Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Husk de løstansatte og involvér medarbejderne

Dansk Journalistforbund har taget egen medicin og ringet rundt til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter for at få indsigt i, hvor problemerne med seksuelle krænkelser er størst lige nu. Husk de løstansatte og involvér medarbejderne i processerne, lyder rådet fra DJ-formand Tine Johansen.

”Den her med i ledelsen at sige, ’vores dør står altid åben’, har den igangværende debat om seksuelle krænkelser på arbejdspladsen vist os, ikke slår til”, siger formand i DJ Tine Johansen og uddyber:

”Der kommer ikke tilstrækkeligt med medarbejdere ind ad den dør, og vi har i DJ derfor besluttet selv at gribe ud og være opsøgende de steder, hvor vi har mulighed for det. Som for eksempel til de tillidsrepræsentanter, der lige nu sidder med en række vigtige og sårbare opgaver.”

Derfor har forhandlingsteamet i DJ, i forlængelse af de mange sager med seksuel chikane og krænkelser, fulgt op med møder og telefonopkald til en lang række større medie- og kommunikationsvirksomheder.

Formålet med opfølgningen var på den ene side at samle viden fra de arbejdspladser, som ikke har været nævnt offentligt – og på den anden side at tilbyde tillidsrepræsentanterne hjælp til at håndtere arbejdet med konkrete sager. Eller det generelle arbejde med at udarbejde retningslinjer for den professionelle omgang med hinanden.

”De konkrete samtaler mellem DJ’s konsulenter og tillidsrepræsentanterne er naturligvis fortrolige. Men det generelle billede er, at vi på forhånd har haft et forholdsvis dækkende billede over, hvor problemerne er størst lige nu. Og det var som bekendt TV2 Danmark, DR og Ekstra Bladet, men stort set ingen arbejdsplads har kunnet sige sig fri for at have kendskab til sager, eller i det mindste have et behov for at diskutere, hvorvidt der under overfladen måske alligevel foregår noget, som ikke er acceptabelt”, siger forhandlingschef i DJ Claus Iwersen.

På TV2 Danmark, DR og Ekstra Bladet har der hen over de seneste måneder været et tæt samarbejde mellem tillidsrepræsentanterne og deres respektive konsulent i forhandlingsteamet.

”Tillidsrepræsentanternes tilbagemeldinger om samarbejdet har generelt været gode, og opfølgningen har som sådan ikke givet viden om hidtil ukendte sager, men fastslået, at der skal være tydeligere retningslinjer og procedurer for, hvordan konkrete sager behandles”, siger Claus Iwersen.

Freelancere og praktikanter de mest udsatte

Samtalerne med tillidsrepræsentanterne gav et billede af, at der langt de fleste steder hovedsageligt er fokus på de nuværende ansatte, og at man kun få steder har bedt om ekstern hjælp til undersøgelse og retningslinjer.

”Vores indtryk er desværre, at der generelt ikke er særlig meget vilje fra ledelsernes side til at involvere freelancere eller andre løstansatte, herunder TBA’er og praktikanter – medmindre de er blandt de ansatte lige nu”, siger Claus Iwersen og uddyber:

”Det sidste kan være bekymrende, da det f.eks. netop er oplevelsen i DJ, at praktikanter er udsat for seksuel chikane og sexisme. I DJ har vi i den seneste tid fået beretninger fra krænkede kvinder, der ikke længere er på den pågældende arbejdsplads, og som netop ikke gik videre med deres sag, mens de var ansat, af frygt for konsekvenserne og manglende tillid til, at det vil blive håndteret.”

Anbefalingerne fra DJ er, at man i videst muligt omfang inddrager de løstansatte medarbejdere i de tilbageskuende undersøgelser, så de får den nødvendige fokus i de fremadrettede retningslinjer og politikker.

Få medarbejderne med i processen

I forhold til de fremadrettede tiltag, er der mange steder et godt arbejde i gang. Men involveringen af arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter er meget forskelligt.

”En mangel på involvering af medarbejderne i de her processer kan føre til en manglende forankring i organisationerne, og det er derfor DJ’s klare anbefaling, at TR og AMR involveres som repræsentanter for medarbejderne”, siger Claus Iwersen.

Han bakkes op af Tine Johansen:

”Det er helt afgørende for både den tilbageskuende proces og de fremadrettede tiltag, at alle medarbejdere tilknyttet en arbejdsplads ved, hvem de kan henvende sig til med eventuelle krænkelser – og oplever at blive taget alvorligt og taget hånd om. Derfor håber jeg, at medarbejderne via deres repræsentanter bliver taget med på råd i forhold til, hvordan arbejdspladserne kan gøre retningslinjer og procedurer til mere end papirer i en skuffe, men en del af kulturen”, siger Tine Johansen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.