Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Emma Martiny: “Læg janteloven på hylden og skab gode relationer"

Sådan lyder rådene fra blogger Emma Martiny til dig, som gerne vil klare sig godt i mediebranchen. Læs om Emmas oplevelser og udfordringer som kommunikationsstuderende og selvstændig, og få råd til, hvordan du selv kan blive en del af branchen.

Emma Martiny

Winnie Methmann

Til daglig er Emma Martiny fuldtidsblogger, kogebogsforfatter og medejer af Collab Management og Atelier Aarhus. Undervejs i karrieren tog hun kommunikationsuddannelsen på DMJX. Valget af uddannelse var dog ikke en let beslutning. Oprindeligt søgte Emma nemlig ind på journalistuddannelsen på DMJX, hvor hun nåede til samtale, inden hun til sidst fandt ud af, at kommunikationsuddannelsen passede bedre til hende.

Den perfekte studerende

Som ny kommunikationsstuderende havde Emma Martiny fokus på at være fagligt til stede på uddannelsen: “På første semester læste jeg al pensum, og jeg havde en idé om, at jeg gerne ville være den ‘perfekte’ studerende,” siger Emma. Hun fandt dog ud af, at det var vigtigt for hende at tilegne sig konkrete redskaber udover det teoretiske pensum. Redskaber, som hun kan bruge i virkeligheden. For Emma var det vigtigt ofte at spørge sig selv: Hvad er det egentlig, jeg skal bruge uddannelsen til, og hvad er det mest relevante for mig? På den måde kunne hun nemmere tilegne sig kompetencer inden for netop dét.

Emma havde samtidig fokus på at skabe nye venskaber og relationer på studiet: “Det er en god idé at tænke over at danne relationer til dine medstuderende, fordi du måske møder dem i dit arbejdsliv senere hen.” Gennem sine virksomheder møder Emma i dag ofte flere af de personer, som hun plejede at studere med. Hun er derfor taknemmelig for at have skabt gode relationer til sine medstuderende.

Fra hobby på teenageværelset til succesfuld karriere


Emmas karriere startede som en hobby hjemme på teenageværelset, men den udviklede sig hurtigt til at blive en forretning. Netop da Emma startede på studiet, udgav hun sin første kogebog, hvilket hurtigt åbnede op for nye karrieremuligheder: “Lige så stille, mens jeg var studerende, fik jeg en ‘rigtig’ karriere, og min hobby blev til mit studiejob. Da jeg var færdiguddannet, kunne jeg betale mig selv en fuldtidsløn.”

Det er ikke mange, som driver virksomhed ved siden af deres studie. For Emma havde det dog en klar fordel: “Det er trygt at starte en virksomhed op, når man er på SU. Så er man ikke tvunget til at sige ja til en masse opgaver, som man ikke har lyst til, og som man føler, man kan være tvunget til, hvis man ikke har nogen anden indkomst.”

“Det, der har gjort, at jeg er lykkedes med at skabe et navn og drive en virksomhed, er, at jeg har turdet lave noget, hvor jeg siger se mig og hvor er jeg god til det her. Og så har min blog og mine sociale medier altid været mit bedste CV og portefølje, fordi det er derigennem, jeg viser, hvad jeg dur til. Og jeg tror, at det er sådan i mange brancher. Jeg kan varmt anbefale at lægge janteloven en lille smule på hylden, for så bliver det hurtigt lidt sjovere,” siger Emma Martiny.

 

Emmas tre råd til kommende mediestuderende

 

1. “I stedet for at have fokus på at sætte flueben ved om man har læst pensum eller har de bedste karakterer, så prøv at have fokus på, hvad man egentlig lærer, og hvad man har lyst til at blive klogere på. Få nogle redskaber med, som du kan bruge til noget. Man skal ikke være ligeglad med pensum, men man skal huske, at man skal kunne bruge det, man lærer, i virkeligheden og ikke bare til en eksamen.”

2. “Fokuser på relationerne. Det er en god idé at tænke over at danne nogle relationer til dine medstuderende, fordi du måske møder dem i dit arbejdsliv senere hen. Mange af dem, som jeg har læst med, støder jeg på nu.”

3. ”Som studerende skal man naturligvis præstere, men ens vigtigste opgave er at lære, hvilket jo virkelig er et privilegie. Det ville jeg gerne være blevet mindet om som studerende. Derudover har man som studerende også ofte langt mere frihed og fleksibilitet, hvilket ikke er en selvfølge på den anden side - hverken som lønmodtager eller selvstændig.”

“Og til sidst - nyd at være studerende.”

Navn: Emma Martiny

Instagram: https://www.instagram.com/emmamartiny/

Følgere: 30,6 k

Uddannelse: Kommunikation, DMJX Aarhus

Job: Selvstændig blogger hos https://emmamartiny.dk/, kogebogsforfatter og medejer af @atelieraarhus & @collabmanagement

Kommentarer

Jakob Nielsen

BLIV MEDLEM

Få karriererådgivning, unikke kurser og juridisk hjælp gennem dit professionelle liv i medie- og kommunikationsbranchen.

Jakob Carlsen

STUDERENDE

Hvad enten du læser journalistik, kommunikationsfag, fotografi, grafisk design eller andre mediefag, er DJ dit fagforbund. Vi kender alt til ansættelsesvilkår  i medie- og kommunikationsbranchen.

 

Danske bloggere i DJ er en helt ny specialgruppe for medlemmer af Dansk Journalistforbund der blogger.
Gruppen har til formål at arbejde for bloggeres interesser i forhold til fx, markedsføringsloven, arbejdsvilkår, ophavsret, inkasso mm.

Medlemmer af Danske bloggere i DJ forpligter sig til at sikre troværdighed og gennemsigtighed på deres blog, fx ved til enhver tid at overholde reglerne om skjult reklame i markedsføringsloven.