Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ går ind i tragisk sag om manglende pensionsindbetaling

Efter tabet af deres 24-årige søn, der var fotografelev, opdager forældreparret, at sønnens arbejdsgiver aldrig har indbetalt til en pensionskasse. DJ har dækket omkostningerne for forældreparret, der valgte at gå videre med sagen – trods de tragiske omstændigheder.

Få tjekket din lønseddel og kontrakt

Er du elev og i tvivl, om du får den løn, du er berettiget til? Eller om din arbejdsgiver indbetaler til pension? Kontakt DJ og få din lønseddel og ansættelseskontrakt set igennem.

Glenna og Flemmings 24-årige søn Jesper dør meget pludseligt i sit hjem efter få dages halsbetændelse. Jesper var fotografelev og medlem af Dansk Journalistforbund.

Få uger efter hans død taler forældreparret med skifteretten for at få lavet et boskifte. De er Jespers nærmeste pårørende, da han hverken var gift eller havde børn.

”Vi har gudskelov aldrig prøvet sådan noget før, og blev guidet godt igennem det obligatoriske papirarbejde af skifteretten. Og da papirerne ligesom kom, havde vi lov til at gå op i Jespers lejlighed og få den tømt og opsagt”, fortæller Glenna.

Det gør de i begyndelsen af september måned, altså halvanden måneds tid efter sønnens død. De rydder op og pakker hans private papirer, som de tager med hjem i en kasse.

”Der går lidt mere tid, og så slår det os en aften, hvor vi har papirerne fremme, at vi ikke har hørt noget fra hans pensionsselskab. Der følger normalt en dødssum med de fleste pensionsselskaber, men vi vidste ikke med sikkerhed, om det også var tilfældet med det selskab, som Jespers chef indbetalte til”, forklarer Glenna og bliver suppleret af Flemming:

”Men vi syntes, det var mærkeligt, at vi ikke havde hørt noget fra dem. Skifteretten havde fortalt os, at vi ikke selv skulle gøre noget, men at alt ville ske automatisk i forbindelse med et dødsfald.”

Glemt at oprette ham

Glenna skrev til Jespers arbejdsgiver og fik en ”historie fra de varme lande” om, at de havde glemt at oprette ham. Og i øvrigt mente arbejdsgiver, at det var meget besværligt med de her fire procent af Jespers indbetaling og otte procent af arbejdsgivers, der skulle udbetales.

Forældreparret sunder sig lidt igen og overvejer, om det er noget, de vil følge op på. Men beslutter sig så for at ringe ind til Industriens Pension, som var den pensionskasse, arbejdspladsen benyttede.

”Vi får af vide, at pensionskassen hverken kender noget til Jesper eller den arbejdsgiver, som han arbejdede for”, fortæller Flemming.

Efter den information ringede alle alarmklokkerne hos dem begge.

”Vi var i lang tid i vildrede om, hvad vi skulle gøre. Vi ville jo ikke få Jesper tilbage af at forfølge sagen. Men så tænkte vi: Nej fandme nej! Det kan ikke være rigtigt, at de unge mennesker ikke kan stole på hvad der står på lønsedlen. Jesper knoklede for den her chef, og derfor blev vi rigtig kede af at tænke på, hvorfor sådan en 'fejl' ikke blev opdaget, siger Flemming.

Glenna tager tråden op med et eksempel på Jespers engagement i sit arbejde fra den aften, der på tragisk vis skulle vise sig at være den sidste i hans liv:

”Jesper dør natten til en tirsdag, ligesom hans sommerferie var startet. Mandag ringer han til mig og fortæller, at han har fået halsbetændelse, vi skulle ud at rejse sammen tidligt tirsdag morgen, så jeg henter medicin og toastbrød, som han beder mig om. Han boede i en lejlighed lige op ad vejen. Jeg kommer derop, og Jesper møder mig fuld påklædt og spørger, om jeg ikke lige vil køre ham hen på studiet, da han bliver nødt til at fikse noget med nogle billeder. Så selvom han både havde ferie og var syg, tænkte han på sit job. Fordi sådan var Jesper”, siger hun.

DJ betaler sagsomkostningerne

De kontakter DJ, som ikke med det første kan gå ind i sagen, da Jesper principielt ikke længere er medlem. Derefter får de kontakt til en advokat, der tager den type sager.

