Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ hjalp Sebastian ud af krav i millionstørrelsen og skaffede i stedet betaling på 25.000 kr.

Fotograf Sebastian Falck Stigsby endte i en tvist med et stort modefirma om rettighederne til nogle billeder. Firmaet truede ham med krav om kompensation for en aflyst kampagne, som kunne ende med at påføre ham en milliongæld. Men med hjælp fra DJ’s advokater endte Sebastian Falck Stigsby i stedet med at få 25.000 kr. i betaling for billederne.

Sebastian Falck Stigsby

Jens Panduro

Da mailen fra et af Europas største modefirmaers advokat tikkede ind i Sebastian Falck Stigsbys mailbakke under et møde, lukkede hans system nærmest fuldstændig ned. Advokaten truede Sebastian med en retssag og krav om en økonomisk kompensation for firmaets tab ved ikke at kunne gennemføre den planlagte kampagne. Et beløb i millionstørrelsen, der ville få indflydelse på Sebastians fremtidige liv og muligheder.

”Da jeg åbnede den mail fra advokaten under et møde med en anden kunde, lukkede mit system ned. Jeg måtte forlade mødet helt rystende. Skulle jeg slæbe rundt på en milliongæld resten af mit liv? Det var jo næsten et dommedagsscenarie og noget af det mest ubehagelige, jeg har oplevet i mit liv,” fortæller Sebastian Falck Stigsby.

Job som fotoassistent

Men lad os først spole tiden lidt tilbage og gennemgå det lidt snirklede forløb, der førte til denne trussel om retssag, millionkrav og søvnløse nætter for Sebastian.

Under sin uddannelse som fotograf på DMJX starter Sebastian som assistent hos en fotograf, der bl.a. laver fotos og kampagner for et stort modefirma. Efterfølgende leverer Sebastian også billeder direkte til firmaet om selvstændig fotograf. Efter nogle måneder afsluttes deres samarbejde.

Sebastian Falck Stigsby

Jens Panduro

”Så får jeg en mail fra dem. De vil gerne have lov at udvælge 40-50 billeder fra det seneste fotoshoot. Så jeg sætter et pixigalleri op, som de kan vælge fra. Jeg spørger også, om jeg skal retouchere billederne, men det vil de selv stå for.  De beder i stedet om at få udleveret råfilerne, men det kræver jeg betaling for. Jeg har altid lært, at råfilerne er fotografens egne. Det er mine kladder.”

Men firmaets tilbagemelding er, at de allerede har betalt for billederne, at de anser dem for at være deres, og at det er kutyme, at de kan bruge dem frit. De skriver, at de senest mandag forventer råfilerne fremsendt og cc’er deres advokat i mailen.

”Så tænker jeg: Oh my God, det var da ikke det, vi oprindeligt havde aftalt. Skal jeg nu virkelig til at slås med et af de største firmaer inden for denne branche i Europa? Jeg er ærlig talt lidt ved at dø inden i. Og så blev jeg vred. De prøver at intimidere mig med deres advokat. Det er jo helt grotesk, at jeg sidder som 25-årig og skal slås med CEOs og legal departments. Men jeg er også meget i tvivl om, hvad juraen helt præcist er – udover at jeg grundlæggende ved, at den der trykker på kameraet, er den der ejer billedet. Jeg har trykket på knappen - jeg ejer billedet. De betaler for, at jeg møder op – derefter skal de betale for selve produktet. Så jeg tænker, at de har overskredet en grænse, og derfor kontaktede jeg DJ for at spørge om råd,” forklarer Sebastian Falck Stigsby.

Sebastian ringer til DJ

DJ har tidligere været inde i billedet, da Sebastian på DMJX oplevede, at en eksamensopgave endte med at blive brugt til store kampagner uden hans viden og samtykke. Da hjalp DJ ham.

