Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

"Find ud af, hvad du kan tilbyde, der passer ind i praktikstedets DNA"

Næste Store Matchdag er den 18. april – men allerede nu bør du forberede din praktiksøgning. Her giver tre journalistpraktikanter deres bud på, hvor du bør lægge din tid og dit fokus – og stjæl deres bedste søgetips.

Portrætfoto: Morten Beese Nielsen

Esben Zøllner Olesen

Morten Beese Nielsen, 36 år, journalistpraktikant hos Nordisk Film TV
 

Hvad ville du gerne have vidst, da du søgte praktik?

At det langt hen ad vejen drejer sig om kemi og personlighed. Derfor: fortæl om dig selv ved samtalen.

Hvorfor tror du, at din praktikplads netop valgte dig som deres nye journalistpraktikant?

Jeg er så ”heldig” at have en ret unik baggrund i forhold til mine medstuderende, da jeg har været politibetjent i ni år. Erfaringen derfra var en stor faktor i forhold til at kunne tilbyde noget anderledes i feltet af praktikansøgere.

Hvor valgte du at investere din tid under praktiksøgningen?

Jeg investerede en del tid i at give min hjemmeside et personligt look, hvor jeg klart vinklede på personlighed frem for det faglige. Jeg brugte meget tid på at lave en tekst, der klart fortalte noget om mig som person, og det jeg kan tilbyde en praktikplads. Jeg forberedte mig også på samtalerne til åbent hus, da jeg anser dem for at være den egentlige ansættelsessamtale.

Hvad er dit bedste råd til de kommende journalistpraktikanter?

Tænk over hvad du ønsker at få ud af din praktik, og hvad der driver dig. Når du er kommet frem til, hvad det er, så gå benhårdt efter de steder, der kan tilbyde dig det. Research alt hvad du kan om dine favoritsteder. Hvordan vinkler de deres journalistik? Hvordan er kulturen på stedet? Hvad er stedets historie? Hvilket produkt stiler de efter at producere? Hvad er deres værdisæt? Find frem til essensen af praktikstedet. Og find så ud af, hvad du kan tilbyde, der passer ind i praktikstedets DNA.

 

Portrætfoto: Celina Bjerring Christensen

Peter Ankerstjerne

Celina Bjerring Christensen, 26 år, journalistpraktikant hos Samvirke
 

Hvad ville du gerne have vidst, da du søgte praktik?

Jeg synes, det er vigtigt at vide, at åbent hus-ugen ikke skal betragtes som åbent hus. Man kommer ikke bare for at tjekke ud, om praktikstedet kan være noget for én. Det er jobsamtaler, og medierne forventer, at du har sat dig ind i, hvad det er for et sted.  OG så ville jeg gerne have vidst, at rigtig mange steder laver forhåndsaftaler. Det er sådan en ting, der er lidt tys-tys.

 Hvorfor tror du, at din praktikplads netop valgte dig som deres nye journalistpraktikant?

Min ansættelse hos Samvirke var lidt speciel, fordi jeg faktisk ikke var til åbent hus. Åbent hus-ugen er et stort puslespil, så jeg havde aftalt med min nuværende praktikantvejleder, at vi tog en samtale over telefon. Det er rimelig atypisk, at man bliver ansat uden at have været til åbent hus, men det min praktikantvejleder godt kunne lide var, at jeg var ærlig. Han spurgte mig, hvad min første prioritet var, og der sagde jeg ”Alt for damerne”. Derudover interesserer jeg mig meget for sundhed, og jeg  var heldig, at de manglede en på redaktionen med det interessefelt.

Hvor valgte du at investere din tid under praktiksøgningen?

Jeg brugte en del tid på at forberede mig på samtalerne og sætte mig ind i, hvad det var for nogle virksomheder, jeg skulle til samtale hos. Jeg så en helvedes masse Aftenshowet, Go’ Aften Danmark, læste samtlige magasiner mm. Og så brugte jeg tid på idéer. Mange steder spørger de nemlig specifikt ind til idéer og til tidligere historier, de har lavet. Jeg fik desværre ikke en plads i første omgang, så i anden omgang prioriterede jeg at nå til endnu flere åbent hus-arrangementer, og i anden omgang spurgte jeg også direkte ind til, om de forskellige steder lavede forhåndsaftaler. Så var jeg nemlig klar over, hvor jeg skulle sende mine ansøgninger hen, hvis ikke jeg fik et opkald få dage efter.

Hvad er dit bedste råd til de kommende journalistpraktikanter?

Let’s be honest – det her praktikræs er ubehageligt, hårdt og uretfærdigt. Tro på, at du er en dygtig journalist – der er en grund til, at du blev valgt ind på studiet i første omgang.

 

Portrætfoto: Amalie Christina Klitgaard

Nicoline Viola Vilstrup Hoeg

Amalie Christina Klitgaard, 23 år, journalistpraktikant hos Fyens Stiftstidende
 

Hvad ville du gerne have vidst, da du søgte praktik?

At praktiksøgningen i højere grad går ud på at søge indad end udad. Forstået på den måde, at det rette praktikmatch afhænger af, at jeg ved, hvem jeg er, hvad jeg kan, og hvad jeg vil. For hvis jeg ikke kender min egen journalistiske identitet, hvordan skal jeg så kunne vælge den rette praktikplads - og overhovedet sælge mig selv til praktikstederne?

Hvorfor tror du, at din praktikplads netop valgte dig som deres nye journalistpraktikant?

Fordi jeg viste oprigtig interesse for Fyens Stiftstidende, havde sat mig ind i mediet og kom med et væld af idéer. Og vigtigst af alt - jeg vidste, hvem jeg var, og hvad jeg ville. Det får en til at skille sig ud.

Hvor valgte du at investere din tid under praktiksøgningen?

Jeg brugte naturligvis både tid på min hjemmeside og på at forberede mig til samtalerne, for det er her, man skal sælge sig selv. Til åbent hus forsøgte jeg kun at have en samtale per dag, så jeg kunne fokusere 100 % på det enkelte medie, selvom det ikke var muligt alle dage. Hvis du kan holde tungen lige i munden og har plads til mere i hovedet, kan du sagtens tage til flere samtaler på en dag. Det er dog ret vigtigt, at man lægger hjemmesiden på en mental hylde, når åbent hus og samtalerne nærmer sig.

Hvad er dit bedste råd til de kommende journalistpraktikanter?

Find tid til at sætte dig ned, drikke en kop kaffe, løbe en tur, drikke en øl, høre en god plade, ryge en cigaret, snakke med dine kammerater - hvad end der gør dig godt tilpas. Og mærk så efter i maven. Hvem er jeg egentlig? Hvordan lærer jeg bedst? Hvad vil jeg? Det er en rigtig svær øvelse i en stresset tid, men det er møghamrende vigtigt i forhold til at finde det bedste praktikmatch.

Tjek siden @roligpraktik ud på Instagram for flere gode råd fra tidligere praktiksøgende journalister/fotografer/tv- og medietilrettelæggere.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.