Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ om medieaftalen: Det er en spareplan

Medieaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er pakket ind i en masse ord om det danske sprog, demokrati og nye generationers medievaner. I virkeligheden er den en gigantisk spareplan, der dræner den danske mediebranche for over en milliard kroner på et tidspunkt, hvor der er brug for det modsatte.

Lars Werge

Flemming Leitorp

Regeringen og Dansk Folkeparti blev natten til fredag omsider enige om den medieaftale, der skal træde i kraft den 1. januar 2019. Aftalen kommer til at gælde frem til udgangen af 2023.

Se selve aftalen

Medieaftalen bygger videre på forliget fra marts måned om overgang fra licens til skat og nedskæringer på DR på 770 millioner kroner.

Samlet set betyder aftalen, at der bliver fjernet mere end en milliard kroner fra den danske mediestøtte.

”Det hænger ikke sammen. Politikerne kalder det en styrkelse og en fokusering. Men det overordnede billede er, at dansk public service og kvalitetsjournalistik bliver beskåret med over en milliard kroner på et tidspunkt, hvor befolkningen har behov for det modsatte”, siger Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund, og uddyber:

”Besparelser i den størrelsesorden vil få en voldsom betydning for danskproduceret kvalitetsjournalistik. Det kan desværre ikke undgå at betyde fyringer af mediemedarbejdere.”

Medieaftalen går i detaljer med, hvordan nedskæringerne skal udmøntes. DR skal fokusere på ”nyheder og aktualitet, kunst og kultur, historieformidling, børn og unge, uddannelse og læring, den kristne kulturarv, natur samt den regionale dækning”, som det hedder i aftalen.

Samtidig præciseres det, at DR’s nuværende kor og orkestre videreføres foruden en række andre konkrete områder, som ifølge forligskredsen skal styrkes.

Radio24syv til Vestdanmark

Når den nuværende tilladelse til Radio24syv udløber, skal den udbydes igen, men med en besparelse på 9 millioner om året, og med et krav om, at minimum halvdelen af de redaktionelle medarbejdere (inklusive freelancere omregnet til årsværk) og alle administrative medarbejdere skal være ansat vest for Storebælt.

”Det er en hård udmelding for de ansatte på Radio24syv. Den kan få store personlige og jobmæssige konsekvenser for flere af dem. Og der er ingen fornuftig begrundelse for politikernes beslutning – det handler udelukkende om ideologi”, siger Lars Werge.

Små roser

Medieaftalen indeholder en række andre tiltag, herunder en forhøjelse af den eksisterende public service-pulje og en omlægning af mediestøtten til trykte og internetbaserede nyhedsmedier.

Der er nogle få positive elementer i aftalen: Et krav om, at streamingtjenester tvinges til at investere to procent af deres omsætning i dansk indhold og nogle tiltag til at momsfritage internetbaserede nyhedsmedier.

”Det er samlet set en voldsom spareplan. At man så flytter lidt rundt på de resterende midler, ændrer ikke på dette overordnede billede: Det kommer til at gå voldsomt ud over det danskproducerede kvalitetsjournalistik, og det kan ikke undgå at få betydning for mange af DJ’s medlemmer”, slutter Lars Werge.

Kommentarer