Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-medlem fik en million i erstatning efter arbejdsskade: ”Jeg havde aldrig anket, hvis ikke det var for DJ”

Tilrettelægger Luna Jansen fik en million kroner i erstatning, efter DJ hjalp med at føre hendes arbejdsskadesag. Hun føler nu endelig, at hun har fået den ro, der skal til, for at komme ovenpå igen.

dj medlem arbejdsskade

Rasmus Degnbol

Luna Jansen, 38 år

Uddannet antropolog fra Århus Universitet og autodidakt tv-tilrettelægger

Fik arbejdsskade som 30-årig, opereret i øjet som 31-årig

Fik over en million i erstatning, efter DJ hjalp med at anke hendes arbejdsskadesag

Svar fra DR:

"I DR har vi stort fokus på arbejdsskadesager," siger arbejdsmiljøkonsulent i DR Anette Dalsgaard Olsen.

Se hele DR's svar på Lunas kritik i bunden af artiklen.

Luna Jansen gnider sig i højre øje med håndfladen. Det er åbenlyst en vane – hun har talt om sin skade i over en time, og det er som om, det beskadigede øje vil have det sidste ord. Det får det ikke lov til, for Luna Jansen har lovet sig selv, at det sidste ord, det får hun.

”Jeg er stadig usikker, men nu har jeg fået den ekstra energi, der kommer af at have fået ro på. Nu skal jeg bare komme tilbage til det, jeg er god til.”

Uheld på første dag

Luna Jansen var blevet headhuntet til at skulle være med til at starte Ramasjang op som tv-tilrettelægger og manusansvarlig på det, der skulle være Ramasjangs flagskib, ’RamasjangLive’. På en af de første dage på den nye redaktion var hele DR Børn & Unge på seminar.

Seminardeltagerne skulle lave en spiløvelse, hvor de havde plastikkopper med små kighuller i bunden tapet fast til ansigtet. Under øvelsen satte Luna af med fuld kraft for at løbe tilbage til sit holds ”helle” men kunne kun se ud af de udskårne huller i bunden af kopperne. Idet hun satte af, bragede hun for fuld kraft frontalt ind i ansigtet på redaktionens mandlige praktikant. Det gjorde ondt, men hun tog sig ikke af det – hun var opsat på at vinde spillet og råbte ”Nej nej, jeg er okay!”. Da legen var slut, ramte hovedpinen hende. Hun tog hovedpinepiller og drak vin til middagen om aftenen. Næste dag var det pinligt, da hun mange gange måtte tage turen fra sit skrivebord til toilettet for at kaste op. Hun var i tvivl om, om hun havde fået hjernerystelse men slog det hen og tænke ikke over, om sammenstødet med praktikanten var skyld i den dunkende smerte i tindingen. Luna begyndte i månederne efter oftere og oftere at blive plaget af smertende hovedpiner og tilbragte mange stirrende timer foran spejlet, hvor hun holdt sig for først det ene, og så det andet øje i et forsøg på at finde ud af, hvorfor hun havde en fornemmelse af at synet var forandret. Hovedpinerne tog til, og Luna fik sværere ved at filme. Hvad hun ikke vidste var, at det skyldtes et svindende syn, da hendes nethinde på højre øje langsomt løsnede sig mere og fra øjeæblet.

To tredjedele af synsfelt kulsort

”Jeg sad og skulle interviewe et barn til live-fjernsyn på Aalborg bibliotek, hvor der er panorama over hele byen. Pludselig kunne jeg ikke læse spørgsmålet på min computerskærm foran mig. Jeg afbrød interviewet og holdt mig for det ene og så det andet øje. Først da jeg rejste mig og kiggede ud over lokalet, gik det op for mig, at der var helt sort på det ene øje – helt herned til.”

Luna Jansen tegner en lille dal i luften med sin højre hånd. To tredjedele af hendes synsfelt på højre øje er kulsort.

Hun røg til en øjenlæge på et afbud og så på hospitalet med det samme. Lunas nethinde havde stort set revet sig helt løs, en skade man kun kan pådrage sig i så ung en alder, hvis man har fået et alvorligt slag mod hovedet.

Da Luna gik til sin chef og fortalte, at hun havde anmeldt uheldet som en arbejdsskade, blev han vred og tvær, fortæller hun.

”Det var som om, han ikke troede på mig, og han sagde, at han jo måtte finde ud af, hvem der havde set det sammenstød for et år siden og kunne huske det,” siger hun.

Da chefen sagde, at han havde spurgt Lunas kolleger, men at ingen kunne huske episoden, ringede hun til en redaktør, som hun vidste havde været til stede på seminaret. Han kunne sagtens huske både uheld og praktikant men havde intet hørt fra chefen, fortalte han Luna.

dj medlem million

Rasmus Degnbol

Læge: Jeg er der for forsikringsselskabets skyld

Det var mærkeligt, for praktikanten havde været den eneste mandlige praktikant på redaktionen i al den tid, Luna havde været ansat, og hele Børn & Unge havde været til stede på seminaret. Mange måtte altså have været vidner til uheldet.

