Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Efteruddannelse af journalister og digitalt trustmark skal skabe tillid til medier

Journalister skal i højere grad kende dynamikkerne bag dis- og misinformation og kunstig intelligens. Og så skal et nyt trustmark være med til at skabe tillid til medierne. Sådan lyder nogle af de anbefalinger, Siri-kommissionen i dag offentliggør i en ny rapport.

Lars Werge

Benita Marcussen

Gennem det seneste halve år har Siri-kommissionen været på jagt efter bud på, hvordan vi i Danmark styrker det demokratiske immunforsvar. I dag udkommer så rapporten ”AI, Medier og demokrati. Hvordan styrker vi det demokratiske immunforsvar” med analyser og anbefalinger til medier, politikere og platformsvirksomheder.

Formand for Dansk journalistforbund, Lars Werge, har deltaget i arbejdet, og er i dag moderator ved præsentationen af anbefalingerne ved et arrangement i Fællessalen på Christiansborg.

Efteruddannelse til journalister

En af Siri-kommissionens anbefalinger er, at journalister i højere grad skal efteruddannes. De skal blive dygtigere til at forstå og bruge den teknologi, som i stigende grad sætter rammerne for, hvordan medier arbejder og samfundet i det hele taget fungerer. DJ’s formand mener, det er en god idé.

”Hvis medierne skal bevare deres kvalitet og relevans, er kompetenceudvikling helt centralt. Teknologien ændrer den måde, den offentlige samtale foregår på, og den måde, der laves journalistik på. Derfor skal journalisters teknologiske kompetencer styrkes, siger Lars Werge og fremhæver et eksempel:

”Kunstig intelligens kan for eksempel manipulere med både lyd og billeder på måder, vi slet ikke har kunnet forestille os tidligere.  Det kommer til at kræve rigtig meget af de fagpersoner, som skal afgøre, hvad der sandt og falsk og op og ned i en historie. Det skal journalister blive dygtige til at navigere i” siger han.

Trustmark skal skabe tillid

Et vigtigt omdrejningspunktet for Siri-kommissionens diskussioner har været transparens og tillid. Borgernes tillid til de danske medier er heldigvis høj, men der er brug for at gøre det lettere for borgerne at finde ud af, hvor de mest pålidelige kilder findes.

Derfor foreslår Siri-kommissionen, at der udvikles et frivilligt dansk digitalt trustmark til medier, der lader sig måle i en årlig offentlig rapportering på deres egne valgte, etiske regler og hensigtserklæringer om. f.eks. uafhængig og unbiased journalistik. En idé, som også får opbakning fra DJ’s formand.

”Jeg mener gennemsigtighed er vigtigt for at bevare tilliden til medierne. Brugerne bliver bombarderet med informationer fra alle sider, så medierne gør klogt i at hjælpe dem med at finde det pålidelige indhold. For de sociale medier gør det ikke for dem. De præsenterer alt som lige troværdigt og lige væsentligt, og det er et problem,” siger Lars Werge.

SIRI kommissionens rapport blev præsenteret på en konference på Christiansborg 8. februar. Her perspektiverede pennefører på rapporten, Lisbeth Knudsen, den nye medievirkelighed: "Alt er forandret!"

Læs hele Siri-kommissionens rapport

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.