Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Fotojournalister i Holland klar til at strejke for fair priser

Urimeligt lav løn for fotojournalistik, får nu de hollandske fotojournalister til at protestere. De er klar til at strejke den 25. januar, hvis ikke de store mediehuse vil give dem en fair pris for deres arbejde.

Fotojournalisterne i Holland har fået nok. De vil ikke længere finde sig i lave honorarer og er nu klar til kæmpe for bedre vilkår sammen med deres fagforening. Det skriver The International Federation of Journalists (IFJ) i en pressemeddelelse.

Det hollandske journalistforbund Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) har bedt om møder med seks store mediehuse. Hvis ikke disse samtaler kan føre til bedre vilkår og priser, vil de opfordre de fotojournalister, der arbejder som freelancere, til at strejke.

Helt konkret stiller NVJ tre krav:

  • De vil øge honorarerne med 14 %
  • De vil ligestille honorarer for netpublicering og trykte medier
  • De vil have kontrol over ophavsretten

Mobilisering på sociale medier

NVJ har indledt en større mobiliseringskampagne på sociale medier, hvor forbundet under hashtagget #fotojournalistiekheefteenprijs (fotojournalistik har en pris) vil lægge pres på arbejdsgiverne. Indtil videre har 300 hollandske fotojournalister tilkendegivet, at de støtter kampagnen og er klar til at nedlægge arbejdet den 25. januar. Men NVJ arbejder på at få endnu flere med.

DJ bakker op

DJ’s formand, Lars Werge, bakker op om sin hollandske kolleger, og mener, at der er brug for fokus på de alt for lave priser for freelancejournalistik. Han håber, at mobiliseringen på sociale medier kan være med til at rejse samme diskussion i andre lande også.

” Jeg kan sagtens genkende billedet af, at fotojournalister bliver presset så meget på prisen, at de har svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen. I det hele taget står freelancere alt for ofte i en situation, hvor de skal vælge mellem at gå på kompromis med deres egen økonomi eller kvaliteten i deres arbejde. Det er på ingen måde holdbart i en branche, som har brug for kvalitetsindhold. Fotograferne er hårdt ramt, også i Danmark. Derfor er det rigtig godt, at der nu sættes fokus på det”, siger han.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.