”Det var enormt ubehageligt, for jeg følte jo, at mine kolleger ikke troede på mig. Det viste sig omvendt, at der ikke rigtig var nogen, der var blevet spurgt af ledelsen,” siger hun.

Papirerne rullede ind ad brevsprækken og Luna skrev igen og igen i de mange dokumenter, hvad der var sket den dag for over et år siden.

DR’s forsikringsselskab sendte hende til en anden øjenlæge, den sidste af fire læger, der tjekkede Lunas syn i det cirka halvandet år, sagen løb over i første omgang.

”Det var en helt vildt ubehagelig oplevelse. Jeg fortalte ham, at jeg ikke kunne se, hvilket bogstav han pegede på på tavlen. Han bad mig fortælle, hvad jeg mente, det var. Da jeg havde nævnt 5-6 bogstaver og til sidst sagde g, udbrød han ”Ja, lige akkurat” og skrev det i papiret,” siger hun.

Da hun spurgte lægen, hvordan det gik med hendes øje, svarede han, at han ikke var der for hendes skyld men for forsikringsselskabets. Lægens vurdering af, at Lunas syn blot var almindelig læsebrille-hæmmet blev skrevet i den endelige vurdering af sagen, og Luna fik 50.000 kroner i erstatning ved afgørelsen.

Luna, der nu kun udførte ”ligegyldige småopgaver ” såsom at rapportere musik, fordi hun havde det så dårligt, at hun kun kunne sidde og se på en skærm få timer afgangen, var chokeret.

”Jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt, at jeg var blevet behandlet på den måde. Hvis de havde været ordentlige, ikke havde sået tvivl om, hvorvidt jeg talte sandt om min skade og ikke havde sendt mig til den læge, så havde jeg stillet mig tilfreds med de 50.000,” siger hun.

DJ anker sagen

I stedet for at stille sig tilfreds ringede Luna Jansen til DJ, som med det samme vurderede, at sagen skulle ankes. En ekstern advokat blev koblet på, som kunne hjælpe en alvorligt underskudsramt Luna med at manøvrere sagen.

”Jeg var så ked af det, og jeg kunne ikke overskue flere papirer. Jeg følte, at hvert ord blevet vejet, og jeg var bange for, at alt det, jeg skrev, kunne tvistes til at lyde usandt,” siger hun.

Advokaten sendte hende til en ny læge, der, akkurat som de første tre læger, der ikke var tilknyttet forsikringsselskabet, vurderede, at Luna havde en alvorlig arbejdsskade. Efter endnu et fortvivlende halvandet år kom afgørelsen.

tilrettelægger arbejdsskade

Rasmus Degnbol

En million i erstatning

Luna åbnede med det samme mailen og skimmede brevet på sin telefon. Hun læste ”noget med 1000” tre steder i brevet og gik ud fra, at den månedlige ydelse var blevet sat ned. Hun var ked af det, men ville bare have sat punktum på sagen og komme videre.

Det var først flere uger senere, da DJ ringede for fjerde gang for at følge op, at hun besluttede sig for at åbne brevet for anden gang.

Hun sad på sit nye arbejde, hvor hun var produktionsansvarlig på et dokumentarfilmsselskab, og nærlæste brevet på computeren.

”Da jeg læser det, tænker jeg, at de må have lavet en tastefejl og har sat et punktum i stedet for et komma. Så læser jeg videre ned og kan se, det står der tre-fire gange. Og så tænker jeg ”Wait a minute, hvad står der egentlig?”

Der stod, at Luna havde fået en million i erstatning, skattefrit.

”Det fatter jeg slet ikke. Jeg var helt paf. Det var virkelig en ud af kroppen-oplevelse,” siger hun.

Samtidig slår hun fast, at det på intet tidspunkt handlede om pengene.

Det handlede kun om, at jeg følte mig virkelig dårligt behandlet lige fra dag et. Hvis de havde været søde og venlige, var der aldrig kommet en ankesag, og så var det aldrig blevet så mange penge,” siger hun.

”Det fatter jeg slet ikke. Jeg var helt paf. Det var virkelig en ud af kroppen-oplevelse”

Luna Jansen, tilrettelægger

Hvis du kommer til skade på dit arbejde skal du:

  • Kontakte egen læge hurtigst muligt og husk at oplyse, at skaden er sket på arbejdet
  • Informere din arbejdsgiver/nærmeste leder i umiddelbar tilknytning til ulykken
  • Sørge for at din arbejdsgiver anmelder skaden i det elektroniske anmeldesystem Easy på virk.dk. Husk at følge op.

