To DJ-medlemmer vandt med DJ’s hjælp en retssag om manglende betaling af 400.000 kr.
Med hjælp fra DJ’s advokat måtte to selvstændige DJ-medlemmer igennem to retsinstanser for at få en kunde til at betale som aftalt.
Alona Vibe er uddannet bachelor i kommunikation og digitale medier og cand. it fra IT universitetet
Monica Steffensen er autodidakt fotograf og tekstforfatter.
Sammen driver de virksomheden Mero Studio
Det der egentlig startede som en rigtig god historie for to selvstændige fotografer om en spændende arbejdsopgave for en stor, interessant kunde, endte med en opslidende retssag i tæt på alle tre retsinstanser. Men i sidste ende fik sagen en positiv udgang for Alona Vibe og Monica Steffensen og deres fælles virksomhed Mero Studio, for med hjælp fra DJ’s advokater endte de med at få komplet medhold i landsretten og 400.000 kr. i betaling og renter fra kunden.
”Den her sag viser, at man ikke bare kan tillade sig hvad som helst, fordi man er en stor ressourcestærk virksomhed over for en lille kreativ, selvstændig duo, som os. Vi ville ikke lade os skræmme eller intimidere, og vi følte, at det var vigtigt, at vi som små selvstændige satte et eksempel og tog kampen op,” siger de to fotografer og kreative DJ-medlemmer et par uger efter, at kunden har fået afvist at bringe sagen for højesteret, så dommen nu er endelig.
”Og så har det virkelig været godt at opleve, at når man er medlem af en fagforening, er der nogen, der har ens ryg. DJ’s advokat var nok mere klar på at tage sagen videre til landsretten, end vi var – og vi har hele tiden følt, at DJ ville gøre alt de kunne for os,” siger Monica Steffensen og Alona Vibe.
En god begyndelse
Selve sagen begyndte for to år siden, i starten af 2020 – før coronaen satte ind i Danmark. De to kvinder driver virksomheden Mero Studio, der laver foto, video, strategi og tekst primært til møbel/design/hotel-branchen. De blev opmærksomme på, at en stor virksomhed indenfor deres område stod over for et stort projekt og tog derfor kontakt til kunden. Efter et indledende pitch og en række møder, fik Mero til opgave at udføre diverse kreativt arbejde på tværs af art direction, foto, tekst og overordnet strategi.
”Vi lavede en standard kontrakt, hvor vi aftalte 50 % betaling ved arbejdets begyndelse og 50 % ved endelig overlevering af materialet. Af mange forskellige årsager bad de flere gange om udsættelse af 1. betaling. Det er ikke unormalt med udskydelse af betaling, og vi havde haft en rigtig tryg og tillidsfuld relation med kunden indtil da, så vi var meget forstående og fleksible.”
Så ramte coronaen for alvor, og Danmark blev lukket ned. Det gav virksomheden problemer, og pludselig blev kunden tøvende overfor at sætte budget af til opgaven i det omfang, der ellers var aftalt i kontrakten.
“Vi var naturligvis meget imødekommende og villige til at kigge på nye kontraktforhold, omfang og tidslinje for udførelsen. Vi tilbød helt ekstraordinært at kunden måtte betale for opgaven i rater fordelt over de efterfølgende 2 år.”
”Og så har det virkelig været godt at opleve, at når man er medlem af en fagforening, er der nogen, der har ens ryg."
Pludselig ændrede stemningen sig
Men kunden ville ikke indgå nye aftaler, før der var blevet lavet en kreditnota på 1. betaling fra den originale og aktuelle kontrakt.
”Vi kunne tydeligt fornemme, at der var ved at ske et eller andet, for pludselig ville kunden ikke længere forhandle løsninger med os på skrift. Men vi insisterede på at få vores aftaler på skrift, så vi opsummerede alt, vi havde talt om og aftalt mundtligt i telefonen på mails og fik dem til at bekræfte skriftligt. Men vi blev nervøse” fortæller de.
