Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ til politikerne: Tænk mediestøtten om - der er akut brug for at gå nye veje

DJ's formandskab opfordrer i et debatindlæg i Avisen Danmark politikerne til hurtigt at fremtidssikre mediestøtteordningen. Ellers risikerer vi at miste en helt essentiel del af det danske demokrati - nemlig de frie medier.

Gennem de seneste mange måneder har der været sparerunde efter sparerunde på både de helt store og de lidt mindre danske mediearbejdspladser, og det har kostet mange af de mere klassiske journalistjob. Det er voldsomt at blive fyret, men nedskæringerne på mediearbejdspladserne rammer ikke kun medarbejdere og abonnenterne, men også en vigtig del af demokratiet. Nemlig de frie og uafhængige medier, der skal oplyse og informere borgerne om både det nære og det store demokrati. Derfor opfordrer DJ's formandskab nu politikerne på Christiansborg til at nytænke mediestøtten.

I dagens debatindlæg i Avisen Danmark skriver Tine Johansen og Alla Boye Thulstrup: "Medierne i både Danmark og resten af verden er i krise. Særligt lokale og regionale medier bløder penge, og såkaldte nyhedsørkener skyder op flere steder i landet. Man kan mene, at det er mediernes eget problem, at de mangler penge. Og at det ikke er en politisk opgave at hjælpe private virksomheder, der mangler penge. Men medierne har en helt særlig opgave, som ikke bare løftes af andre. Nemlig at holde luppen over samfundet med det mål at gøre os alle sammen klogere på, hvad der egentlig foregår i kommunalbestyrelsen, idrætsforeningen, energiselskabet og alle de andre steder, hvor der tages beslutninger med konsekvenser for vores tilværelse."

Så sent som i sidste uge vedtog et bredt flertal i Folketinget en ny mediestøttelov, og det skal de have tak for, mener Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup. For den nye lov er en håndsrækning til lokale og regionale medier, og den har også andre positive takter. Men mediekrisen er så alvorlig, at der er brug for at gå endnu videre og nytænke støtteordningerne, så der hurtigst muligt bliver udviklet formater, som kan tiltrække nye brugere, og som er økonomisk bæredygtige. Derfor beder DJ ikke om flere penge, men om nytænkning:

"Derfor en appel til politikerne: Skynd jer at finde en model for, hvordan vi understøtter de frie medier i hele landet. I Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation bidrager vi meget gerne til det arbejde."

Læs hele debatindlægget i AvisenDanmark

Kommentarer