    DJ bistår medlemmer i sagsbehandlingen af deres arbejdsskadesag hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

    Vi kan få samtykke til at læse med i sagsforløbet og hjælpe medlemmerne med at navigere i et vanskeligt system.

    Hvis det bliver nødvendigt, kan DJ hjælpe med at anke sagen.

Ro til at finde tilbage til det kreative

Selvom det ikke var for pengenes skyld, Luna ankede sagen, betød beløbets størrelse, at hun kunne betale lånet på sin lejlighed ud. Den økonomiske frihed har betydet, at hun kunne sige jobbet op som produktionsleder på dokumentarfilmsselskabet, en stilling hun ikke var glad for at sidde i.

”Jeg kunne sige ’Okay, nu er jeg kommet ovenpå. Nu er der gået to år mere, og nu siger jeg op, fordi jeg godt kan klare mig for min dagpengesats, indtil jeg finder noget, jeg virkelig vil og kan - eksempelvis et tilrettelæggerjob, som det jeg havde på DR,” siger hun.

Luna er fortsat usikker på sig selv som professionel, og det bliver ikke nemt at finde tilbage til det visuelle arbejde, hun brænder for. Usikkerheden bunder dog på ingen måde i det svagere syn.

”Jeg er ikke usikker på mine egne evner på grund af skaden, fordi jeg tænker, at selvom jeg ikke kan filme mere, så er der en masse andet, jeg kan. Er det en udfordring? Ja, det er det. For jeg kan godt være bange for, at jeg måske bliver et problem for et projekt, fordi det bliver dyrere at have mig med. Men min usikkerhed bunder faktisk kun i den mistillid, der blev vist mig, da sagen kørte,” siger hun og understreger, at skaden fortsat er en konstant udfordring.

”På et tidspunkt kom jeg til at køre en kranvogn ind i en bil, fordi min hjerne negligerer, hvor tæt på tingene er, fordi jeg ikke kan se så godt på det ene øje. Man kommer til at lave nogle ret dumme ting engang imellem. Så det har en betydning hver dag. Men jeg er helt opsat på at komme tilbage og lave det, jeg ved, jeg er god til - at fortælle stærke visuelle historier,” siger hun.

Det er dog ikke småting, Luna skal forholde sig til, da det seneste lægetjek viser, at synet på det højre øje er blevet markant værre. Luna har dog besluttet, at hun med al sandsynlighed ikke vil følge op og føre en ny sag, medmindre forringelsen når til et punkt hvor hun ”snart bliver blind” på det ene øje.

Få hjælp hos DJ

Har du været ude for en arbejdsrelateret skade? Så kontakt DJ.

Få hjælp med arbejdsskader hos DJ

Man skal ringe til sit forbund

Selvom hun føler, hun har vundet, ville Luna, hvis hun kunne spole tiden tilbage, have taget fat i forbundet på et tidligere tidspunkt. Hun er dog taknemmelig for, at hun endte med at ringe til DJ.

”Hvis ikke DJ havde trådt til, og sagde, at jeg skulle anke den, så havde jeg aldrig gjort det. Jeg havde ikke regnet med så meget hjælp. Jeg følte virkelig, det blev taget alvorligt, og det var vildt rart,” siger hun.

Det handler nemlig om at stole på sin mavefornemmelse.

”Det er virkelig vigtigt, at man ringer til sit fagforbund, hvis man har en fornemmelse i maven af, at der er noget galt. Så kan de helt nøgternt vurdere, hvorvidt man har en sag, og hvad der skal gøres – og så kan de tage over og hjælpe en med den byrde. Det var det, DJ gjorde for mig.”

DR: Vi har fokus på arbejdsskadesager

Anette Dalsgaard Olsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i DR, har følgende kommentar til den kritik, Luna retter mod sin tidligere arbejdsgiver:

”Det lyder som et meget belastende forløb, hun har været igennem, og hendes sag bekræfter, hvor vigtigt det er at anmelde arbejdsulykker. Det er klart, at DRs ledelse har et ansvar for, at arbejdsskader bliver taget alvorligt og anmeldt, ligesom det er vigtigt, at den enkelte medarbejder reagerer hurtigt og gerne via sin arbejdsmiljørepræsentant. Vi opfordrer derfor både medarbejdere og arbejdsmiljøgrupper i DR til at handle – og hellere en gang for meget end én for lidt, da man aldrig kan vide, hvordan en hændelse, der i situationen kan virke harmløs, kan udvikle sig.”

Hun understreger også, at DR har fokus på netop sager som Lunas.

”I DR har vi stor fokus på arbejdsskader, og for nylig har vi i forbindelse med den europæiske arbejdsmiljøuge netop haft arbejdsskader på dagsordenen i hele DR.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.