Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ: Google og facebook interesserer sig ikke for lokalpolitik i Randers

Der er akut behov for en ny medieaftale, der sikrer de lokale mediers overlevelse, udvikling af dansk nyhedsproduktion og adgang til troværdig information for alle danskere, mener formandskabet i DJ, Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup. De har derfor sendt DJ's forslag til en ny medieaftale til både kulturministeren og alle medieordførere på Christiansborg. Kulturminister Joy Mogensen er enig mange af DJ's forslag.

Formandskabet i DJ

Jacob Nielsen

Opdateret med kommentarer fra kulturminister Joy Mogensen

Færre ugeaviser, færre lokalredaktioner og færre journalister til at dække det nære demokrati. Det er desværre bare én af mange bekymrende udviklinger på medieområdet. Annoncekronerne er igennem de seneste år i stor stil blevet flyttet fra de lokale og regionale medier til tech-giganterne på den anden side af Atlanterhavet. Og i Silicon Valley bekymrer man sig ikke meget om lokalpolitik eller nærdemokrati i Randers, Vordingborg, Assens eller andre steder i Danmark. Derfor er der en stor risiko for, at den lokale adgang til information, nyheder og debat forsvinder. Til efteråret er der kommunal- og regionsvalg i Danmark, men er det mon Google eller Facebook, der sætter gang i en kampagne for at få unge til at deltage i valgene? Næppe.

Derfor opfordrer Dansk Journalistforbund nu Folketingets partier til hurtigst muligt at gå i gang med at forhandle en ny medieaftale, der kan samle bred politisk opbakning og fremtidssikre mediestøtten. Der er akut brug for handling, hvis vi også i fremtiden skal have stærke dansksprogede medier til glæde for alle danskere – uanset uddannelsesniveau, bopæl og indkomst.

Mindre misinformation - mere troværdighed

Dansk Journalistforbund opfordrer til nytænkning og til især at prioritere de lokale medier. Google, Facebook og andre tech-giganter har øget indtjeningen under corona, mens traditionelle danske aviser gik tilbage. Samtidig ses skræmmende eksempler misinformation og falske nyheder om f.eks. coronavacciner, hvor vi har brug for en modvægt i form af troværdige medier.  

Mediestøtte er demokratistøtte, fordi det er vejen til at sikre danskerne adgang til troværdig information. Både nationalt og lokalt.

Dansk Journalistforbunds foreslår helt konkret, at en ny medieaftale skal have fokus på lokale og regionale medier, på styrkelse af dansk public service og ikke mindst til at støtte innovation og nytænkning, så mediemennesker og iværksættere kan udvikle indhold og forretning til fremtiden. 

Og med det budskab ønsker vi alle en god grundlovsdag. Der er grund til at fejre det danske demokrati, men der er samtidig akut brug for handling for at fremtidssikre det.

DJ har afleveret et notat med konkrete forslag til en ny medieaftale til kulturminister Joy Mogensen samt til samtlige medieordførere på Christiansborg

Opbakning fra kulturministeren

Kulturminister Joy Mogensen har tilsyneladende modtaget DJ's anbefalinger positivt. I en pressemeddelelse siger hun følgende om DJ's forslag:

"Det er godt at se, at regeringen og DJ på lange stræk har samme ambitioner for et nyt medieforlig. Jeg er også glad for at se, at DJ vil styrke den lokale og regionale journalistik og fremme innovation. En vigtig ambition for regeringen med det kommende medieforlig er at styrke journalistikken, der i øjeblikket er under pres. Den skal have bedre kår for at øge tillid til medier og den offentlige samtale og nå flere.

Overordnet set er jeg enig med DJ i, at de globale techvirksomheder skal yde et større bidrag. Eksempelvis udfordrer det sammenhængskraften i vores  samfund, når store globale techvirksomheder betaler en meget lav eller ingen skat. Ligesom DJ mener jeg også, at techvirksomhederne skal pålægges et større ansvar for indholdet på deres platforme.

Læs hele pressemeddelelsen fra Kulturministeriet

Kommentarer