”Så jeg vidste jo, at jeg havde fuld rygdækning. Jeg skriver tilbage til firmaet, at min advokat i DJ har sagt, at jeg selvfølgelig overholder vores aftaler, men at vi ikke har aftalt, at de frit kan bruge mine billeder. Det gav mig virkelig et adrenalin-rush at skrive den mail. At afvise et af de største firmaer på den måde. Men samtidig var det også nervepirrende. Jeg følte mig dog sikker, fordi DJ havde givet medhold. Havde jeg ikke haft DJ i ryggen, havde jeg bare overleveret billederne til firmaet med det samme.”

Og så er det, vi er tilbage ved ”trusselmailen” i Sebastians indbakke. For firmaet anerkender ikke Sebastians synspunkt og forlanger råmaterialet udleveret samt fri brug af billederne. Sebastian ringer derfor straks til advokat Anders Sevel Johnsen fra DJ: ”Anders, hvad er det, vi har rodet os ud i?”, spørger han desperat.

”Men Anders tager det med pæn og rolig mine.  Det var megafedt og fik mig beroliget, og det fik mig til at føle mig helt sikker i min sag.”

Sebastian Falck Stigsby

Jens Panduro Sebastian har altid sin hund med på job.

DJ holder på Sebastians ret

Anders Sevel Johnsen og DJ forklarer, at Sebastian er nødt til at udlevere råmateriale, for det kan kunden med rette argumentere for. Det har Sebastian gjort flere gange tidligere til firmaet. Det er således blevet sædvanligt i forhold til denne specifikke kunde. Så DJ sender råfilerne til firmaets advokat og skriver samtidig, at firmaet må vende tilbage med en beskrivelse af, hvordan de ønsker at bruge disse og tidligere billeder taget af Sebastian Falck Stigsby. I første omgang holder de fast i, at de har ret til at bruge billederne frit.

”Men så skriver Anders en mail til dem, som er en af de sejeste mails, jeg har læst: Han skriver, at de IKKE har rettigheder til at bruge billederne til andet end den specifikke kampagne, som de har købt billederne til. Hvis de vil det, skal de beskrive det og få en pris. Han understreger, at der har ikke været en aftale om brug i videre omfang og truer med krav om vederlag, godtgørelse og erstatning, hvis de bryder det. En lang mail med masser af jura-sprog. Og jeg kan næsten ikke være i mig selv, da jeg læser den mail. Det føles som om, der kommer en supermand flyvende ind for at redde situationen. Det er kæmpe optur.”

Oven på den skrivelse melder firmaet tilbage, at det, selvom det fastholder sin vurdering af sagen, alligevel gerne vil købe rettighederne til videre brug, og guidet af DJ laver de en specifik aftale om udnyttelse af Sebastians billeder inden for nogle specifikke rammer mod en betydelig ekstra betaling. Til stor glæde og lettelse for Sebastian Falck Stigsby.

”Den her sag har først og fremmest været en principsag for mig. Det har aldrig handlet om pengene. Jeg så det nærmest lidt som en pligt over for andre fotografer, at jeg ikke bare lod mig kyse af trusler om en retssag. Mange andre fotografer har oplevet det samme, og det var nok også derfor, jeg blev så vred.

Betydningen af et stærkt fagforbund

Sebastian Falck Stigsby vil gerne understrege, hvor vigtigt det har været for ham at have DJ i ryggen.

”Da sagen begyndte at rulle, følte jeg mig magtesløs, og det har resulteret i dårlig søvn, rysten og angst. Men med DJ i ryggen følte jeg mig også i helt trygge hænder. Det er nu 2. gang, DJ har sørget for, jeg ikke er blevet snydt. Mine rettigheder er blevet udnyttet - DJ har sørget for, det stoppede. Så jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg kan regne med DJ, og jeg har kunnet mærke, at DJ har en pondus på det her område, som aftvinger respekt. Så jeg vil opfordre alle andre til to ting: Kend jeres rettigheder og kæmp for dem!”

Sådan sikrer du dine rettigheder som freelancer

  • Jens Panduro

  • Jens Panduro

  • Jens Panduro

Kommentarer