Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ støtter evakuering af journalister i Afghanistan

Hundredevis af journalister og andre mediearbejdere er ovenpå Talebans lyn-erobring af det meste af Afghanistan i yderste fare. DJ's samarbejdspartner, International Media Support (IMS) kæmper dag og nat for at bringe så mange mediearbejdere som muligt i sikkerhed. DJ støtter med en akut ekstrabevilling på 75.000 kr. fra Safety Fonden.

Tine Johansen

Benita Marcussen Formand i DJ Tine Johansen

Kaotiske scener udspiller sig lige nu i Afghanistan, hvor tusindvis forsøger at undslippe de nye magthavere, der forventes at forfølge alle, der har samarbejdet med repræsentanter for Vesten. Heriblandt hundredevis af journalister, fotografer, tolke og stringere, der har hjulpet udenlandske mediearbejdere.

DJ-formand Tine Johansen har - indtil videre forgæves - forsøgt at få politikerne til at inkludere disse mennesker i den gruppe, som Danmark vil give asyl eller anden beskyttelse oven på Talebans magtovertagelse. Simpelthen fordi, de nu befinder sig i akut livsfare. I stedet kæmper IMS sammen med den lokale organisation Afghan Journalists Safety Comitte (AJSC) for at redde de truede mediefolk i sikkerhed i safehouses rundt om i Afghanistan. Det akutte arbejde støtter DJ gennem Safety Fonden med en ekstra-bevilling på 75.000 kr. Siden januar 2020 har DJ's medlemmer dermed doneret i alt 341.000 kr. via Safety Fonden til mediearbejdere i Afghanistan - både direkte til enkeltpersoner og til redaktionel støtte.

Indtil videre er det lykkes IMS og AJSC at redde flere hundrede journalister i foreløbig sikkerhed. Mange af journalisterne fortsætter, på trods af de utroligt vanskelige omstændigheder, deres arbejde. Mediernes betydning med at informere og oplyse indbyggerne i Afghanistan om, hvad der sker, samt hjælpe internationale medier med oplysninger, er fortsat afgørende.

Tine Johansen: En tragedie

”Situationen i Afghanistan har udviklet sig til en katastrofe og en tragedie. Der er nogle mennesker, der har været vores øjne og ører på jorden i en historisk begivenhed, som krigen i Afghanistan er, og disse mennesker har vi et ansvar for. Derfor er det arbejde, som IMS og AJSC udfører lige nu så vigtigt, og DJ og IMS vil herhjemmefra opretholde et pres på de danske myndigheder for at hjælpe de berørte lokale pressefolk,” siger DJ-formand Tine Johansen.

Hun har de seneste dage været i tæt kontakt med flere danske journalister, der desperat prøver at hjælpe deres lokale samarbejdspartnere og kollegaer i sikkerhed. Tine Johansen vil derfor tage kontakt til medierne herhjemme for at få en dialog om, hvordan de og DJ kan hjælpe de lokale yderligere.

Dødslister over journalister

I 2020 havde AJSC omkring 4000 journalister registreret (ikke det komplette antal journalister i Afghanistan). Heraf var cirka 1200 kvinder. I takt med Talebans fremmarch og forøgede styrkeposition det seneste år, samt deres stigende pres på kvinder generelt – herunder fire drab på kvindelige journalister i 2021 – vurderer IMS og AJSC, at omkring halvdelen af de kvindelige journalister har forladt branchen de seneste måneder. Medie- og pressefrihed og befolkningens adgang til troværdig information har været en af de mest positive udviklinger i Afghanistan siden 2001, men nu går det hastigt ned ad bakke.

Taleban har i årevis udarbejdet dødslister med journalister - typisk afhængigt af, hvilket medie man har arbejdet eller arbejder for. For eksempel er medarbejdere hos medier, der har modtaget økonomisk støtte fra USA, typisk mere udsatte. I nogle af de provinshovedstæder, hvor Taleban allerede har overtaget kontrollen, har de lokale medier allerede modtaget instruktioner om, hvordan de nye magthavere ønsker, at de skal operere. Lørdag blev medierne i Herat eksempelvis til et fællesmøde med Taleban instrueret om, at alt medieindhold skal følge Talebans retningslinjer, hvilket blandt andet betyder ingen kvinder i fjernsynet.

Du kan fortsat støtte IMS og hjælpen i Afghanistan direkte

Kommentarer