Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Frederik Hugo Ledegaard Thim vinder Cavlingprisen 2022

Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar vinder Cavlingprisen 2022 for podcastserien ”Det levende bevis”. Frederik Hugo Ledegaard Thim fortæller historien om to søstre, hvis forældre ved tre retsinstanser er blevet dømt og afsonet fængselsstraf for at have fået deres døtre omskåret. Igennem syv afsnit sandsynliggør Ledegaard Thim, at der er tale om et justitsmord.

Vinder af Cavlingprisen

Jacob Nielsen

Her er formand for Cavling-komiteen, Didde Elnifs tale til Frederik Hugo Ledegaard Thim:

"Jeg håber ikke, at der er nogen her i salen - eller jer, der ser med på streamingen, der er i tvivl om, hvor kæmpe præstationer, talent og initiativ, der ligger bag ALLE fire nominerede projekter. Hvor velfortjent HVER nominering er. 
Normalt refererer vi under ingen omstændigheder fra diskussionen i Cavling-komitéen. Men jeg vil gøre en lille undtagelse.

For da vi sad i går og skulle finde vinderen blandt de fire, så blev det blandt andet nævnt, at vinder-produktionen er helt pletfri. 

Den har krævet en ekstrem vedholdenhed - og mange havde sikkert givet slip for længe siden, men over fire år… fra de første indslag i Orientering til den endelige podcastserie om Det levende bevis, holdt du fast - Frederik Hugo Ledegaard Thim, vil du komme herop. 

Det er ikke første gang, du er blevet foreslået som Cavling-nomineret af dine kolleger. Faktisk har du været med i bunken de seneste tre år. Og jeg er *helt* sikker på, at vi kommer til at se dig igen. 

For du har en særlig kombination af retfærdighedssans, stædighed og fortælleevner, som en hver journalist må misunde dig. 

Du struktureret og kreativ som graverjournalist, som Brigitte nævnte i nomineringstalen, har du blandt andet benyttet GDPR-lovgivningen til at få de informationer frem, som nogen havde … forlagt. 

Men du er også struktureret, når det kommer til at behandle dine kilder ordentligt. Din bevidsthed om deres sårbarhed, og hvad det kræver af DIG som journalist, både før, under og efter interviewet er forbilledlig. 

Din podcast-serie om ”Det levende bevis” fortæller ikke blot historien om to unge kvinder og deres forældre; den er også fortællingen om systemer og mennesker, der vil gøre det så godt, at de får tunnelsyn.

Den er beviset på, at der er noget helt galt i den måde retslægerådet fungerer - og HER, håber jeg, at der er nogle lovgivere, der lytter med. 

Og oven i det sandsynliggør den ligefrem et justitsmord. 

Som vi kunne høre i traileren, så siger Amira, at hun håber at opnå retfærdighed. Og at hun håber at retssystemet indrømmer, at de har begået en kæmpe fejl.

Du, Frederik, har gjort, hvad du KUNNE for, at de to ting, kommer til at ske. 

Tillykke med Cavling-prisen." 

Se alt om Cavlingprisen - blandt andet tidligere vindere

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

  • Jacob Nielsen

Kommentarer

Anonym

man, 01/09/2023 - 16:11

Det er en uskik at tale om at 'vinde' en Cavlingpris, som det i dag blev udtrykt af priskomiteens forkvinde, DRs nyhedsdirektør og TV2's studievært. Undskyld mig: man 'modtager' en pris, hvis man er berettiget til det. Begrebet at vinde skubber til den selvglade virak, der i stigende grad får uddelingen af den årlige journalistpris til at minde om sports- og popverdenens udskejelser.
Cavlingprisen skal i bedste fald inspirere til at kvalificere og udvikle den journalistiske metier og praksis, sgutte til at stimulere journalisters ego eller kåre 'vindere' i en eller anden popsmart konkurrence. Man modtager prisen eller ej og går tilbage for at passe sit arbejde.
Siger en taknemlig modtager, der for 36 år siden fik stukket en Cavling-statuette i hånden efter at være nomineret syv gange og tilsyneladende har overlevet uden uoprettelige skader. Så tillykke til dagens modtager!

Kære Alex Frank Larsen. Tak for din kommentar. Jeg anerkender og respekterer din udlægning af sprogbruget omkring priser, men er uenig. Jeg mener det er fuldt ud muligt at "vinde" en pris, og jeg lægger ikke de negative tolkninger i ordet "vinde" som du gør. Vi har i mange år omtalt det som at man vinder cavlingprisen - side om side med andre gange, hvor vi beskriver det som at "modtage" prisen. Samme fremgangsmåde ses i forbindelse med Nobelpriserne, hvor de også både omtales som vindere og modtagere. Så jeg vil fortsætte med at kalde det at vinde en cavlingpris også fremover.
Med venlig hilsen Bo Therkildsen - skribent til artiklen og nok aldrig i nærheden af at vinde en Cavling..