Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Freelancer - efteruddan dig!

Freelancerne er den gruppe i DJ, der efteruddanner sig mindst. Men løbende efteruddannelse er altafgørende, hvis du skal være klædt ordentligt på til konkurrencen i et omskifteligt og til tider presset mediemarked.

Efteruddannelse DJ

Jenz Koudahl

Efteruddannelse for freelancere

Styrk og vedligehold dit fag

Selvom du allerede har en lang uddannelse indenfor dit fag, er det altid brugbart at holde sig ajour med udviklingen. Er du skrivende, kan du for eksempel efteruddanne dig inden for bestemte fortælleformater, narrative strategier, skriveteknik eller nye måder at samarbejde på.

Lær at beherske endnu et medie

I nutidens mediemarked forventer kunderne tit, at man har erfaring med mere end blot ét medie. Lær at skrive, at lave radio, fotografere, filme, kommunikere eller lave SoMe-strategier alt efter, hvad der vil supplere det, du allerede kan, bedst.

Inddrag ny teknologi

Den teknologiske udvikling tager store skridt i øjeblikket, og det er oplagt at efteruddanne sig inden for de mange nye muligheder, udviklingen bringer med sig digitalt og teknisk. Kunsten at bruge SoMe i jobbet, at podcaste, udvikle en app eller være up to date med det sidste nye udstyr inden for dit område.

Bliv inspireret

Det kræver stor og vedholdende kærlighed til sit fag at have sit eget firma. Sørg for at blive inspireret og genopliv kærligheden i de perioder, hvor du kører på rutinen. Vælg lige hvad du har lyst til, vælg hvad der interesserer dig.

Mange freelancere har et arbejdsliv, hvor de altid er på jagt efter den næste kunde og den næste opgave. Derfor kan det virke voldsomt at skulle hive en uge ud af kalenderen til efteruddannelse, hvilket er tid, der ikke kan faktureres, men tværtimod koster penge.

Som freelancer er det dog ekstra vigtigt, at man efteruddanner sig, for at ens forretning på sigt skal kunne stå sig godt i konkurrencen.

"Det er altid vigtigt at efteruddanne sig, så man vedligeholder sine kompetencer og følger med udviklingen på mediearbejdsmarkedet", udtaler Stine Daugaard.

Siden hun blev ansat i DJ for et år siden, har hun som faglig konsulent fungeret som rådgiver for netop freelancerne.

"Når man er freelancer, er det særligt vigtigt at blive ved med at have de varer på hylderne, som kunderne efterspørger. Man skal også være på forkant med, hvad der bliver behov for", fortæller hun.

I 2016 lavede DJ en stor undersøgelse, der viste, at hele 44-51 procent af freelancerne ikke efteruddanner sig. Forklaringerne går på, at folk ikke har tid og ikke har råd, men på sigt kan det give dødsstødet til deres forretninger.

Sådan gør du

Tommelfingerreglen for overenskomstansatte medlemmer af DJ lyder på en uges efteruddannelse om året, og den samme anbefaling gælder for freelancerne.

"Helt overordnet skal man som freelancer sørge for at prioritere efteruddannelse ved at tage det med, når man sidder og planlægger sit arbejdsår, eller når man lægger sit budget. På samme måde som man sikrer sig, at der er penge til at holde ferie for, og at der er penge til sygedage, så er det vigtigt, at man også får sat tid og penge af til efteruddannelse i budgettet", rådgiver Stine Daugaard.

At få lagt efteruddannelse ind i arbejdsåret er lig med at tage sin forretning seriøst. 

Når det er sagt, kan der heldigvis hurtigt rettes op på manglende efteruddannelse.

Du kan booke dit næste kursus allerede i dag. Spørgsmålet er så, hvad du skal vælge.

"For nogen vil det give sig selv, hvis de kan se, at deres arbejdsliv er ved at udvikle sig i en bestemt retning. Hvis man er i tvivl om hvilken retning, man skal gå i, er det en god idé at kontakte karriererådgivningen i DJ. De vil kunne hjælpe med ideer til efteruddannelse ud fra din situation og din eksisterende faglighed", forklarer Stine Daugaard.

Her kan du efteruddanne dig: Mediernes Efteruddannelse

Mediernes Efteruddannelse er en samlende webportal, der blev lanceret i 2014 af PU - Pressens Uddannelsesfond. Som freelancer har du ret til økonomisk støtte fra PU, så længe du tilmelder dig efteruddannelseskurserne via webportalen, der automatisk har indsamlet alle de udbydere, hvis kurser PU yder støtte til. Den økonomiske støtte er ens, uanset om du er lønmodtagerfreelancer eller selvstændig. Som udgangspunkt skal du betale fuld pris ved tilmeldingen, og så får du den økonomiske støtte efterfølgende.

Mediernes Efteruddannelse omfatter kursusudbydere som:

- Kort- & Dokumentarfilmskolen

- Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

- Politiken Kurser

- Fotografværkstedet

- Syddansk Universitet

- Diverse private kursusudbydere som Bjerg & Dahl, Elberth Kommunikation, WeLoveVideo med flere

Tre andre muligheder for efteruddannelse

Individuelt efteruddannelsesforløb

PU giver faktisk også mulighed for, at du kan skræddersy dit helt eget individuelle efteruddannelsesforløb. Det kræver dog, at du er betalende medlem af PU og har forpligtet dig til at være det i tre år.

Få støtte fra CopyDan

Ud over den økonomiske støtte, du kan få fra PU, hvis du tilmelder dig dit kursus gennem webportalen mediernesefteruddannelse.dk, har du også mulighed for at søge økonomisk støtte gennem Ophavsretsfonden. Det er den fond, der uddeler Copydan-midlerne. Freelancegruppen er et af flere specialforbund, der uddeler støtte til efteruddannelse på denne måde.

Gratis kurser

Hvis du vitterligt ikke har råd til efteruddannelse, så er det en god ide at kigge i

DJ’s kalender. De tilbyder en række kurser, foredrag og workshops i løbet af året, hvor man i de fleste tilfælde kan deltage helt gratis. Det kan være med til at give ny energi og nye vitaminer til din freelancetilværelse.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Jakob Carlsen

FIND DIN EFTERUDDANNELSE

Styrk din karriere med efteruddannelse, som matcher dine faglige ambitioner.

Lars Bech

FÅ TILSKUD TIL MEDIERNES EFTERUDDANNELSE

Få råd til din efteruddannelse som freelancer og selvstændig ved at søge tilskud. DJ har samlet de vigtigste oplysninger til dig.

Søren Malmose

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE