Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fire nominerede projekter i spil til Cavlingprisen 2021

Fire journalistiske projekter med i alt ni journalister er blevet nomineret til Cavlingprisen 2021. Se hvordan de nominerede journalister reagerede på opkaldet fra Cavlingkomiteen...

Mikkel Inumineq

Læs alt om Cavlingprisen

- Se blandt andet tidligere vindere

Mettes uønskede børn

Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio fra Ekstra Bladet nomineres for artikelserien “Mettes Uønskede Børn” om regeringens dobbeltspil i sagen om de danske børn i Syrien. 

Gennem vedholdende arbejde og fortrolige efterretningsoplysninger har de afsløret, at magthaverne har tilbageholdt væsentlig viden om de danske børn i de kurdiske fangelejre. Serien afslører, at regeringen vidste, at børnene ikke udgjorde nogen sikkerhedstrussel ved at vende tilbage til Danmark, men til gengæld risikerede at blive bortført og trænet af Islamisk Stat. En viden regeringen ikke delte med nogen. 

Igennem hele serien fastholder journalisterne blikket for både det, der skete i regeringskontorerne og konsekvenserne for de børn, det hele handler om.

De kødædende bakterier

Jonatan Placing nomineres for dokumentarserien  ”De kødædende bakterier”, vist på DR.  Serien opruller tre sygdomsforløb, der både samlet og hver for sig viser konsekvenserne af sundhedsvæsenets svigt, når det kommer til alvoren af de kødædende bakterier. Et svigt, der kan bringe patienterne i livsfare.

Placing står for et vedholdende graverarbejde, der på trods af modstand fra myndighederne, gav adgang til lydfilerne bl.a. fra patienternes samtaler med sundhedsvæsenet. Derudover udviser Placing stor empati som interviewer. Det får de nøgne interviews til at stå rent, gøre et stort indtryk på seeren og understrege fortællingernes væsentlighed.

Minksagen

Journalist Jacob Friberg, B.T., nomineres til Cavlingprisen 2021 for sin afdækning af, hvordan regeringstoppen og ledende embedsmænd agerede i forbindelse med ordren om, at alle mink i Danmark skulle aflives i det sene efterår 2020. Det var Jacob Friberg, der ved hjælp af indsigt i en række fortrolige mails kunne afsløre, at Statsministeriet var involveret i, hvordan Fødevareministeriet skulle håndtere sagen, da det stod klart, at der ikke var lovhjemmel til minkaflivningen. 

Gennem aktindsigter og klager til både Statsministeriet og ombudsmanden fastholdt Jacob Friberg presset for at få adgang til sms-beskeder mellem nogle af sagens hovedpersoner og var dermed med til at blotlægge, at både statsministerens og ledende embedsmænds sms’er var blevet slettet. 

Bondefanget i Danmark

Morten Halskov, Susanne Junker og Anders Palm Olesen, Fagbladet 3F, er nomineret til Cavlingprisen 2021 for deres artikelserie “Bondefanget i Danmark”. I artikelserien dokumenterer de omfattende udnyttelse af udenlandske arbejdere i det danske landbrug.

Deres afsløringer omfatter sager, hvor østeuropæiske landbrugsarbejdere hver måned bliver tvunget til at levere tusindvis af deres lønkroner tilbage til deres arbejdsgiverne, og hvordan agenter tager 15.000 kr. for at skaffe falske papirer, der gør det muligt for østeuropæere uden landbrugsbaggrund at arbejde i dansk landbrug.

Afsløringerne dokumenteres af kilder i miljøet, aktindsigt og samtaler med både importerede landbrugsarbejdere og implicerede landmænd.

Cavlingprisen 2021 uddeles 7. januar 2022. Du kan følge med på livestream fra kl. 15.00. 

Kommentarer