Og med god grund, skulle det vise sig.
”Vi endte med at sende kunden en kreditnota på den første regning med ønsket om at imødekomme dem, men få dage efter aflyser de alting. Vi forsøgte flere gange at ringe til vores kontakt, for vi ville fastholde vores krav på betaling af de 50%, som de jo havde forpligtet sig til at betale ved underskrift af kontrakten. Vi havde afsat en hel måned alene til dette arbejde, som allerede var påbegyndt på det tidspunkt. Men fra da af kommunikerer de udelukkende med os via deres advokat, som er afvisende og intimiderende i sin retorik,” husker de.
DJ kommer på banen
Så ringede de til DJ for at få hjælp. DJ vurderede sagen og konkluderede, at de to meget tydeligt havde en sag.
”Det var virkelig rart at have DJ’s advokat i ryggen. Han lovede os aldrig, at vi ville vinde, men bakkede os op i, at vi havde en sag. Og så var det også blevet noget principielt for os. Det var de store mod de små, og vi følte virkelig, at vi hele vejen igennem havde været konfliktnedtrappende og forsøgt at finde løsninger. Men deres advokat var utroligt ubehagelig og fremsatte problematikken, som at vi havde handlet på en måde, der havde gjort, at kunden var utryg og oplevede os som konfliktoptrappende. Og samtidigt var jeg højgravid med udsigt til barsel. Det var et stort og bekymrende økonomisk tab at miste arbejde lige op til. Især når man havde lukket af for andet arbejde i den pågældende periode, fordi omfanget af denne opgave var så stor,” siger Alona Vibe.
Det endte med en retssag, og i starten af 2021 tabte Mero Studio og DJ i byretten.
”Det var vi selvfølgelig ærgerlige over, men vi havde ikke sat forventninger op efter en sejr, da jura ikke altid er retfærdigt, selvom vi havde håbet på en eller anden form for kompensation for vores arbejde. Men Asger (Segel, DJ’s advokat) mente, at dommen i byretten var forkert, og at der kunne være mere at komme efter. Han anbefalede os at anke, hvis vi havde energien til det,” siger de.
En enstemmig sejr
Så Mero Studio ankede sagen til landsretten, som behandlede den i foråret 2022. Og i sensommeren 2022 får de to kvinder besked om, at alle tre dommere var enige om, at Mero Studio skulle have sine penge.
”Vi var begge meget overraskede. For os at se var chancen for at vinde en ankesag ret lille, og her var alle tre dommere enige.”
Men der var endnu en mulig hurdle på vejen - i sidste øjeblik vælger modparten at anmode om at få sagen for Højesteret. Efter en lang sagsbehandlingstid fik Alona Vibe og Monica Steffensen ved årsskiftet så endelig besked om, at modpartens anmodning om at anke til Højesteret var blevet afvist. Landsrettens dom var derfor endelig.
”Det var en enorm lettelse. Vi har ventet i næsten tre år på en endelig afgørelse – og nu er det Monica, der er gravid. Det har fyldt så meget for os. Nu har vi vundet, og al nervøsitet og ondt i maven kan endelig parkeres. For os som lille virksomhed betyder det meget, og det føles godt at vinde over mastodonten,” siger de.
Udover deres retmæssige betaling har sagen også givet de to DJ-medlemmer noget andet: et indblik i, hvor vigtigt det er at sikre sine aftaler, når man er selvstændig.
”Vi har lært, hvor vigtigt det er at prioritere tid og udgifter til forarbejdet med kontrakten, også selvom man føler, relationen er tryg og tillidsfuld, eller at man ikke har tid til formalia. Og desuden at få alting på skrift. Selvom vi altid gør meget ud af at få og opretholde tætte og tillidsfulde relationer til vores kunder, kan man desværre aldrig vide sig sikker. Og så har vi lært, hvor vigtigt det er at være med i en fagforening,” siger de.
Kommentarer