Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Fra panik til påfund

Når en global krise rammer, er førstereaktionen ofte panik og stress. Det oplevede freelancefotograf Rico Feldfoss også. Her et par uger inde i krisen har han solgt for 5000 kroner fotos fra kælderen og foreslået den lokale præst at hjælpe med at lave videogudstjenester i god kvalitet.

Hør, hvordan freelancefotografen tackler situationen og få gode råd fra stress-ekspert.

Rico Feldfoss

Rico Feldfoss Da krisen ramte freelancefotograf Rico Feldfoss måtte han tænke ud af boksen. Så han fandt nogle gamle billeder nede i kælderen, pudsede dem af og slog et opslag op på sin facebook. Tre dage efter var de alle blevet solgt.

freelance

Ard Jongsma Rico Feldfoss

3 gode råd fra Charlotte Reves til at håndtere krisen:

Opgaver du har fuld indflydelse på

Lav en liste med de områder og opgaver, du selv kan kontrollere. Prioriter og i gangsæt med fokus på én opgave ad gangen. Brainstorm eventuelt med andre via virtuelle møder – på den måde får du også vedligeholdt dit netværk.

Tal om dine bekymringer

Tal med din partner, kollega eller ven om dine bekymringer. Sæt ord på, hvad det er, der gør dig bekymret? At høre os selv sige vores tanker højt, giver os en ny måde at se og forholde os til dem på.

Selv Empire State Building bøjer i vinden

Vi ER i en krisesituation, og det er ok, at vi er rystede, og at vi nogle dage bare sidder på sofaen og er påvirket. Det er forventeligt og ovenikøbet sundt, at vi lige skal ryste fjerene lidt. Giv dig selv nogle dage, og kom i gang igen. Kom ud i naturen og gå nogle lange ture, mens du genfinder din kreativitet.

Kontakt DJ, hvis du:

Er usikker på, om du er på rette vej? Eller du har lyst til at udforske nye muligheder?
Hos Karriererådgivningen kan du få hjælp til at se på dit arbejdsliv: Hvor er du nu, hvor vil du gerne hen - og hvordan er markedet.

Da statsministeren den 11. marts meldte ud, at landet lukkede ned på grund af Coronavirus var freelancefotograf, Rico Feldfoss’ første reaktion panik.

“Jeg gik i total panik og tænkte, hvad gør jeg nu. Januar og februar har været lidt sløve i forhold til, hvad de plejer, og tanken om, at der nu blev lukket ned for alle opgaver, var helt uoverskuelig,” siger Rico Feldfoss. 

Han greb til handling ved i første omgang at se på, hvor mange penge han havde på sin konto, hvor meget der var på kassekreditten, og hvor meget han kunne låne, hvis det blev nødvendigt.

“Jeg ringede til min mor og far, for at høre, hvor meget de kunne hjælpe med, hvis det blev nødvendigt. Jeg er 50 år, og det er jo komisk, at det er min umiddelbare refleks, men jeg tror bare, at jeg følte, at jeg måtte afsøge alle muligheder,” siger Rico Feldfoss og slår en latter op i telefonen.

Panik handler om at ville passe på sig selv og sine

Ifølge psykoterapeut og organisationskonsulent Charlotte Reves, der gennem sin virksomhed Ease of Mind tilbyder coaching og stressforløb, er panik en klassisk måde at reagere på, når vi bliver overvældet af en uoverskuelig situation.

“En pandemi, som Coronavisus nu er blevet, er en meget stor ting for os at rumme. Det er ukendt og skaber uvished om fremtiden. Når folk drøner ned i Netto for at handle makrel, tun og toiletpapir, er det et akut behov for at passe på sig selv og sin familie,” siger hun.

Det er ifølge Charlotte Reves behovet for at genvinde den tabte kontrol, som kan ligge til grund for denne reaktion. Du handler. Det kan der være meget positiv energi i, og det kan være en god og konstruktiv måde at håndtere en overvældende situation på. Men faldgruben er, at du kan komme til at handle i for mange forskellige retninger.

“Det kan for eksempel betyde, at du som freelancer eller selvstændig kommer for langt væk fra din kerneforretning, eller ikke får det optimale udbytte af din handling, fordi den ikke er gennemtænkt. Det er derfor en god idé at standse sig selv - trække vejret ned i maven og skabe et overblik over dine muligheder - og så gøre en overvejet ting ad gangen,” siger hun.

Det var netop hvad Rico Feldfoss gjorde. Da den første panikreaktion var ovre, fik han overblik over økonomien og fandt ud af, at han kunne klare sig i nogle måneder - inklusiv kassekredit og muligt lån fra mor og far. Herefter fik kreativiteten plads.

“Det gik også op for mig, at vi jo er rigtig mange, der står i den her situation. Det hjalp mig at vide, at jeg ikke er den eneste, der er presset lige nu. Det er vi alle sammen”, siger han.

