Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”Folk skal være sikre på, at der er saglighed i deres opsigelse”

Store fyringsrunder i danske medier har været en hyppigt tilbagevenden begivenhed de seneste år. Senest er næsten 80 DJ-medlemmer blevet afskediget fra Jysk-Fynske Medier, Radio 24/7 og Aller. Forhandlingschef i DJ, Claus Iwersen, giver her et indblik i, hvordan DJ håndterer store fyringsrunder.

Fyringsrunder

Jakob Carlsen

Er du blevet fyret?

DJ kan hjælpe dig med dine rettigheder og din videre karriere, hvad enten du har været ansat med eller uden overenskomst.

Det er næsten blevet hverdag i mediebranchen. Nedskæringer og fyringsrunder rammer DJ-medlemmer med alt for tætte intervaller og efterlader både de afskedigede og deres efterladte kollegaer i en svær situation. En af en fagforenings kerneopgaver er at støtte medlemmer, der bliver fyret, og DJ har spillet en stor rolle både på Aller, på Radio 24/7 og på Jysk-Fynske Medier, der er de seneste mediearbejdspladser, der har været ramt af fyringsrunder.

Men hvordan forløber en større fyringsrunde på et medie typisk?

”I de fleste af vores overenskomster har vi sikret os, at der er minimum 14 dages frist fra ledelsen melder en fyringsrunde ud, til den bliver effektueret. Det giver os og tillidsrepræsentanterne (TR) 14 dage til at forhandle om antallet af opsigelser og vilkårene for fyringerne,” forklarer Claus Iwersen.

Ting som fritstillelse, frivillige aftrædelser og outplacement kommer nemlig ikke af sig selv, fortæller han

”Så snart vi hører om en fyringsrunde, sender vi en forhandlingskonsulent ud for at rådgive TR’erne. De er nemlig helt centrale spillere i en fyringsrunde, da de kender både virksomheden og kollegaerne indgående. Derfor oplever vi også, at ledelsen lytter til deres input. Måske kender de til en kollega, der har planer om at gå på pension, ønsker at gå på deltid? Sammen med TR forhandler vi med ledelsen om både antallet af fyringer, frivillige fratrædelser eller andre muligheder at spare på for at mindske antallet af reelle fyringer så meget som muligt.”

Saglighed i opsigelsen

Når selve antallet af fyringer er forhandlet på plads, skal der forhandles om vilkår for de fyrede. Kan de blive fritstillet i opsigelsesperioden? Hvor mange penge kan de få i outplacement, hvordan skal fyringerne foregå i praksis på selve dagen?

”Det er meget vigtigt for os, at dem, der ender med en fyreseddel skal forlade arbejdspladsen med en oplevelse af, at der er saglighed i deres opsigelse, og at alle andre muligheder har været drøftet. Hvis man bare bliver fyret uden diskussion, kan man gå med en fornemmelse af, at man ikke fik en chance og noget blev  overset, kunne have været anderledes – og det er vigtigt at gå uden denne tvivl, både for dem, der bliver fyret, og dem, der bliver tilbage. Derudover står alle medarbejdernes fagforening klar til at tage sig af de kollegaer, der bliver fyret. Derved føler alle medlemmer, at de yder et solidarisk bidrag til de fyrede ,” siger Claus Iwersen.

Når fyringerne er meldt ud og de berørte er kommet sig  over chokket, tager DJs rådgivere fat i alle de fyrede og rådgiver dem om deres rettigheder og videre karrieremuligheder. I alt 29 DJ-medlemmer endte med en fyreseddel.

Medieverden er hårdt ramt

De tre nyeste fyringsrunder lægger sig i enden på adskillige andre fyringsrunder på store danske medier de seneste år. Og selvom det altid er hårdt at miste sit arbejde, ser Claus Iwersen også ofte, at der kan komme noget godt ud af det for de fyrede:

”Der er tit rigtig mange gode historier at fortælle bagefter. Flere af de fyrede lander på sigt i stillinger, de aldrig selv havde søgt, og som de er mindst lige så glade for, som den de mistede. Og samtidig er fyringsrunderne en del af det danske arbejdsmarked, hvor det er forholdsvis nemt at fyre – men også at hyre. Så der er ingen grund til at føle skyld eller skam over en opsigelse. Alle ved, at det er et vilkår, så kommende arbejdsgiver vil interessere sig mere for dine kvalifikationer til det  job, som du søger, end hvorfor du blev fyret i en runde dikteret af økonomi eller fordi din arbejdsplads lukkede helt.

Derfor dukker der jo også hele tiden nye stillinger op – fx på bliver der oprettet stillinger på Radio4 i Aarhus. Så er det jo så vores opgave som fagforening at sørge for, at det bliver på nogle ordentlige vilkår ligesom de stillinger, der bliver nedlagt,” siger han.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.