Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

”DJ har naturligvis valgt side til fordel for de offentlige arbejdstagere”

Formandskabet understreger DJ’s værdimæssige støtte til det forhandlingsfællesskab, der lige nu forhandler for lønmodtagerne i de afgørende sidste timer.

Flemming Leitorp

Flemming Leitorp

 Formandskabet i Dansk Journalistforbund, Lars Werge og Tine Johansen, afsendte den 7. marts et selvstændigt strejkevarsel på det offentlige område, som straks blev mødt med et lockout-varsel.

Som ansvarlig for DJ’s overenskomster på det offentlige område har næstformand Tine Johansen meldt ud til tillidsrepræsentanterne på de berørte arbejdspladser, at den politiske beslutning bag strejkevarslet bunder i en solidaritets-tanke.

”Vi vil ikke sætte jer og jeres kolleger i en situation, hvor I skal arbejde ufortrødent videre under konflikt – for nogles vedkommende i vigtige kommunikations-funktioner for en ledelse, mens kollegerne er konfliktramte”, skriver Tine Johansen i et åbent brev til tillidsrepræsentanterne.

Og som Lars Werge supplerende siger:

 ”Det handler både om at udvise solidaritet med de nærmeste kolleger og de øvrige faglige organisationer på det offentlige område. Medarbejderne på en DJ-overenskomst ville stå i en underlig situation, hvis de, som stort set de eneste på arbejdspladsen, skulle blive på arbejde under en strejke. Og deres fornemmelse af at stå skulder ved skulder med de daglige kolleger ville blive grundigt udfordret.”

Derfor står DJ udenfor de fælles forhandlinger

Den historiske begrundelse for, at DJ ikke er fuldgyldigt medlem af en hovedorganisation, og står udenfor det forhandlingsfællesskab, der forhandler i de afgørende timer, skyldes, at DJ oprindeligt stort set kun organiserede journalister på dagblade og i Danmarks Radio, fortæller Lars Werge.

”Her var det naturligvis meget vigtigt, at DJ ikke kunne tages til indtægt for holdninger og opfattes som partisk. Det har været journalisternes ’varemærke’, og derfor har DJ aldrig været med i en hovedorganisation.”

Værdimæssig støtte

Når DJ med sit strejkevarsel værdimæssigt har besluttet at udvise en eksplicit støtte skyldes det, udover hensynet til medlemmerne på de offentlige arbejdspladser, at musketér-eden er med til at understrege fællesskabet mellem lønmodtagernes fagforeninger.

”Det fællesskab har DJ med beslutningen om at varsle strejke værdimæssigt meldt sig ind i. Og det skal vi naturligvis evaluere i hovedbestyrelsen, når den nuværende situation er landet. I sidste ende handler det jo om, hvad vi mener er bedst for vores medlemmer”, siger Lars Werge, der bakkes op af Tine Johansen:

"I en arbejdskonflikt som den her findes positionen ’neutral’ ikke. Enten er man omfattet, eller også er man ikke. DJ har naturligvis valgt side til fordel for de offentlige arbejdstagere – og støtter de offentlige arbejdstageres ret til frie forhandlinger”, slutter Tine Johansen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.