Mød magtesløsheden, hvis den rammer

I den anden ende af reaktionsskalaen står magtesløsheden. Det er ifølge Charlotte Reves en anden klassisk reaktion, at vi simpelthen bliver handlingslammede og måske bare får lyst til at sætte os ned i en solstråle og se passivt ud i luften, når vi bliver ramt af krisen.
Er det sådan du reagerer? Så bliv siddende og vær lidt i den følelse, lyder budskabet.

“Der er ikke noget forkert i ikke at fare ud og gøre en hele masse. For nogle kommer lysten til at gøre noget, når de giver sig selv lov til at sidde lidt i den solstråle. Du kan eventuelt gå ned til bageren efter en kanelsnegl og gøre det lidt hyggeligt for dig selv,” siger hun med et glimt i stemmen.

Faldgruben i den passive reaktion er at blive siddende for længe. Men ved at blive opmærksom på, hvad der for eksempel har punkteret din energi, kan du få handlelysten tilbage. Hvis det giver dig energi at læse en bog med dine børn, så giv dig selv tid til at gøre det. Det handler, siger Charlotte Reves, i høj grad om at være tro mod sine følelser og om at få skabt nogle gode hverdagsrutiner.

“I øjeblikket har jeg ingen møder eller kontakt med kunder før klokke 10.00 om formiddagen. Det giver mig en stille morgen, hvor jeg kan få mig et følelsesmæssigt overblik, hvilket betyder, at jeg får energi til at tage kontakt til kunder og få overblik over, hvem jeg kan lave noget for – og hvem, der ikke har noget til mig lige nu,” siger hun.

“Jeg tror, det gamle ordsprog: 'Nød lærer nøgen kvinde at spinde' får en renæssance nu", siger Rico Feldfoss.

Rico Feldfoss har fået aflyst mange aftaler efter Corana-krisen ramte, men han er begyndt at se nye muligheder. Udover at fotografere laver han også speaks. En af hans første opgaver, efter den fatale nedlukningsbesked, var at lave en speak til en eksisterende kundes telefonsvarer vedrørende Corona-situationen.

Derudover har han været i kælderen og finde en bunke fotos, som han tidligere havde solgt som små kunstværker. Der var en stak tilbage, og de indbragte ham 5000 kroner på et par dage. Endelig har han foreslået den lokale præst at hjælpe med at lave videogudstjenester i god kvalitet, nu hvor menigheden ikke kan samles i kirken.

“Jeg tror, at det gamle ordsprog: “Nød lærer nøgen kvinde at spinde” får en renæssance nu, og hvis du formår at give plads til kreativiteten, så kan en krise som denne være en kærkommen lejlighed til at udvikle din forretning,” siger Rico Feldfoss.

Brug DJ

Hos Dansk Journalistforbund genkender faglig konsulent, Stine Daugaard, både følelsen af magtesløsheden og panik. I øjeblikket ringer mange medlemmer - herunder mange freelancere - ind til forbundet med deres bekymringer, der primært kategoriserer sig i to grupper. 

“Det ene store tema er konkrete spørgsmål om, hvordan du er stillet, når en kunde aflyser med kort varsel, eller hvordan du skal forstå regeringens hjælpepakke som freelancer eller selvstændig i medie- og kommunikationsbranchen. Det andet tema går mere på en generel uro og angst over situationen,” siger Stine Daugaard. 

Hun opfordrer alle, der har et behov, til at kontakte forbundet og bruge alle de tilbud, der er. For selvom det er en ekstrem situation og mange af de traditionelle knapper, som du normalt ville skrue på i en nedgangsperiode, ikke er til stede nu, så er der en række ting, du kan gøre lige meget om du er typen, der umiddelbart tyer til handling eller umiddelbart tyer til passivitet.

“I en tid, hvor meget er lukket ned, kan det være svært at se sig om efter nye kunder. Men det betyder ikke, at forretningen behøver at gå helt i stå. Overvej, om der er projekter i dit arbejdsliv, du har udskudt, som skal håndteres nu. Alt fra at opdatere din hjemmeside til at tage et kursus i billedbehandling. Måske du skal dele ud af din viden på forskellige digitale kanaler og dermed brande dig selv og potentielt skabe et nyt fundament at bygge videre på, når krisen driver over,” siger hun.

Når det er sagt, så understreger Stine Daugaard, at vi er i en ekstrem situation. Så tesen om, at en krise kan være din katalysator til nye ideer og forretningsudvikling er, ifølge hende, ikke en sandhed for alle. 

“For nogle er det en mulighed for at udvikle noget nyt, mens det for andre kan være nødvendigt at tage en pause og fokusere på at få en hverdag med børn og hjemmearbejdsplads til at gå op i en højere enhed. Så lad være med at presse dig selv, men mærk efter, hvad der er det rigtige for dig i den her situation,” siger hun.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.