Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Nedlægning af Barselsfond er en skandale!

Næstformand i DJ, Tine Johansen, er rasende over regeringens afskaffelse af den Barselsfond for selvstændige, som den tidligere regering indførte. "Det er en tilbagerulning af ligestillingen," mener hun.

Fakta

Barselsfonden for selvstændige betød, at man kunne få 8.300 kr./mdr. oven i den almindelige barsels-dagpengesats på ca. 17.000 kr./mdr., i de første 6 måneder af barslen.

I torsdags afskaffede folketinget den lov om Barselsfond for selvstændige, som den tidligere regering havde indført så sent som efteråret 2015. En afskaffelse der medfører, at selvstændige, der går på barsel, må vinke farvel til godt 8.000 kr. ekstra om måneden i dagpenge. En beslutning, som næstformand i DJ, Tine Johansen er meget utilfreds med:

”Det her er en skandale. Barselsfonden var et skridt i retning af, at det skulle være lettere at være iværksætter samtidig med, at man stiftede familie. Det er et stort tilbageskridt, at fonden nu er nedlagt, og jeg frygter, at nogle vil afstå fra at starte deres eget – for det kan være uforeneligt med at stifte familie nu.”

Tilbagerulning af ligestillingen

I forvejen er kun 1 ud af 4, der starter som selvstændig, kvinde, og det er en statistik, som Tine Johansen er bange for vil blive endnu mere skæv:

”Særligt kvinderne vil begynde at tænke sig om en ekstra gang, før de springer ud som selvstændige. De selvstændige, der har timet deres fødsel i forhold til Barselsfonden, er sat helt tilbage nu. Tilbagerulningen af Barselsfonden er en tilbagerulning af ligestillingen,” mener hun.

Regeringens argument for at afskaffe loven om Barselsfonden for selvstændige er først og fremmest, at det var for uklart, hvem der skulle betale ind til fonden. Men det argument holder ifølge Tine Johansen ikke.

”Jeg synes, det er tarveligt, at regeringen tager de startvanskeligheder, der var for Barselsfonden, som et alibi for at skrue ligestillingen tilbage. Reglerne om, hvem der skulle betale til fonden, var resultatet af et dårligt forarbejde, men kunne selvfølgelig løses. Nu skal jeg passe på med at motivanalysere, men jeg kunne få den mistanke, at regeringen simpelthen ikke ønsker denne fond og derfor griber ud efter finansieringsmodellen som et argument i stedet for at finde en løsning på, hvem der skal betale ind til fonden,” siger hun.

Læs også: "Selv om jeg først føder til juni, er jeg bekymret og arbejder røven ud af bukserne"

Kommentarer