DJ giver tilsagn om at betale størstedelen af sagsomkostningerne ved en eventuel retssag og forældrenes udgifter til advokatbistand, fordi sagen, ifølge afdelingsleder og advokat i DJ, Liselotte Lindberg Olsen, er principiel. Og fordi Jesper trods alt har været medlem af forbundet op til sin død.

Formand for DJ, Tine Johansen, var heller ikke i tvivl, da hun blev forelagt sagen.

”Det var jo en forfærdelig ulykkelig situation, som ingen efterladte burde stå i. Og det må vi så vidt muligt bidrage til ikke sker igen”, siger hun.

Forældreparret er stadig uforstående overfor, hvordan Jespers arbejdsgiver har fået beløbet til pensionskassen til at figurere på en lønseddel – uden at indbetale.

”Det giver ingen mening. Hvorfor har en revision ikke opdaget det? Der er da jævnligt kontrol med den slags, og jeg forstår ikke, hvordan ingen kunne opdage det et helt år – og endda over et årsskifte?”, spørger Glenna, der selv arbejder med regnskab.

Udover den manglende pensionsindbetaling fandt deres advokat også fejl i Jespers løn og ansættelseskontrakt. Den løn, han havde fået, var for lav i forhold til, hvad en elev skal have i løn.

”Jesper var ikke en person, der gik op i, hvad der stod på lønsedlen, som jo ellers umiddelbart ser rigtig ud, og han gik heller ikke op i, hvad han fik i løn. Han var glad for sin arbejdsplads – det meste af tiden – og arbejdede med stor ansvarsfølelse for sine opgaver. Han elskede at fotografere. Og så er for lav løn og ingen pensionsindbetaling takken? Nej, vel…”, siger Glenna.

Da den pågældende arbejdsgiver bliver fremlagt sagen, er han forholdsvis hurtig til at indrømme, at han har lavet en fejl, og sagen går derfor hurtigt over i et forlig.

Arbejdsgivers advokat spillede ud med 50.000 kroner i førstegangsbetalingen, hvor forældreparrets advokat bad om 150.000 kroner i den første rate, der skulle udbetales i juli i år. Et beløb, som arbejdsgiver indvilligede i at betale, hvis det samlede beløb ikke blev forrentet fra Jespers dødsdato.

”De gik med til de 150.000 kroner, hvis renten frafaldt, selvom hans advokat bad os om at udvise samfundssind i disse coronatider. Vi synes måske, det var at gå lidt over stregen at trække det kort. Vi havde jo ikke stået i den her situation, hvis han havde indbetalt fra begyndelsen”, siger Flemming.

De i alt 300.000 kroner, som forældreparret skal have, falder i flere rater frem til november 2021, hvor sagen må betragtes som helt afsluttet.

Man skal ikke snyde unge mennesker 

Selvom sagsforløbet har været hårdt for forældreparret, har de ikke fortrudt, at de fulgte op på deres undren. Og de vil gerne opfordre andre unge mennesker under uddannelse om at tjekke op på deres lønsedler – eller få deres fagforening til at gøre det.

”Du kigger ikke så meget på den slags i den alder, bare der er penge på kontoen, så kører det for dig, når du er ung. Derfor er det netop vigtigt, at der er nogle ansvarsfulde voksne, der hjælper og får lavet de indbetalinger, så de unge mennesker ikke bliver snydt. Det vi har været igennem med den her sag, oveni vores tab, ønsker vi ikke andre skal igennem”, siger Flemming.

Flemming og Glenna ønsker ikke at sætte navn offentligt på den arbejdsgiver, de har indgået et forlig med. For dem handler det om at gøre andre unge mennesker opmærksomme på, at det er lovpligtigt, at arbejdsgiver indbetaler til pension – og at du har et log ind, hvor du kan tjekke beløbet.

Liselotte Lindberg Olsen opfordrer alle DJ’s medlemmer, der er under uddannelse i lignende elevforløb, om sikre sig, at der indbetales pension på pensionsinfo.dk.

"Hvis du som elev er i tvivl om, hvorvidt du får den løn, som du er berettiget til, eller hvis du i øvrigt er i tvivl om dine ansættelsesvilkår, så kontakt DJ og få set lønsedlerne og ansættelseskontrakten efter i sømmene."

DJ er bekendt med både arbejdsgivers og Glenna og Flemmings efternavne.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.