Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ støtter ukrainske journalister med 20.000 dollar

Ukrainske medier og journalister er under kolossalt pres lige nu, og derfor har Dansk Journalistforbund bevilget 20.000 dollar (cirka 130.000 kroner) til de hårdt pressede kolleger.

Ukraine

Illustration (Kirill Zharkoy, Unsplash/Mikkel Inumineq, DJ)

Du kan støtte de ukrainske pressefolk ved at indbetale til DJ's Safety Fond via MobilePay.

Følg med i den almindelige indsamling fra DJ's medlemmer til Safety Fonden

Støt DJ Safety Fund

DJ

Opdateret fredag den 4. marts:

Siden krigen brød ud har DJ Safety Fonden sendt penge afsted seks gange. I alt har tre ukrainske medier fået støtte til at opretholde driften: betale lønninger og hjælpe med redaktionens sikkerhed. Dertil har tre individer fået støtte til at forlade landet. En undersøgende journalist, som har afdækket korruption i regionen, har fået hjælp til at rejse ud til et naboland. Dertil kommer to mediefolk fra Belarus. Deres bankkontoer i Ukraine er blevet spærret som en konsekvens af Belarus-regimets samarbejde med Rusland.

IMS har særligt fokus på de mange journalister fra Belarus, som har taget ophold i Ukraine på grund af forfølgelser i deres eget hjemland. Hvis Rusland får fuldt overtag i Ukraine er der stor risiko for, at de regime-kritiske mediefolk bliver sendt retur og fængslet. Uafhængige medier i Rusland er også under stærkt forøget pres, men der har ikke for nuværende været anmodninger om støtte. I alt er der i denne uge givet 7900 Euro + de 20.000 USD til hjælp i Ukraine.

Der er lige nu stort behov for at skaffe midler til sikkerhedsudstyr som skudsikre veste og hjelme, walkie-talkies og andet kommunikationsudstyr – og så penge. Driftsudgifterne til lønninger, transport og drift er steget, lige så gas, kommunikation og internet.

Støtte fra DJ's Safety Fond

Dansk Journalistforbund har via DJ’s Safety-fond støttet to konkrete medier i Ukraine, som har brug for sikkerhedsudstyr som f.eks. hjelme, skudsikre veste og walkie-talkier samt satellit-udstyr og batterier til telefoner og computere, så de kan fortsætte med at udkomme. De ukrainske journalister forbereder sig allerede nu på at måtte flytte sig, enten til en anden lokalitet i Ukraine eller ud af landet, og det går støtten også til.  

”Pengene fra DJ’s Safety-fond er en virkelig vigtig måde at komme journalister til hjælp i kritiske situationer. DJ’s medlemmer har over flere år støttet journalister og medier, når behovet var størst. Den fleksibilitet og hastighed, det sker med, er afgørende,” siger Jesper Højberg, direktør for IMS (International Media Support), som koordinerer hjælpen. 

IMS (International Media Support) arbejder allerede i Ukraine med støtte til uafhængige medier og faktatjekkere.  

”Vi opskalerer støtten og modtager lige nu mange forespørgsler fra medier. Derfor er alle bidrag velkomne. En stor tak til alle medlemmer af Dansk Journalistforbund”, siger Jesper Højberg.  

DJ’s formand Tine Johansen er glad for at kunne hjælpe de ukrainske kolleger: 

”Det er helt afgørende at sikre journalister og medier hjælp til at rapportere og udkomme, så borgerne i Ukraine og omverdenen får så god og pålidelig information som muligt,” siger Tine Johansen. 

De to medier har endnu ikke taget stilling til, om de ønsker at offentliggøre, at de har modtaget støtte fra Dansk Journalistforbund.  

Det er muligt for DJ’s medlemmer at bidrage til Safety-fonden for eksempel ved indsamlinger på de mange generalforsamlinger, der afvikles i denne tid. Det er også en mulighed at donere direkte til IMS. Pengene går til udsatte pressefolk ude i verden, og lige nu er der altså et stort behov for hjælp i Ukraine.  

Kommentarer