Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Fotograf: Der er forskel på brugsret og ophavsret!

”Jeg har betalt for de her billeder, så må de da også være mine?” Det svar fik fotografen Bolette ofte, da hun tidligere gjorde sine kunder opmærksomme på forskellen mellem retten til at bruge et fotografi – og at eje det. Nu har hun med hjælp fra DJ udformet en tekst til kunden om forskellen.

Ophavsret og brugsret for fotografi

Jakob Carlsen

Ophavsretten er din

Oplever du også indimellem misforståelser i forhold til forskellen på ophavsret og brugsret?

Du kan som medlem af DJ hente forskellige Tekstforslag til dine aftaler med kunder.

Læs mere om Ophavsret 

Og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte DJ og få konkret rådgivning

Bolette er selvstændig fotograf og arbejder både med journalistik og kommunikation. Hun har flere gange i løbet af sit arbejdsliv været ude for, at hendes kunder ikke har kendt til forskellen på brugsret og ophavsret. En forskel, der er ret afgørende for en selvstændig fotograf.

”For mig er det vigtigt, at der er klarhed omkring ophavsret og brugsret fra begyndelsen af samarbejdet, da der nemt kan komme så mange misforståelser og dumme diskussioner efterfølgende, hvis den del ikke er afklaret. Det er ikke ond vilje fra kundens side, men ofte uvidenhed omkring, hvad de har købt – og hvad de ikke har købt. Flere af dem tror, at billederne er deres, men sådan fungerer det jo ikke.”

Efter en række episoder, hvor kunder på forskellig vis havde givet udtryk for, at de ikke kendte til forskellen mellem ophavsret og brugsret – og hvor en enkelt kunde sågar forventede, at han med købet også havde tilladelse til at forære billederne videre til sine egne kunder, besluttede Bolette sig for at lave et skriv i slutningen af en aftaletekst.

”Jeg skrev et udkast til en tekst om kundens brugsret og min ophavsret, som jeg fremover ville plotte ind i mine prisoverslag, tilbud og fakturaer. Mest for at informere kunden og undgå misforståelser, men også for at have noget på skrift, hvis der skulle blive behov for det.”

Sparring med DJ

I forbindelse med udkastet tog Bolette fat i en juridisk rådgiver fra DJ.

”Inden jeg sendte noget ud til mine kunder, ville jeg gerne have tjekket, om det juridisk var korrekt. Der var et par formuleringer, som lige skulle formuleres lidt anderledes, og ellers var teksten juridisk set 'godkendt' fra DJ’s side. Det gav mig ro i maven.”

Du kan som medlem hente tekstforslag til dine forskellige kundeaftaler

Forskellen på brugsret og ophavsret

I teksten optegner Bolette forskellen mellem brugsret og ophavsret.

”Jeg har blandt andet formuleret, at hvor brugsretten giver kunden ret til at bruge de aftalte billeder erhvervsmæssigt indenfor det aftalte område, giver brugsretten ikke kunden ret til at overdrage eller sælge billederne videre til en tredje part”, fortæller hun.

Derudover har hun tilføjet i teksten, at ophavsretten (eller copyright’en) tilhører fotografen, og at der med den ret, følger retten til at fremstille flere eksemplarer eller redigere i den leverede version.

Sidst, men ikke mindst har hun tilføjet, at hun forbeholder sig ret til at bruge de leverede billeder til egen markedsføring på hjemmeside og på sociale medier. Er der personer på billederne, er det dog efter aftale med kunden.

”Det er indimellem kunder, som siger nej til, at jeg bruger billeder med personer på til egen markedsføring, og det er helt okay. Bare der er rene linjer her også.”

”Respekten for fotografiet er blevet udvandet”

Det er jo eksploderet på nettet i forhold til, hvordan billeder bliver brugt. Kunder, der arbejder i mediebranchen, er mere opmærksomme på det, men de kunder, der ikke har noget med branchen at gøre, skænker det sjældent en tanke, fortæller hun.

”Respekten for fotografiet er blevet udvandet, og alt kan deles til alle online i dag. Krediteringen bliver også hurtigt en by i Rusland, hvis ikke man gør opmærksom på det”, siger hun og slutter:

”Vi fotografer har en fælles opgave i at informere vores kunder om, hvad de rent faktisk betaler for – og hvad de ikke betaler for. Når først ophavsretten er ude af vores hænder, har vi ingen kontrol over, hvor vores billeder ender, hvor ofte de bliver genanvendt, og om de bliver brugt i en anden kontekst end den, der oprindeligt var intentionen.”

Bolette er ikke fotografens rigtige navn, men navnet er redaktionen bekendt.

Kommentarer