Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DJ presser på for beskyttelse af journalister og presse i Gaza

DJ-formand Tine Johansen var sammen med Danske Medier onsdag inviteret til møde i udenrigsministeriet. Her gentog de opfordringen til at lægge pres på Israel for at sikre pressefriheden og beskyttelse af journalister i krigen i Gaza.

Tine Johansen foran udenrigsministeriet

Mikkel Inumineq

Israels krig i Gaza er den enkeltstående krig i nyere tid, der har kostet flest journalister og andre pressefolk livet. I skrivende stund er ca. 80 mediearbejdere blevet dræbt, og eksterne pressefolk er forment adgang til Gaza uden at blive fulgt tæt af den israelske hær.

DJ rettede sammen med Danske Medier før jul derfor henvendelse til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og bad ham sikre, at Israel overholder Genevekonventionen artikel 79 om beskyttelse af mediefolk, samt til at give den udenlandske presse adgang til at rapportere om krigen inde fra Gaza.

På baggrund af denne henvendelse var DJ-formand Tine Johansen og fungerende direktør i Danske Medier, Marianne Bugge Zederkof onsdag 10. januar inviteret til møde i udenrigsministeriet. Ikke med udenrigsministeren selv, men med fire embedsfolk fra ministeriets kontorer for Mellemøsten og for Folkeret.

”Embedsværket spurgte ind til vores henvendelse og gav os nogle tilkendegivelser om, at pressefriheden også i Gaza ligger regeringen meget på sinde, og det fremgår også af ministerens svar på vores brev. Og vi vil sørge for at holde ham fast på at arbejde for fri adgang for pressen,” siger Tine Johansen.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen svarede skriftligt på DJ og Danske Mediers henvendelse, da Søren Søndergaard via Udenrigsudvalget bad ministeren om svar. I dette svar deler Lars Løkke Rasmussen DJ’s bekymring om både den manglende adgang til Gaza samt det rekordhøje antal dræbte mediearbejdere.

Læs ministerens svar

Kommentarer