det er at have journalister og medier, som både kan sikre, at vi alle får den relevante information om myndighedernes beslutninger, og samtidig har den kritiske tilgang og søger baggrundsviden og flere kilder.

De danske medier har for eksempel haft en både kritisk og undersøgende dækning af strategierne for nedlukning og genåbning af landet. Herunder da en række forældre ikke kunne se fornuften i, at børn fra Corona-ramte hjem godt måtte komme i skole og børnehave.

Desværre ser vi adskillige stats- og regeringsledere, der misbruger situationen til i stedet at stramme grebet om pressen: Ungarns premierminister Victor Orban, der i forvejen stykke for stykke har fjernet pressefriheden i landet, har nu i ly af Corona-krisen indført en lov, der kan sende journalister i fængsel i op til fem år, hvis de bringer desinformation i medierne. Rusland har gjort det samme.

Selvfølgelig gør vi alle alt for at bekæmpe desinformation, men lovene i Ungarn og Rusland giver myndighederne ret til at bestemme, hvad der er rigtigt og forkert. Resultatet bliver, at journalister af frygt for repressalier vil tøve med afsløringer, som kan have stor betydning for borgerne, men kan være skidt for magthaverne.

Den tjetjenske præsident har truet den prisbelønnede journalist Elena Milashina på livet, fordi han ikke bryder sig om hendes kritiske journalistik. I en udskrift fra en video på Instagram siger han blandt andet: ”Jeg har fået nok! Hvis I (sikkerhedstjenesten) begår en kriminel handling, så fortæl os det og en af os vil tage ansvaret og tilbringe noget tid i fængsel, men på et tidspunkt blive løsladt…”

I Serbien blev en journalist i Novi Sad tilbageholdt af politiet beskyldt for at have skabt panik, fordi hun havde skrevet en artikel om manglen på basale værnemidler på et hospital. Selv om hun er løsladt, er hun nu udsat for en smædekampagne.

Adskillige journalister er blevet kortvarigt arresteret og forhørt om deres kritiske dækning af landets håndtering af Covid-19 i Tyrkiet, der i øvrigt er europamester i at fængsle journalister. 

Ifølge Europarådets særlige hjemmeside om overvågning af overgreb på medier og journalister, er der i øjeblikket 111 journalister bag tremmer i Europa enten for at have brudt en lovgivning, der forhindrer kritisk journalistik, eller for vilkårlige fabrikerede beskyldninger om terrorisme, narko- eller våbenbesiddelse.

Aserbajdsjans regime er berygtet for at fabrikere anklager og misbruge lovgivning til at sende kritiske journalister i fængsel, og Covid-19-situationen er ingen undtagelse. Tre journalister, der havde produceret kritiske interview om regeringens håndtering af de sociale og økonomiske konsekvenser af Covid-19, har fået 30 dages fængsel for at have brudt karantænereglerne.

Vi er i tæt dialog med både EU og Europarådet for at få lagt pres på de regeringer, der misbruger deres lovgivning, og hvert eneste overgreb bliver rapporteret. Sjældent har betydningen af uafhængig professionel journalistik været så tydeligt for borgerne som nu. Det må vores danske statsminister Mette Frederiksen gerne huske sine europæiske kolleger på.

Kronikken blev bragt 3. maj i Avisen Danmark, Jysk Fynske Medier. 

Læs også de nordiske journalistforbunds indlæg i Dagens Arena i forbindelse med FN's Pressefrihedsdag

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Eric Jones

man, 05/25/2020 - 07:30

Hi, my name is Eric and I’m betting you’d like your website journalistforbundet.dk to generate more leads.

Here’s how:
Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you as soon as they say they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re still there at journalistforbundet.dk.

Talk With Web Visitor – CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com for a live demo now.

And now that you’ve got their phone number, our new SMS Text With Lead feature enables you to start a text (SMS) conversation – answer questions, provide more info, and close a deal that way.

If they don’t take you up on your offer then, just follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship.

CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business.

The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today!

Try Talk With Web Visitor and get more leads now.

Eric
PS: The studies show 7 out of 10 visitors don’t hang around – you can’t afford to lose them!
Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitor.com to try Talk With Web Visitor now.

If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitor.com/unsubscribe.aspx?d=journalistforbundet.dk