Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Efteruddannelse: Det rigtige tidspunkt er nu

Efteruddannelse kan være en jungle for mange, og det kan være svært at finde det rigtige kursus på det rigtige tidspunkt. Eksperter fra Pressens Uddannelsesfond, Mediernes Efteruddannelse og DJ giver her syv gode råd til at søge efteruddannelse.

efteruddannelse dansk journalistforbund

Jenz Koudahl

Er du nyligt færdiguddannet – overvej, hvad formålet er. Mange nyuddannede har mere brug for træning og rutine end efteruddannelse i form af kurser.

Er du midt i dit arbejdsliv – overvej, hvad du regner med at skulle løse af arbejdsopgaver om 5-10 år. Hvis du vil noget andet på et tidspunkt i dit arbejdsliv, er det måske nu, du skal tage den tunge efteruddannelse på diplom- eller masterniveau.

Er du senior, skal du vide, at efteruddannelse kan give kompetencer, men at det også kan bruges til at sende signaler til arbejdsmarkedet om, at man er nysgerrig og gerne investerer tid og kræfter i noget, der er udfordrende.

- Mads Løkke Rasmussen, faglig konsulent i DJ Karriere og Trivsel

Hav en fornemmelse for, hvilke kompetencer du mangler

”Man skal kigge på de arbejdsopgaver man har, og dem man kan få fremover. Vores medier udvikler sig helt vildt, og nu skal man bare kunne mange forskellige ting, hvis man skal have en ny stilling på den nuværende arbejdsplads. Så man er nødt til at kigge lidt på, hvad man har af erfaring, hvad man kan lære sig selv med lidt hjælp fra nettet eller andet, og hvad man har brug for undervisning til at blive god til,” siger daglig leder i PU Michael Aage Jensen.

Find ud af, hvilken type du er

”Det kan være svært at vælge det rigtige kursus, og det handler meget om, hvilken type man er. Hvis man gerne vil have det lidt mere akademiske, har vi mulighed for, at man kan tage diplomkurser og få point, så det står med lidt større typer på CV’et. Man kan også tage andre typer kurser, der er mere praktiske og hands-on. Jeg ville gå ind på mediernesefteruddannelse.dk, hvor vi har et bredt udbud af de kursusholdere, der er på vores område og se, hvad der er relevant. Personligt ville jeg vælge noget, der er praktisk orienteret, så man prøver det, mens man er på kurset – så går man hjem med noget, man har trænet og øvet,” siger Michael Aage Jensen.

”Man skal spørge sig selv, hvad formålet med efteruddannelsen er. Er det inspiration kan konferencer være løsning. Er det ren, rå kompetenceudvikling, så man kan udføre en opgave, man ikke kunne før, kan sidemandsoplæring være løsning. Hvis man vil have udbygget sit netværk, skal man hellere finde et netværk end en efteruddannelse. Og er formålet et nyt job, skal man forstå, at efteruddannelse er komplimenterende, men sjældent direkte sammenhængende med et jobtilbud,” siger Mads Løkke Rasmussen, konsulent i DJ Karriere og Trivsel.

Sæt dig ind i kurset, før du starter

”Hvis jeg skulle på kursus, ville jeg sætte mig ned og læse op på det, jeg skulle undervises i. På den måde ved man præcis, hvilke nye kompetencer man kan forvente at forlade kurset med. Hvis man ikke kommer helt uforberedt på kursus, får man mere ud af det,” siger Michael Aage Jensen

Vær sikker på, at du kommer til at bruge dine nye kompetencer i arbejdet

”Det bedste råd er, at man snakker med sin nærmeste leder om, hvordan man får plads til de nye kompetencer i arbejdet. Går der et halvt år fra kursets afslutning, før man får brugt de nye kompetencer, har man mistet dem igen. Så for arbejdsgiveren er det også den måde, han eller hun får mest ud af at sende dig på efteruddannelse. Det er også den måde, arbejdsgiveren får mest ud af efteruddannelsen. Det kan eksempelvis kræve, man kan bytte opgaver med nogle kolleger i en periode for at prøve de nye ting af,” siger Michael Aage Jensen.

”Det er virkelig vigtigt, at man efteruddanner sig jævnligt. Hvis man først begynder at tænke på efteruddannelse, når man er blevet ledig, er det sandsynligvis for sent."

Mads Løkke Rasmussen, faglig konsulent i DJ Karriere og Trivsel

Det rigtige tidspunkt er nu

”Det kan være svært at beslutte, hvornår man skal tage på efteruddannelse. Min holdning er, at det bedste tidspunkt er lige nu for alle. Det er det, fordi man skal efteruddanne sig jævnligt og ofte. Hold det ved lige, og udnyt de muligheder, der ligger i overenskomsten for at komme på efteruddannelse. Det er noget, man skal gøre løbende. Man skal passe på med at vente, til det er for sent. Ellers kan man risikere at stå i en situation, hvor det er for længe siden, man har opgraderet sine kompetencer. Selv for nyuddannede vil jeg anbefale, at man gør det til en fast ting, at man hele tiden kigger frem og overvejer, hvor der i branchen er sket noget nyt, og hvor man selv kunne have brug for at blive opdateret. Man skal sørge for hele tiden at orientere sig i forhold til, hvad det kræver at få den stilling, man har, og hvad man har på sit CV, som ser lovende ud, hvis man skulle søge et job,” siger Michael Aage Jensen.

”Det er virkelig vigtigt, at man efteruddanner sig jævnligt. Hvis man først begynder at tænke på efteruddannelse, når man er blevet ledig, er det sandsynligvis for sent,” siger Mads Løkke Rasmussen.

Efteruddan dig jævnligt

”Man skal gøre det jævnligt, selvom man måske tænker, at man lige har været afsted på efteruddannelse for en 2-3 år siden. Der sker så meget, branchen rykker sig så meget hele tiden, at man er nødt til at efteruddanne sig for at følge med på en måde, der er hensigtsmæssig,” siger Michael Aage Jensen.

Vil du på kurses og efteruddannelse og opdatere dine kompetencer? 

Din arbejdsløshedskasse for journalistik, kommunikation og sprog AJKS’ karrierevejledere guider dig til gratis kurser, certificeringer og efteruddannelse.

Foreslå et kursus

”Hos Mediernes Efteruddannelse har vi lavet en ramme, så når du som medarbejder i en virksomhed, der er med i Pressens Uddannelsesfond, går ind og søger kurser gennem os, ved din arbejdsgiver, at han eller hun får tilskuddet tilbage, så det er godkendt på forhånd. Vi bruger en masse kræfter på at vælge de rigtige kurser, så vi altid sikrer os, at vi tilbyder de bedste og mest kvalificerende kurser. Vi har over 45 kursusudbydere i kataloget – og er åbne for forslag. Vi har også det, der hedder en ’individuel ansøgning’, der går ud på, at du kan søge penge til et kursus i udlandet, eller bare et i Danmark, som vi ikke har set,” siger Michael Aage Jensen.

Kommentarer

Jakob Carlsen

FIND DIN EFTERUDDANNELSE

Styrk din karriere med efteruddannelse, som matcher dine faglige ambitioner.

Søren Malmose

HVEM BETALER DIN EFTERUDDANNELSE?

Få vejledning til hvem der betaler din efteruddannelse. DJ har samlet de vigtigste oplysninger til dig der er fastansat, freelancer/selvstændig eller ledig.

Søren Malmose

MEDIERNES EFTERUDDANNELSE