Gå til hovedindhold
Bliv medlem

EU giver helt nye muligheder for at forbedre løn- og arbejdsvilkår for freelancere og soloselvstændige

DJ-formandskabet jubler over nye retningslinjer, der gør det muligt for mange af DJ’s freelancere og soloselvstændige medlemmer at forhandle deres vilkår kollektivt. Det kan på sigt få stor betydning for både løn og arbejdsvilkår.

Tine Johansen

Jacob Nielsen

Mens Dansk Journalistforbund altid har kunnet forhandle overenskomster på vegne af fastansatte medlemmer, har EU’s konkurrenceregler forhindret forhandling om løn- og arbejdsvilkår for mange typer af freelancere og for soloselvstændige – altså medlemmer med CVR-nummer, men uden ansatte. Det har svækket DJ’s muligheder for at forhandle bedre vilkår for ikke-fastansatte, men nu er der ændringer på vej. EU har netop besluttet og udsendt retningslinjer, som giver nye muligheder for kollektiv forhandling. De betyder, at selvstændige, der kan sammenlignes med ansatte, i fremtiden kan forhandle samlet. Retningslinjer for kollektive overenskomster for soloselvstændige (europa.eu)

DJ-formand Tine Johansen er jublende glad for nyhederne fra Bruxelles:

”Endelig får freelancere og soloselvstændige bedre mulighed for at forhandle ordentlige og rimelige løn- og arbejdsvilkår. Det har vi kæmpet for og ventet på længe, og det er meget tiltrængt, for mange DJ-medlemmer i denne gruppe oplever alt for ringe arbejdsvilkår og urimelig betaling. Vi vil nu kigge grundigt på de nye retningslinjer og afklare, hvordan DJ præcis kan bruge dem,” siger hun.

”Det ser indtil videre ud til, at de fleste af de elementer, som er vigtige for DJ, er kommet med i de endelige guidelines. Vi har længe ønsket os at kunne gøre meget mere for at sikre freelancere og soloselvstændige ordentlige vilkår. Og de nye retningslinjer er et stort skridt i den rigtige retning,” siger DJ’s formand.

Det er Margrethe Vestager, der som ledende næstformand i Kommissionen og ansvarlig for konkurrencepolitikken i EU, præsenterer de nye retningslinjer. Og Vestager siger i en pressemeddelelse:

"Selvstændige i og uden for den digitale økonomi er muligvis ikke i stand til individuelt at forhandle gode arbejdsvilkår og kan derfor stå i en vanskelig situation. Fælles forhandling kan være et effektivt redskab til forbedring af sådanne forhold. De nye retningslinjer sigter på at give soloselvstændige retssikkerhed ved at præcisere, hvornår konkurrencelovgivningen ikke står i vejen for deres bestræbelser på sammen at forhandle sig til bedre vilkår."

Kommentarer