Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ’s opråb til medieforhandlerne: Vi skal beskytte de mest udsatte i branchen

Der er gang i forhandlingerne om en ny medieaftale i disse dage. DJ følger nøje, hvad der foregår i forhandlingslokalerne, for det har stor betydning for mange medlemmer.

Tine Johansen og Benjamin Boe

Mikkel Inumineq Tine Johansen sammen med formand for Skuespillerforbundet Benjamin Boe Rasmussen

Allerede før forhandlingerne gik i gang, var DJ og formand Tine Johansen på banen for at fortælle kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om DJ’s ønsker og krav til en ny medieaftale

Der var derfor glæde hos DJ, da kulturministeren i februar præsenterede et udspil, som bl.a. lagde op til, at modtagere af offentligt tilskud i fremtiden skal leve op til overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår.  

Appel til politikerne

Nu ser det desværre ud til, at det bliver svært for kulturministeren og regeringen at få opbakning til forslaget. Det får Tine Johansen til at appellere til de involverede politikere: 

“Jeg har en kæmpe opfordring til alle forhandlerne: Grib chancen og giv en masse kreative mennesker et bedre arbejdsliv. Der kan sagtens laves en model, som er nem at administrere og giver rum for små nye virksomheder og iværksættere,” siger hun. 

Det har meget høj prioritet for DJ at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for alle, der arbejder på medier og produktioner, der får offentlige støttekroner. Og DJ mener, at dette krav også bør gælde underleverandører i et såkaldt kædeansvar. 

“Vi ved, at nogle partier og arbejdsgivere er meget bekymrede for kædeansvar. Men det er altså muligt at finde en god model, som endda vil give den fordel for de ordentlige arbejdsgivere, at ingen kan snyde på vægten og tillade underbetaling eller urimelige arbejdsforhold,” siger Tine Johansen. 

Stress, pres og dårlig løn

Særligt i film- og tv-branchen oplever mange DJ-medlemmer stress, pres og dårligt arbejdsmiljø. Og rent lønmæssigt har mange freelancere ikke fået en stigning i deres honorarer i mange år – tvært imod oplever flere, at deres kunder sænker honorarerne. 

“I den kommende medieaftale har vores politikere en chance for at gøre noget ved de mange udfordringer for freelancere, selvstændige og andre løstansatte,“ mener Tine Johansen. 

”En oplagt løsning på problemerne i film- og tv-branchen er, at producenterne, hvis de vil modtage nogen form for offentlig støtte, bliver politisk forpligtede til at garantere overenskomstlignende vilkår for medarbejderne, uanset hvordan de er ansat. Både hos dem selv og deres underleverandører, så vi får et kædeansvar, som vi kender det fra fx byggebranchen,” siger hun. 

Tine Johansen understreger, at det på ingen måde vil være i modstrid med den danske model med kædeansvar og krav om ordnede forhold. Det er ellers et af de argumenter, der bruges mod DJ’s ønsker. For det vil også med et kædeansvar være arbejdsmarkedets parter, der aftaler fx lønnen. 

Hvad betyder kædeansvar? 

Kædeansvar kendes især fra byggebranchen, hvor bygherren, fx stat eller kommune, forpligter deres hovedleverandør til at sørge for ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Både egne ansatte, men også ansatte hos underleverandører. 

I mediebranchen vil det betyde, at et medie eller en filmproducent bliver ansvarlig for løn- og arbejdsvilkår for alle ansatte tilknyttet en produktion, hvis de modtager offentligt støtte. 

Hovedproducenten er derfor ansvarlig for arbejdsvilkårene for alle ansatte og kan ikke gemme sig bag, at det er underleverandøren, der har dårlige lønforhold eller arbejdsvilkår. Deri begrebet kædeansvar. 

Kommentarer