DJ hjalp Morten med lønforhandling og sikrede ham 8.500 kr. mere i månedsløn
Husk at rådføre dig med DJ’s jurister, når du skal forhandle løn. DJ’s jurist hjalp Morten med at presse sin løn 8.500 kr. op om måneden, da han blev ansat i staten.
Morten var udmærket klar over, at det gælder om at forberede sig optimalt, når man skal forhandle løn. Så allerede inden, han skulle til første jobsamtale på en stilling i staten, kontaktede han DJ for at spørge ind til lønniveauet for den type stilling. Og inden sin anden samtale på jobbet bad han DJ om konkrete tip til at forberede sig til lønsamtalen. Og det skulle vise sig, at han fik rigeligt brug for rutineret juridisk hjælp i forhandlingerne.
”Jeg har ikke tidligere forhandlet løn i statsligt regi, så jeg ville gerne forberede mig så godt som muligt. Hvordan skal jeg i det hele taget helt lavpraktisk forholde mig til lønspørgsmålet i ansættelsesprocessen? Hvad er lønniveauet, og hvilke muligheder har jeg for at forhandle?” fortæller Morten om sine overvejelser.
En kompliceret proces
For det kan godt være en lidt penible situation at skulle forholde sig til løn undervejs i ansættelsesprocessen. Kan man risikere, at arbejdsgiver fortryder ansættelsen, hvis man beder om for meget i løn? Og hvornår er noget for meget og for lidt? Alt det har DJ’s jurister lang erfaring i at rådgive om.
Men for Morten endte det med at blive en mere kompliceret proces end blot at få nogle gode råd og så forhandle selv. For arbejdsgiverens udspil lå et stykke under, hvad Morten havde forventet. Helt præcist handlede det om, at de ikke ville acceptere, at han skulle ansættes som specialkonsulent, hvilket åbner for en højere lønramme. Og så gik DJ for alvor ind i forhandlingerne.
”Det begyndte at blive tricky, da HR skulle komme med et lønudspil. Faktisk var deres første udspil nærmest rædselsfuldt, og det efterlod mig helt desillusioneret. For det lå væsentligt under, hvad jeg havde forventet, fordi de ville honorere mig ud fra en anden stilling. Da var DJ’s jurist, Tine Almegaard, god til at sige, at med de beskrevne arbejdsopgaver, kunne de ikke bare placere mig et andet sted, og hun hjalp mig med at argumentere for min sag, fortæller Morten.
Is i maven
HR-afdelingen var dog vedholdende, så lønforhandlingerne trak ud og varede en hel uge.
”Tine var hele tiden god til at spørge ind til mig og få mig til at overveje, om jeg ville blive glad for jobbet, hvis jeg gik med til deres lønudspil. Hvad er min egen smertegrænse? Hun hjalp mig til at finde ud af, hvad min arbejdsindsats er værd. Og så holdt vi hårdt på det og havde is i maven, selvom forhandlingerne var hårde.
Men Tine var også god til hele tiden at holde bolden på min egen banehalvdel og fokusere mere på, hvad jeg selv synes, jeg er værd, end at fokusere på deres reaktion. Og så gør det ikke noget, at der er en hård forhandling, det er jo ikke et kærlighedsforhold, men et ansættelsesforhold. Hun holdt mig også fast på, at de overordnet set gerne ville have mig – de havde jo tilbudt mig et job. Situationen handler udelukkende om, hvad det så skal koste dem.”
DJ sørgede for god stemning i forhandlingsrummet
Med DJ’s jurists hjælp sørgede Morten derfor også for at formulere sig diplomatisk i sine mails samt have en god stemning i forhandlingsrummet, selvom fronterne var trukket hårdt op.
”Tine foreslog fx, at vi bare skrev ”vi tror, der er brug for en forhandlingsrunde mere”, når der var gået hårdknude i forhandlingerne. Jeg havde måske tage det mere personligt,” siger han.
At bruge sit DJ-medlemskab til blandt andet lønforhandlinger er derfor helt klart noget, som Morten vil gøre brug af også fremover.
”Jeg vil selvfølgelig bruge min fagforening til den slags fremover – det er jo blandt andet det, jeg betaler for. Jeg oplevede, at DJ havde indgående kendskab til forhandlingsrummet i det offentlige, så det var lidt som at ringe til en ekspertkilde. Man kommer i kompetente hænder – lidt som når man går til en fysioterapeut, hvis man har ondt i ryggen. Det var professionelt og kompetent rådgivning, og det resulterede også i, at der efterfølgende har været god stemning,” siger han.
Forløbet med lønforhandlingen har åbnet Mortens øjne for, at det at forhandle er en selvstændig disciplin.
”Forbundets håndtering i denne sag har lært mig, hvordan man går til en lønforhandling. Klædt mig på til at forhandle på en ordentlig måde, så det ikke bare bliver på rutinen. At forhandle er en selvstændig disciplin, og det har jeg fået respekt for,” siger Morten.
Morten er ikke medlemmet rigtige navn, men af hensyn til sin arbejdsgiver og sine kollegaer ønsker Morten at optræde anonymt.
Kommentarer