Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ's Safety Fond betalte for en advokat, der fik Bashir ud af tyrkisk interneringslejr

DJ's medlemmer har også i 2022 støttet forfulgte journalister og fotografer i verdens mest udsatte områder. Særligt afghanske og ukrainske mediefolk har fået støtte i det forgangne år. Bashir Atayee flygtede fra Taliban-styret og sad 50 dage i en tyrkisk interneringslejr, før en advokat fik ham ud - betalt med penge fra Safety Fonden.

Bashir fik hjælp fra DJ's Safety Fund til at hyre en advokat

Sabine Büsch Bashir Atayee (th) fejrer sammen med vennen Shahzad Mudasir, at han fik lov til at forlade et deportationscenter i byen Esenyurt i det nordvestlige Tyrkiet, .

Gennem DJ Safety Fund har journalister i blandt andet Belarus, Somalia, Mexico og Afghanistan fået støtte i løbet af 2022. Midlerne i DJ Safety er primært tiltænkt udsatte individuelle mediearbejdere – både journalister, fotografer og bloggere - men som reaktion på akutte udfordringer kan støtten også gå til udvalgte medier. Senest har DJ Safety Fund støttet indkøb af generatorer og powerbanks til ukrainske journalister

Løbende tikker anmodninger ind: Journalister, som er blevet tilbageholdt på grund af deres arbejde, er endt i situationer med søgsmål eller har akutte sikkerhedsproblemer. Det er IMS (International Media Support), der vurderer sagerne og indstiller til DJ, hvilken skræddersyet støtte, der er brug for.

I 2022 er listen over de mediefolk, som har fået hjælp, også et fingerpeg om, hvor pressefriheden er udfordret og journalisterne under pres. Flere af årets støttemodtagere har rødder i Afghanistan. Eksempelvis Bashir Atayee, der er afghansk journalist og en af de mediefolk, der i 2022 har modtaget støtte fra DJ Safety fonden. Den 23. juli blev Bashir anholdt i Tyrkiet, da civilklædt politi gik ombord på den bus, han sad i, og tjekkede alles papirer. Hans opholdstilladelse var udløbet - og han blev derfor bedt om at følge med på stationen.

”Politiet lovede, at de kun ville tjekke mine personlige oplysninger på politistationen og derefter tage mig tilbage til mit nabolag. Jeg skulle bare udfylde en formular,” fortæller journalisten.

Politiet lagde pres på 

Men så nemt gik det ikke for den 26-årige journalist.

”Jeg forklarede, at jeg var i fare i Afghanistan, fordi jeg er i Talebans søgelys. Allerede før magtovertagelsen havde de henvendt sig til enkelte journalister og jeg var en af ​​dem. Det var derfor, jeg efter regimeskiftet i august 2021 ikke rejste hjem efter et besøg hos slægtninge i Istanbul”.

”Politiet lagde pres på mig for at underskrive en erklæring om, at jeg accepterede min hjemsendelse. Det betyder ikke noget – det ville kun understrege min gode vilje til at underkaste mig migrationsmyndighedernes beslutninger. Jeg var fri til at gå bagefter, sagde de. Hvis ikke jeg underskrev, skulle jeg sendes til en lejr for illegale flygtninge i flere måneder.”

"Den første nat skulle jeg sove på en udendørs fodboldbane. De første tre dage fik jeg ikke noget at spise. Så fik jeg tildelt en bolig i et indelukket, ildelugtende værelse, hvor 13 personer deltes om seks senge."

Bashir Atayee, der tidligere har arbejdet for Ariana TV i Balkh provinsen i Afghanistan, var i kontakt med en lokal hjælpeorganisation i Tyrkiet, der har et særligt fokus på støtte til afghanere med en journalistisk baggrund, som opholder sig i Tyrkiet. Organisationen sendte straks en advokat til politistationen.

Øjeblikkelig deportation

Advokaten Adnan Onur Acar fortalte, at en underskrift ville betyde øjeblikkelig deportation. Bashir skrev derfor ikke under - men blev alligevel sendt til et deportationscenter i udkanten af Istanbul. En uge senere blev han flyttet endnu engang, nu til en deportationslejr tæt på grænsen til Iran.

”Den første nat skulle jeg sove på en udendørs fodboldbane. De første tre dage fik jeg ikke noget at spise. Så fik jeg tildelt en bolig i et indelukket, ildelugtende værelse, hvor 13 personer deltes om seks senge.”

Internationalt betragtes afghanske journalister som udsatte. Og det gav advokaten anledning til at påpege, at afghanske journalister har mulighed for at søge tyrkiske myndigheder om beskyttelse.

Advokaten havde anmodet om Bashir Atayees øjeblikkelige løsladelse, men myndighederne oplyste, at udvisningen var retsgyldig, fordi Atayee var kommet ulovligt ind i landet. Et argument, som Adnan Onur Acar kunne tilbagevise: Bashir kom lovligt ind med et turistvisum, og han havde også påpeget den fare, Taliban-styrets magtovertagelse havde sat ham i, over for immigrationsmyndighederne.

Taknemmelig for hjælp

Advokaten arbejdede på hans sag, men journalisten endte alligevel med at måtte tilbringe 50 dage i lejren, før han blev løsladt.

”Jeg forstod faktisk ikke, hvad der skete. Advokaten forklarede mig, at jeg skulle registrere mig for at søge om at opnå status som internationalt anerkendt flygtning. Det gjorde jeg så, og så blev jeg løsladt”.

”Jeg er meget taknemmelig for, at der var hjælp til at betale for advokatbistand. Jeg synes ikke flygtninges rettigheder respekteres fuldt ud i Tyrkiet, og den måde man behandler flygtninge på, er også problematisk.”

Støtten fra DJ Safety var på i alt 900 Euro, som gik til at betale for Bashirs advokathjælp.

Advokat Adnan Onur Acar har siden lagt sag an på vegne af journalisten, fordi hans ret til at få beskyttelse i Tyrkiet blev ignoreret. Sagen er den første af sin art og af stor principiel betydning, fordi der siden er kommet andre og lignede sager til.

Kommentarer