Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Falske videoer kan blive effektivt værktøj for fake news

Ny teknologi kan gøre autogenererede videoer til et effektivt våben i de falske nyheders arsenal, mener formand for DJ:Fotograferne Peter Thornvig.

trump falsk video

Screendump: Youtube.com

Spot en falsk video:

  1. Hvem er afsenderen – er det et kendt medie?
  2. Tjek kreditering – hvis ingen, så skal du være varsom.
  3. Stol på din fornemmelse – kig på det og overvej, om det kan passe.

De fleste ved, at det er vigtigt at være varsom, når man læser nyheder og ser billeder på de sociale medier. I fremtiden kan det være, det bliver akkurat lige så vigtigt at passe på, når man ser videoer på de sociale medier. Udvikling af teknologi kan nemlig gøre produktion af falske videoer markant nemmere, og det kan give udgivere af falske nyheder markant mere at skyde med, mener formand for DJ:Fotograferne, Peter Thornvig, der selv har arbejdet professionelt med fotografi, visuel kommunikation og digitale medier i over fyrre år.

Det er inden for de seneste år blevet meget nemmere at klippe et specifikt lydspor ind over et autogenereret billede, så ansigtsmimik og bevægelse af læberne stort set ligner en ægte optagelse. Og det betyder, at vi kan blive nødt til at se på videoer, specielt på de sociale medier, med langt mere kritiske briller.

”Det er en samling af forskellige teknikker, som blandt andet bunder i ansigtsgenkendelse og animationsteknikker, der har udviklet sig utroligt indenfor ganske få år. De seneste programmer genkender ansigtets mimik og træk og kan synkronisere talen hen over et nyt videobillede af ansigtet. Med sammenfaldende gridpunkter synkroniseres mundvig, næse og andre definerende ansigtstræk, som koordinerer speak med ansigtsmimikken i en anden video,” siger fotograf Peter Thornvig.

Det er dog ikke ny teknologi, forklarer han.

”Men det er første gang, vi taler om det her i en sammenhæng med fake news. Vi ved ikke, om det har været brugt i sammenhæng med falske nyheder før. Vi ved dog, at den teknologi, vi ser nu, ikke er helt på plads endnu. Synkroniseringen med læberne er ikke helt på plads, og øjnene på personerne er lidt for ’døde’. Men det er kun et spørgsmål om tid, før det falder på plads,” siger han.

Ikke skabt for at forfalske

Teknologien er ikke skabt med det formål at skabe falske nyheder og bruges eksempelvis meget i animationsfilm og andre digitale medieproduktioner, da den gør eksempelvis synkronisering mellem skuespilleren og animationen nemmere. Og netop derfor vil teknologien også meget snart blive finpudset til et punkt, hvor de fleste kan bruge den i større eller mindre grad, forklarer Peter Thornvig.

”Det er nok ikke det nemmeste værktøj at bruge lige nu. Der er ingen penge at tjene på, at der sidder nogle få nørder og bruger det her, og derfor tror jeg, at vi snakker få måneder, før den her teknologi er helt på plads i en folkelig udgave,” siger han.

Mediebranchen skal følge med

Peter Thornvig mener ikke, at der er grund til at frygte, at eksempelvis en falsk video af Trump eller en anden verdensleder kan ”starte tredje verdenskrig”. Alligevel mener han, at der er grund til bekymring.

”Man kan nemt skade enkeltpersoner, virksomheder og politiske processer med fake-programmer i mindre sammenhænge,” siger han.

Og netop derfor skal vi som branche og samfund blive dygtigere til at holde øje med, hvad der er ægte, når vi scroller gennem nyhedsstrømmen på de sociale medier, forklarer han.

”Der findes teknologier og folk, der kan afdække, om der er blevet pillet ved fotos og videoer. Men jeg vil tro, at når teknologien er finpudset, og alting er på plads, så bliver det i højere grad et spørgsmål om at fornemme sig vej frem, fordi teknologien vil være så god,” siger han.

Mediebranchen skal endeligt være bedre til at kontrollere, om videoer er ægte, siger han. Der skal måske endda ansættes folk i helt nye stillinger.

”I gamle dage havde man korrektører. I fremtiden kan det være, at man skal ansætte folk i stillinger, som, i takt med udviklingen af teknologierne, kan vurdere, om tingene er ægte eller ej,” siger han.

Se her, hvordan værktøjerne fungerer i praksis. Her lægger man en speak ind over en video af Barack Obama.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.