Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Forhandling af den første kontrakt

”Det er helt vildt svært som nyuddannet at vide, hvad man er værd.” Katrine er næsten færdig med sin kandidat og er blevet tilbudt sin første projektansættelse. Men hvor lang tid tager opgaven at løse? Og hvad skal hun tage for det?

Løn

Mette Secher

Få hjælp til den første kontraktforhandling

Står du overfor at skulle forhandle din første kontrakt hjem, eller mangler du bare sparring om løn og vilkår, så kontakt DJ på telefon 3342 8000 eller mail dj@journalistforbundet.dk

Katrine er i slutningen af sin studieperiode blevet tilbudt en projektansættelse i det arkitektfirma, hun har været ansat som praktikant og studiemedhjælper i. Hun er 27 år og tæt på at afslutte sin kandidat i analytisk journalistik på Aarhus Universitet.

”Det arbejde, jeg var i gang med, ville de gerne ansætte mit til at gøre færdigt. De bad mig komme med et bud på, hvor lang tid det ville tage, og hvad jeg skulle have for det”, fortæller hun og fortsætter:

”Da jeg som næsten nyuddannet aldrig har skullet forhandle løn og vilkår før, tænkte jeg, at det måtte være sådan noget min fagforening kunne hjælpe mig med.”

På daværende tidspunkt var hun ikke klar over, hvad hun egentlig kunne bruge DJ til, men hun besluttede sig for ”at ringe og se, hvad der skete.”

”For det første bliver jeg mødt at en vildt sød person i omstillingen, der sagde tillykke med jobbet og forsikrede mig, at DJ sagtens kunne hjælpe.”

Hun blev stillet om til en af DJ’s juridiske rådgivere og forklarer, hvad hun selv har gjort sig af tanker om både løn og ansættelse.

”Jeg beskrev kommunikationsopgaven for rådgiveren og estimerede, at det ville tage mig mellem 8-10 uger at løse den. Hun gjorde mig straks opmærksom på, at jeg i mine beregninger ikke havde taget forbehold for sygdom og rejsetid, og hun rådede mig derfor til at bede om 12 uger til at løse opgaven.”

Det gav rigtig god mening, fortæller hun, da kommunikationsopgaven både er afhængig af andres menneskers tid - og vil kræve en del rejseaktivitet.

”Det med rejsetid og sygdom, det havde jeg slet ikke tænkt på.”

Hvad er den rigtige løn?

Inden hun kontaktede DJ, havde hun selv været omkring en lønberegner, men var ikke sikker på, at hun havde tastet de rigtige oplysninger ind.

 ”Der er så mange faktorer, jeg ikke er helt sikker på endnu. DJ’s rådgiver fortalte mig, hvad gennemsnittet for de nyuddannede var, og det var den løn, hun rådede mig til at bede om.”

Hun sendte tilbuddet på de tre måneder med den ovenstående løn og forklarede skriftligt, hvorfor hun skulle bruge den tidsramme, og hvorfor hun fandt den nævnte gennemsnitsløn rimelig.

”Jeg fortalte dem, at jeg havde talt med min fagforening, så de vidste, at jeg ikke bare havde lavet mit forslag ud fra mine egne betragtninger, men havde rådført mig. Jeg argumenterede med, at aftalen skulle være frugtbar for både dem og mig.”

Hun fik også af vide, at hun endelig skulle sende sin kontrakt omkring DJ, inden hun skrev under.

Alt i alt er hun taknemmelig for den hjælp, hun har fået til ”at lande sit første job”:

”Det er helt vildt svært som nyuddannet at vide, hvad man er værd. Hvad er det egentlig man kan? Virksomheden har lige svaret tilbage for en times tid siden, at det så fornuftigt ud. Så nu skal jeg bare lige have DJ til at kigge kontrakten igennem, når den kommer.”

Medlemmet ønsker at være anonym af hensynet til fremtidige ansættelser.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Lars Bech

TJEK LØNSTATISTIKKEN

Når du skal forhandle løn, er det vigtigt at kende niveauet hos kollegaerne. Se hvad andre tjener på din arbejdsplads eller i din branche.

Maria Tuxen Hedegaard

NYUDDANNET

DJ kan vi give dig fagspecifik rådgivning om karriereplanlægning, trivsel, uddannelsesmuligheder o.l. Uanset, så kender DJ udfordringerne og mulighederne i dit fag og kan derfor målret rådgive dig i dit arbejdsliv.