Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ skriver til den amerikanske ambassadør: Stærkt bekymrende billeder fra USA

En organisation har dokumenteret over 100 overgreb på pressefolk, der dækker urolighederne i USA. DJ-formand Tine Johansen kalder det ”stærkt bekymrende” og retter nu henvendelse til den amerikanske ambassadør i Danmark.

Journalister og fotografer bliver angrebet i USA

Chandan Khanna/AFP/Ritzau Scanpix En journalist er blevet ramt af gummikugler ved en demonstration i Minneapolis 30. maj.

Journalister og fotografer er blevet beskudt med gummikugler, har fået slag, er blevet oversprøjtet med peberspray og tåregas og har fået biler og udstyr smadret. Alt sammen fordi de har været på gaderne for at dokumentere og dække de voldsomme demonstrationer som følge af George Floyds under en anholdelse 25. maj. NiemanLab har dokumenteret mere end 100 angreb på pressen.

Overgrebene mod journalister og fotografer kommer fra både politi og demonstranter, og rapporterne og billederne fra USA om angreb på pressen vækker stort bekymring hos DJ-formand Tine Johansen.

”Det er meget voldsomt at se den slags billeder fra et land, som vi normalt forbinder med demokrati og pressefrihed. Når der sker dramatiske begivenheder som de store demonstrationer i USA, er det vigtigt, at journalister og fotografer kan dække dem og dokumentere, hvad der sker, uden at skulle frygte for deres sikkerhed og førlighed,” siger Tine Johansen.

Hun vil nu på vegne af Dansk Journalistforbund skrive til den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, og understrege, at journalister og fotografer skal sikres mod overgreb.

”Det er helt uacceptabelt, at der foregår de her angreb og overgreb på pressens repræsentanter. Politi og demonstranter skal respektere mediernes rolle i forbindelse med demonstrationerne. Og det er den besked, som jeg forventer, at USA's ambassadør giver videre til sin regering,” siger hun.

Kommentarer

Chresten Ibsen

tir, 06/02/2020 - 15:03

Al ære og respekt for at sende en mail til ambassadøren. Jeg har tilsvarende skrevet et tweet om min forargelse, skal jeg straks erkende.
Jeg savner internationale, vestlige og ikke mindst danske journalister stå side om side med deres amerikanske kollegaer i frontlinjen for ytringsfriheden og pressen som den 4. og fortsat uafhængige statsmagt. Amerikansk politi vil, kan og må ikke angribe international presse fra allierede. Danmark som stat har en udfordring, fordi vi er allierede og dermed ikke (altid) blander os i interne anliggender, men pressen er fri. Danmark beskytter og hylder pressen. Den danske presse. Hvis den danske presse står op for den internationale presse, så betyder det noget. Så hvor er de danske journalister, der dækker det her? På Twitter?
Oprørte og desillusionerede hilsner fra Chresten