Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Efter folketingsvalget: Skab mere åbenhed

Et stort banner vil fra i dag og frem til folketingsvalget pryde Journalisternes Hus på Gammel Strand. Beskeden til Christiansborg er klar: ”Offentlighedsloven: Nej til mørklægning”.

Offentlighedslov

DJ

”Åbenhed er af afgørende betydning for borgernes tillid til magthaverne, men tendensen er, at politikerne og myndighederne lukker sig mere og mere om sig selv. Derfor siger vi nu højt og tydeligt til politikerne, at det er på tide at få ændret offentlighedsloven på en række punkter,” siger formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge.

Han mener, det er blevet sværere for medierne at holde øje med politikerne og den offentlige forvaltning, og at den udvikling skal stoppes. Derfor opfordrer han de nyvalgte politikere til at foretage de nødvendige ændringer i offentlighedsloven. Ændringer, der fører til større åbenhed og mere aktindsigt.

Ikke flere tomme løfter

Siden den gældende offentlighedslov trådte i kraft i 2014, har flere ledende politikere medgivet, at loven havde betydet mindre åbenhed end tidligere. Og i 2017 lovede Konservative, Liberal Alliance og Venstre direkte i regeringsgrundlaget, at man ville ændre på ministerbetjeningsreglen, paragraf 24, for at give mere offentlig indsigt. Men det er aldrig blevet til noget.

Selvom de Radikale nu har opsagt forliget om offentlighedsloven, og der er et flertal for en lempelse uden om de regeringsbærende partier Venstre og Socialdemokraterne, går politikerne stadig rundt om den varme grød og vil ikke give nogen garantier for noget. Drømmen om at komme med i en regering vejer tilsyneladende tungere end drømmen om at give offentligheden og medierne mere indsigt i de demokratiske beslutningsprocesser.

Men det er nu, der skal sættes handling bag ordene, mener Lars Werge.

”Vores principper om åbenhed i samfundet er ikke særligt meget værd, hvis der ikke sættes handling bag. Det er nu, det skal ske. Derfor bør de nødvendige ændringer af offentlighedsloven skrives ind i regeringsgrundlaget. Det er både politikernes troværdighed og vores fælles demokratiske samtale, som er på spil", afslutter Lars Werge.

Konkrete forslag

Konkret foreslår DJ først og fremmest, at ministerbetjeningsreglen, paragraf 24, bliver afskaffet. Paragraffen var muligvis tænkt til kun at dække de nærmeste embedsmænds rådgivning af ministeren, men bliver brugt til at undtage aktindsigt i stort set hele ministeriet. Og selv uden denne bestemmelse vil ministeren kunne få sin fortrolige rådgivning.

For det andet bør politikerreglen i paragraf 27 afskaffes. Denne bestemmelse har også mørkelagt alt for store dele af det lovforberedende arbejde.

Og endelig foreslår DJ, at der indføres åbne postlister i hele den offentlige forvaltning. Flere kommuner og regioner har det allerede, og det er et godt og konkret skridt mod åbenhed.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Julie Ring-Hansen Holt

tir, 05/28/2019 - 14:46

Tak. Det er en af de vigtigste kampe at kæmpe i vores fag pt.