Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ i brev til Folketinget: Det er nu, vi skal have lempet offentlighedsloven

”Vores nuværende sundhedskrise har understreget vigtigheden af, at pressen får bedre muligheder for at udføre deres arbejde.” På baggrund af rapporten om covid-19-håndteringen har formand i DJ Tine Johansen budt retsordførerne på dialogkaffe om en tiltrængt lempelse af offentlighedsloven.

Ministerbetjeningsreglen, store undtagelser for aktindsigt og tidsfrister, der sjældent bliver overholdt. Den offentlighedslov, der har fungeret siden 2014, har gjort det umådeligt svært for journalister, forskere og borgere i almindelighed at udfylde deres demokratiske rolle.

Medierne får i dag først indsigt i et lovforslag, når det fremsættes i Folketinget, og loven i realiteten er vedtaget. Det er både for sent og for lidt. Vi er med på, at den politiske rådgivning er fortrolig. Det vigtige er de faktuelle oplysninger, der ligger til grund for lovforslag. Uden indsigt i processer og rådgivning bliver love vedtaget på grundlag, der er helt eller delvist lukkede for offentligheden.

I Dansk Journalistforbund har vi læst udredningsgruppens rapport om covid-19-håndteringen med stor interesse. Her bliver der entydigt peget på, at offentlighedsloven bør ændres i retning af en større grad af åbenhed.

”Vores nuværende sundhedskrise har understreget vigtigheden af, at pressen får bedre muligheder for at udføre deres arbejde, nemlig at skabe offentlig indsigt og forståelse for de politiske beslutninger, der i sidste ende har stor indflydelse på den enkeltes liv. Den mulighed har netop vist sig afgørende under Corona, hvor regeringen har handlet hurtigt, alene og komprimeret processerne”, siger formand for DJ Tine Johansen.

Som opfølgning på den netop udsendte rapport, der peger på manglende aktindsigt, har DJ sendt et åbent brev til justitsministeren og Folketingets retsordførere, hvor vi peger på problemerne og byder på kaffe til en nærmere snak om, hvorfor offentlighedsloven – sat på spidsen af den viden vi har fået under pandemien – ikke er et demokratisk land som Danmark værdigt. Og i den grad forhindrer pressen i at udføre deres arbejde ordentligt.

Læs notatet fra DJ om offentlighedsloven 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.