Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”En forhandling giver en form for mental spændstighed”

Når DJ fortsat har næsten 100 kollektive aftaler med arbejdsgivere i medie- og kommunikationsbranchen, skyldes det i høj grad forhandlingschef Claus Iwersen, som har været DJ-tillidsmand i 25 år. Vi tegner et fagligt portræt af tillidsmændenes tillidsmand.

Thomas Tolstrup

Thomas Tolstrup

”Vi tillidsfolk kan tage elevatoren op på alle etager, gå ind på gange og kontorer, tale med hvem som helst uden nødvendigvis at skulle melde os først. Det er denne adgang, en indbygget adkomst, som er med til at gøre tillidsrepræsentantens arbejde så tiltrækkende for mig.”

Den spillende træner

Claus Iwersen er forhandlingschef i DJ og indbegrebet af en tillidsmand, selvom han i de sidste mange år ikke har været valgt af kollegerne, men ansat af forbundets hovedbestyrelse. Han kalder sig selv for spillende træner: ”Jeg minder de nye og yngre om, hvordan man gør, og på kurserne vender jeg hele tiden tilbage til udgangspunktet. Det er et privilegium.”

Forhandlingschefen var i sine yngre dage på vej op af chefstigen. Flere af hans chefer på JydskeVestkysten så lederpotentiale i den klippefaste sønderjyde, fordi det var tydeligt, at han som tillidsmand gennem fem år kunne manøvrere mellem kolleger og ledelse og få noget godt ud af det.

Men blot to år efter, cheferne havde gjort Claus Iwersen til udgaveredaktør for Aabenraa, lod han sig lokke til DJ som faglig konsulent i 1999. Claus Iwersen har aldrig løftet stemmen for at opnå ørenlyd. Den har han i kraft af sig selv. Måske også fordi han ved, at det sjældent nytter noget at slå i bordet.

”Jeg tror, jeg er god til at se en sag fra to sider. Jeg kan mærke, at det pirrer min faglighed at befinde sig i et dilemma. Løsningen går altid gennem samtale, og dem som finder løsningen har ofte denne evne til at sætte sig i modpartens sted”, siger Claus Iwersen og tilføjer:

”Jeg glæder mig – næsten – altid til en forhandling. Det er som at deltage i en masterclass, hvor jeg selv lærer en masse og oplever både glæde og smerte. Det er den fornemmelse, som holder tillidsfolk i live – altså ved siden af tilfredsstillelsen ved at finde en løsning, som kollegerne enten fryder sig over eller i det mindste kan leve med. At de ved, at nogen kæmpede deres sag og alle muligheder nu er udtømt. Det giver en form for mental spændstighed.”

Claus Iwersen har for nylig erhvervet sig en mastergrad i organisationspsykologi fra RUC, for at få endnu en dimension ind i det praktiske arbejde mellem mennesker ude på arbejdspladserne eller i forhandlingslokalet, som stadig kan tryllebinde den 53-årige forhandlingschef:

”Hvem andre end tillidsrepræsentanten har denne helt centrale placering i midten af trekanten omgivet af ledelsen, organisationen og medlemmerne?”

Toptrænede tillidsfolk

Midt i december går den spillende træner i to døgns træningslejr for sammen med 20 tillidsfolk at forberede sig på dysten med Danske Mediers Arbejdsgiverforening om fornyelsen af overenskomster for 2000 DJ-medlemmer primært på dagbladene. Delegationstræningen former sig som en autentisk forhandling, hvor modparten spilles af professionelle forhandlere.

Claus Iwersen, forbundets næstformand Tine Johansen, DJ-konsulentkollegerne og tillidsfolkene, spiller sig selv i et dokumentar-drama, som kun afbrydes om natten og i få pauser undervejs. Instruktør og iscenesætter er Søren Viemose, som her fortæller, hvorfor det giver pote at konstruere en virkelighed og leve sig fuldt og helt ind i den.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.