Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Forstå konflikten på streamingområdet

Flere store streamingtjenester - Netflix, Viaplay og TV 2 Play - har meddelt, at de stopper udviklingen af dansk indhold som følge af den rettighedsaftale, Producentforeningen og Create Denmark indgik ved årsskiftet. Her kan du få svar på, hvad der er op og ned i konflikten.

Hvem er parterne?

På den ene side står produktionsselskaberne repræsenteret ved Producentforeningen og kunstnerne, der er repræsenteret ved forvaltningsselskabet Create Denmark. Create Denmark består af forskellige fagforbund, som repræsenterer blandt andre skuespillere, fotografer, instruktører, dramatikere, klippere og andre, der leverer indhold til film- og tv-produktion. Herunder Dansk Journalistforbund, som primært repræsenterer fotografer og klippere i denne sammenhæng.

På den anden side står produktionsselskabernes kunder – de nationale og internationale streamingtjenester.

Hvad går konflikten ud på?

I vinter indgik Producentforeningen og Create Denmark en aftale på rettighedsområdet for dansk film- og tv-produktion. Den klargjorde, hvordan kunstnerne – skuespillere, fotografer, scenografer, klippere m.fl. skal have rettighedsbetaling for deres arbejde for streaming af de produktioner, de har leveret indhold til.

Nu har flere af produktionsselskabernes kunder - Netflix, TV 2 Play og Viaplay - meddelt, at de af forskellige grunde ikke kan leve med den aftale, der er indgået, og at de som følge deraf midlertidigt vil stoppe med at udvikle nyt dansk indhold.

For de internationale streamingtjenester Netflix og Viaplay har det handlet om rettighedsmodellen, altså at rettighedshaverne skal have betaling pr. brug og ikke bare skal betales en gang for alle med en såkaldt ”buyout”, mens det for TV 2 Play også har handlet om selve prisen for rettighederne.

Hvad er status nu?

Oven på de tre streamingtjenesters udmelding har Producentforeningen og Create Denmark aftalt at indkalde streamingtjenesterne på ny for at finde en vej ud af den fastlåste situation. Hverken kunstnerne, producenterne eller kunderne kan leve med, at der ikke produceres dansk indhold til streaming.

Kilde: Christian Dølpher, forhandlingskonsulent i DJ.

DJ-formand: Ærgerligt og uacceptabelt

DJ har i denne sag primært repræsenteret fotografer og klippere. Og for DJ-formand Tine Johansen er det helt afgørende, at holde fast i den danske rettighedsmodel, hvor der så at sige afregnes efter forbrug.

”Jeg er meget ærgerligt over, at de store internationale streamingtjenester og TV 2 Play har valgt at undsige den aftale, vi i Create Denmark i godt samarbejde med Producentforeningen indgik først på året. Og for DJ har det topprioritet at holde fast i den danske rettighedsmodel, så vores medlemmer og andre faggrupper får betaling, hvis deres produkt bruges igen og igen,” siger hun.

Tine Johansen håber, at parterne kan finde en løsning, som både rettighedshavere og streamingtjenesterne kan acceptere, og så der igen sættes gang i produktionerne af film, serier og andet indhold.

Kommentarer