Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Er du nervøs for at søge praktik? Bare rolig - praktikvejlederne har din ryg!

Praktiksøgningen har altid været omgærdet med spænding - for nogle endda frygt. Men på alle tre journalistiske uddannelser sidder praktikvejledere klar til at hjælpe dig godt igennem.

Svedige håndflader, hjertebanken og tankemylder går ofte hånd i hånd med praktiksøgningen for mange kommende praktikanter. For nogen er den frygtede “panikdag” for længst overstået, mens andre gruer for den. En dag mange har frygtet siden starten af studiet. Men frygt ej! DJ har talt med praktikvejlederne fra de tre journalistuddannelser for at samle deres bedste råd og tanker om praktiksøgningen. Måske den slet ikke er så farlig, som mange tror?

 

Hvis du skulle søge praktik nu, hvad ville du så gøre?

Når man spørger de tre praktikvejledere fra RUC, SDU og DMJX om hvad der er vigtigt at have fokus på i sin praktiksøgning, svarer de næsten entydigt tilbage: lav masser af research og gør det grundigt! Men de kommer selvfølgelig også med andre fifs end blot at lave grundig research.

Martin Vestergaard (DMJX):

  • Der er selvfølgelig nogle ting man skal gøre - såsom at lave sin hjemmeside, hvor man blandt andet skriver lidt om sig selv og sine erfaringer. Man må gerne vise, at man er engageret, hvilket jeg ville gøre en del ud af, hvis jeg skulle søge praktik nu. Men noget af det vigtigste er at sørge for at vise sin personlighed! For det er den de kigger efter til praktiksamtalerne. Det er her, hvor medierne ser, om der er kemi, og om den studerende vil fungere godt hos dem. Det er vigtigt, at ens praktiksted er et match - for et år kan være lang tid, hvis det ikke fungerer. Jeg vil råde de studerende til at forsøge at orientere sig bredt i deres praktiksøgning, så de sørger for at sætte sig ind i, hvad der er bag kulissen. Mange af de medier man ikke kender så godt kan være rigtig gode praktiksteder.

Maria Bendix Wittchen (RUC):

  • Jeg rådgiver ofte de studerende til at gøre sig nogle overvejelser over, hvilken type arbejdsplads de vil være på. Det er vigtigt, at de studerende er ærlige med sig selv, om hvad de vil finde sig i, hvad de kan klare, og hvad de kan lide at arbejde i - både i forhold til arbejdspres, arbejdstider, tidspunkter på døgnet, deadlines, og hvor stor arbejdspladsen skal være. De studerende er enormt forskellige, og har meget forskelligt med sig - og dermed er det også meget forskelligt, hvordan vi vejleder dem. Det afhænger meget af, hvem du er, hvad du søger og hvad du har med dig. Hvordan er dit privatliv? Hvilke erfaringer har du fra erhvervslivet? Alle erfaringer kan sådan set bruges, hvis den studerende kan finde ud af at oversætte deres erfaringer til noget, der er brugbart i praktikken. De studerende skal sørge for at se indad og se på, hvad de har med sig - og så skal det bruges på den absolut bedste måde.

Niels Møller Mikkelsen (SDU)

  • I sommer lavede underviserne på SDU en øvelse, der skulle give underviserne et indblik i den proces, de studerende skal igennem med praktiksøgningen. Her var der mange af underviserne, der havde svært ved, hvordan de skulle gribe øvelsen an, hvis vi skulle søge vores drømmejob. For det er en virkelig svær, men også spændende, proces de studerende skal igennem. Så hvis jeg skulle søge praktik nu, så ville jeg sørge for at researche big time. Den største udfordring jeg ser fra de studerende er, at de ikke kender medierne. De tænker, at de godt kunne tænke sig at komme et bestemt sted hen, men de har ikke nok kendskab til, hvad det er for en mediearbejdsplads, som de gerne vil ind på. Så det er vigtigt, at de studerende husker at spørge sig selv om, hvad det er for en stilling, de søger? Hvorfor søger de den stilling? Og hvordan passer de ind på arbejdspladsen?

Men betyder praktikken alt?

“Hvis jeg nu får en praktikplads her, så er jeg næsten sikret et job der efterfølgende” er ofte en sætning man hører blandt håbefulde praktikansøgere - men er det nu helt rigtigt? Og hvor afgørende er praktiktiden for ens kommende karriere? Ifølge de tre praktikvejledere, så behøver de studerende ikke tænke så meget over deres kommende karriere, når de søger praktik - for branchen er omskiftelig, og det er dét, de studerende skal være forberedte på. Om praktiktidens værdi fortæller de følgende:

Martin Vestergaard (DMJX):

  • I forhold til andre uddannelser så har praktikken en ret dominant status for journalister, da der modsat mange andre uddannelser er stor forskel på praktikpladserne. Samtidig skaber praktikken også en form for status - for hvad tænker alle andre er godt? Jeg hører ofte fra de studerende, at de er bange for at deres praktik kommer til at fastlåse dem til en bestemt retning, men sådan er det ikke nødvendigvis. Man skal sørge for at tænke på, hvad det er man vil lige nu og her i praktikken - og ikke tænke strategisk for ens fremtid. Der findes både eksempler på studerende, der er blevet ansat på deres praktiksted og studerende, der ikke er – og mange skifter sidenhen retning fra eksempelvis skrift i praktikken til tv-stillinger eller kommunikation senere.

Maria Bendix Wittchen (RUC):

  • Jeg har en oplevelse af at mange af de studerende i processen bliver mindre nervøse for praktiksøgningen. Desto mere de møder medierne, researcher og netværker, jo mere får de også en oplevelse af  “gud hvor er det en spændende branche jeg skal ud i,” hvilket jo er en dejlig situation at stå i fremfor at være bange for praktiksøgningen. Det er vigtigt at huske på, at der i praktiksøgningen er over hundrede stillinger, der er relevante for den studerende. I en normal jobsøgning vil der måske være en eller to relevante stillinger, så det kan derfor nemt virke overvældende for de studerende - og her er det vigtigt, at de i stedet fokuserer på alt det, der bliver fedt og spændende ved praktikken.

Niels Møller Mikkelsen (SDU)

  • Praktiksøgningen og matchet med praktikstedet handler i høj grad om personlighed, så det afhænger meget sjældent af, hvilket uddannelsessted man kommer fra. I dag gælder det i stedet om at finde et praktiksted, som ruster en til et omskifteligt arbejdsmarked, og som lærer en at arbejde på flere platforme, så man i højere grad kan navigere i en omskiftelig branche.

Derfor er der kun tilbage at sige: frygt ikke. Praktiksøgningen en proces, som mange gruer for, men når det kommer til stykket, er den ikke så farlig endda. Selvom du måske ikke lander din drømmepraktikplads, så skal det hele nok gå. De mindre kendte praktiksteder kan også klæde dig grundigt på, til at komme ud og jagte lige nøjagtig dit drømmejob som færdiguddannet - det spænder din praktikplads ikke ben for. Og husk på at praktikvejlederne har din ryg og er der for dig gennem hele processen med gode råd og vejledning.

Kommentarer