Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ’s formand: "Politikerne har haft fingrene alt for langt inde i maskinrummet"

"Den nye public service-kontrakt vrimler med eksempler på, at politikerne – og især Dansk Folkeparti – har haft alt for stor indflydelse på indholdet", mener DJ’s formand Lars Werge. "Det er detailstyring og helt uhørt", siger han.

Lars Werge

 

DR skal afholde sig fra lange dybdegående artikler. Antallet af DR’s kor og ensembler kan kun ændres efter godkendelse i kredsen af partier bag medieaftalen og kulturministeren. 48 procent af den musik der årligt spilles på P3 og P4 skal være dansk. Eksemplerne på politisk styring af det indhold, DR fremover skal levere til befolkningen, er mange, og det er ikke i orden, mener Lars Werge.

"Det er den mest detaljerede, vidtgående og omfattende public service-kontrakt, vi har set. Den bryder med det armslængdeprincip, som vi ellers hylder her i landet, og den efterlader et mindre fagligt råderum på redaktionerne, fordi der er nogle meget specifikke krav at leve op til", siger han.

Bange anelser

Måden den nye public-service-kontrakt er udformet på, giver Lars Werge bange anelser for den mediefremtid, der venter.

"Det kan lyde dramatisk, men det er et første lille skridt på vej mod et samfund, hvor der stilles skærpede politiske krav til medierne. Det er slet ikke den rigtige vej at gå. Vi skal værne om public service og pressefriheden i Danmark. Og det synes, jeg ærligt talt ikke man gør med den her aftale. Det er de små glidninger i armslængdeprincippet, der bekymrer mig mest."

Vigtig opgave for ny bestyrelsesformand

Lars Werge mener, at der bliver en vigtig opgave i, at få politikerne ud af maskinrummet igen, når DR’s nye bestyrelsesformand, Marianne Bedsted overtager posten efter Michael Christiansen i 2019.

"Hun skal skabe et rum på DR, hvor politikerne ikke blander sig direkte i journalistikken. Ellers ender vi et sted, hvor man reelt set kan stille spørgsmålstegn ved, om DR kan betragtes som et uafhængigt medie. Det bliver ikke nemt set i lyset af, at finansieringen fremover skal bestemmes via finansloven - for det betyder, at politikerne kan lægge pres på i forhold til, hvilken type journalistisk de kan lide og ikke lide. Jeg håber meget, at bestyrelsen lykkes med det", siger Lars Werge, som ser frem til en dialog med Marianne Bedsted.

Læs også:

Omfattende spareplan - op mod 400 stillinger forsvinder

Fratrædelsesaftale? - søg rådgivning inden du skriver under

DR åbner for frivillige fratrædelser

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Ole Stephensen

fre, 09/21/2018 - 09:59

100 procent enig med vores forbundsformand.

Luci Smith

fre, 09/21/2018 - 11:02

Er tilmeldt Kreds 1's arrangement, Drink og Debat på fredag den 28.9.18: Paneldebat med landets mediespidser. Håber at emnet samt prioriteringen af besparelser/fyringer hos DR bliver taget op på mødet.

Hvis der er nogen fra Kreds 1, der kan Obs'e deltagerne om det på forhånd, vil jeg blive glad for det. Tak.