DJ's medlemmer støtter journalister i Gaza med 10.000 dollars
Med støtte fra DJ's Safety Fund er det muligt for op til 50 journalister i Gaza at få udbetalt kontanter til at anskaffe sig helt basale fornødenheder. DJ-formand ærgrer sig over de store problemer med at sende endnu mere hjælp til de ekstremt hårdt prøvede kollegaer i Gaza-striben.
Journalister i Gaza står lige nu med kolossale udfordringer, når de forsøger at dække konflikten og konsekvenserne af israelske angreb. Udfordringerne er både personlige og faglige.
Siden Hamas’ angreb den 7. oktober og Israels efterfølgende krigserklæring har Gazas lokale medier stået over for en lang række af udfordringer, herunder luftangreb, ustabile kommunikationslinjer, og mangel på mad, vand og brændstof. Listen tæller også omfattende strømafbrydelser og et stort antal dræbte kollegaer.
“Vi er her hver dag, og vi dør en million gange. Fordi vi føler alle folks smerte, og vi har set ting, som vil tage år at glemme” siger Mona Okal, journalist på Palestine TV. Mona Okal bor og arbejder i Gaza. Hun er tilknyttet et netværk af kvindelige journalister, koordineret af Filastiniyat, en palæstinensisk medieorganisation, der støtter især freelancere. Yafa Abu Akar er netop freelance journalist i Gaza, hun fortæller:
“Som en journalist, der mistede sit hus i de første dage af krigen, har jeg kæmpet videre for at fortælle verden, at Gaza lider”.
Kontant hjælp til op til 50 journalister
Filastiniyat har netop fået støtte fra DJ Safety Fund til at hjælpe nogle af Gazas journalister. Med 10.000 USD er det muligt at hjælpe 50 journalister – både mænd og kvinder. De vil alle få tildelt 200 USD til at anskaffe sig de fornødenheder, de har mest brug for og som er mulige at anskaffe, der hvor de er.
DJ Safety Fund koordineres af den danske medieudviklingsorganisation IMS, der i flere år har samarbejdet med Filastiniyat. Hos IMS har programme manager Lama Hourani, der selv bor og arbejder på Vestbredden, daglig kontakt med IMS-partnerne inde i Gaza – såvidt det er muligt.
“Al kommunikation er ekstremt vanskeligt. Internettet fungerer ikke, eller er meget svagt. Vi kommunikerer mest via SMS,” forklarer hun.
Netop det fungerende SMS- og banksystem gør det muligt at få støtten frem til de journalister, som Filastinyat er i kontakt med.
Før den nuværende krig brød ud havde Filastiniyat et stort kontor i Gaza By, hvor journalister kunne bruge kontorets podcast-studie og hurtige internet. Der var også undervisning og netværk – og derfor har de fem Filiastiniyat-koordinatorer et godt kendskab til Gazas medie-miljø og er i kontakt med mange journalister.
50 medier ødelagt i Gaza og mange journalister dræbt
Redaktioner og kontorer for omkring 50 medier i Gaza-striben er helt eller delvist ødelagt af israelske luftangreb, i følge Reporters Without Borders. Gazas journalister fortsætter dog stadig med at dokumentere krigens omfang og konsekvenser, samtidig med at de selv og deres familier er lige så udsatte som den øvrige civilbefolkning.
Her en video, som IMS har redigeret, på baggrund af videomateriale fra Filastinyat.
Når det kommer til antallet af dræbte mediefolk, er den nuværende krig uden fortilfælde. Ifølge den amerikanske organisation Committee to Protect Journlists (CPJ), der monitorerer og efterforsker alle medlinger om dræbte, sårede eller savnede journalister, har de første fire uger været den mest dødbringende måned siden organisationen begyndte at indsamle data tilbage i 1992. CPJs foreløbige opgørelse viser, at mindst 57 journalister og mediearbejdere har mistet livet i konflikten, der totalt tæller mere end 16.000 dræbte siden krigen begyndte den 7. oktober – med omkring 14.800 palæstinensiske dræbte i Gaza og på Vestbredden og 1.200 dræbte i Israel. Den dødeligste dag for journalister var krigens første dag, den 7. oktober, hvor seks journalister blev dræbt; den næstdødeligste dag fandt sted den 18. november med fem dræbte.
Svært at hjælpe
DJ-formand Tine Johansen er dybt berørt over de mange dræbte mediefolk i Gaza og over de forhold, som pressen arbejder under.
"Jeg har tidligere fremhævet, hvor vigtigt det er, at vi har uafhængige journalister, fotografer og andre mediefolk til stede i verdens krige og brændpunkter til at rapportere til os andre om, hvad der reelt sker. Den opgave er lige nu decideret livsfarlig i Gaza, og vi har oplevet det største antal dræbte pressefolk på kort tid i mange år. Derfor er jeg selvfølgelig glad for at kunne være med til at støtte de pressefolk, der stadig sætter livet på spil i arbejdet med at dække krigen. Men det er samtidig frustrerende, at det ikke er muligt for os hjælpe endnu mere. Det er simpelthen tæt på umuligt at få mere støtte ind i Gaza, som situationen er lige nu. Men vi følger den sammen med vores samarbejdspartnere i blandt andet IMS tæt og vil også være klar på at sende flere penge fra Safety Fonden afsted til berørte mediefolk," siger hun.
Kommentarer