Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Sikkerheden for journalister i USA og andre lande er blevet forringet

Som følge af den tragiske hændelse, der fandt sted i Maryland i USA torsdag aften den 28. juni, hvor fem personer blev dræbt for at udføre deres arbejde på en avisredaktion, opfordrer Dansk Journalistforbund til en forøget koordineret indsats for at få vendt det dødstal, der desværre er stigende.

”Vi er i DJ dybt berørte over angrebet i sidste uge på Capital Gazette i Annapolis i USA og sender tanker til kolleger og familier. Et angreb, der kostede fem mediearbejdere livet, og sendte listen over antal dræbte journalister op på 50 i første halvår af 2018”, siger næstformand i DJ Tine Johansen.

Angrebet torsdag aften har også sendt USA ind på listen over et af de farligste lande for journalister - og efter et dyk sidste år i antal dræbte journalister, er listen over mediearbejdere, der er blevet dræbt i tjeneste, desværre på vej tilbage mod de senere års triste tal.

”I USA og mange andre lande er situationen og sikkerheden for journalister blevet forringet, blandt andet fordi det har en konsekvens, at vi oplever statsledere, der ikke påtager sig et reelt ansvar for journalister og frie medier”, mener formand for European Federation of Journalists EFJ Mogens Blicher Bjerregård og uddyber:

”Vi har brug for at statsledere, inklusiv den amerikanske præsident, som uden betingelser bakker op om frie medier, og journalisters mulighed for at kunne arbejde sikkert og frit. Desværre gør alt for mange statsledere, herunder Donald Trump, det modsatte ved at fordømme medier og journalister – og det er medvirkende til at skabe et fjendtligt og farligt miljø”, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

EFJ skriver i en nyhed, at angrebet på en avisredaktion er et alvorligt brud på både presse- og ytringsfriheden. IFJ’s generalsekretær Anthony Bellanger udtaler: This odious act also reminds us that journalists are not safe anywhere, whether in a country at war, in a conflict zone or in a democracy”.

Brug uafhængighedsdagen til at markere et skifte

Næstformand i DJ Tine Johansen er dybt bekymret over, at syv ud af de 50 mediearbejdere på listen er blevet dræbt i USA – uden for krigszoner og i et land med officiel pressefrihed.

”Ansvarlige myndigheder og regeringer har et ansvar for at understøtte de frie medier og fordømme angreb som dette. Som forbund skal vi, sammen med en koordineret indsats fra andre journalistorganisationer, kræve opklaring og rettergang, hvilket i dag kun sker i et fåtal af tilfældene”, udtaler hun.

DJ ser USA's uafhængighedsdag på onsdag den 4. juli som en anledning til at markere et skifte i den rigtige retning med respekt for First Amendment om pressefrihed.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.