Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ:Fotograferne: "DJ må få klarhed over det ophavsretslige aspekt ved AI"

Svar fra Tonny Foghmar, formand for DJ:Fotograferne

Hvad er dine overordnede betragtninger om den eksplosive udvikling inden for kunstig intelligens? 

Der var lidt delte opfattelser fra resten af bestyrelsen, da jeg spurgte, gående fra: AI er den største trussel og mavepuster mod fotograffagets fremtid – det er enden på det hele! - til en lidt mere optimistisk: det kan blive et hjælpemiddel, der kan spare timers redigering og efterbehandling. Men alle var enige om at det er glædeligt, at DJ så hurtigt er på banen overfor en teknologi, der udfordrer samtlige medlemsgrupper i DJ.

Hvad tror du, kunstig intelligens kommer til at betyde for dine medlemmers faglighed/arbejdsliv?

Der er ingen tvivl om, at det vil ændre workflow for mange af DJ’s medlemmer positiv og negativt, men hvornår og hvordan er det, vi skal være observante på og forberede os til. Det gør vi således:

Hvad kan medlemmerne gøre for at forberede sig til udviklingen? Og hvad kan DJ gøre?

DJ:Fotograferne har netop afholdt et arrangement om AI og vil gøre en indsats for at formidle viden og kurser i teknologien, om hvordan vi kan få nytte og fordele af den. DJ skal være opmærksom på de varierede måder, de forskellige grupper i DJ påvirkes og tage det hensyn i oplysning og formidling til de enkelte grupper. DJ kan have særligt fokus på fotografernes ”AI situation”; hvordan det kan påvirke vores copyright og vores forhold til vores kunder. Skal det nævnes på vores faktura, at kunden ikke må AI-forvanske vores produkter?

DJ må få klarhed over det ophavsretslige aspekt ved AI (webinar?). DJ må og skal gå i kamp for manglende kreditering på ALLE platforme. Kreditering er et af de sidste håndtag, vi har, til at fastholde vores ophavsret som fotografer.

Kommentarer