Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ Formand om forringelse af freelanceaftale: For nemt at skyde skylden på udviklingen

Ritzau Scanpix vil forringe freelancerfotografernes vilkår betydeligt. Det har man de seneste dage kunnet læse om i DJ’s fagblad Journalisten. ”Helt uacceptabelt,” lyder det fra formand Tine Johansen.

Tine Johansen

Benita Marcussen

”Jeg er fuldstændig enig med fotograferne i, at den aftale er en ommer. Det er helt urimeligt og uccaptabelt, når Ritzau Scanpix ikke vil betale for videresalg af billeder. De skyder skylden på udviklingen i branchen. Det synes jeg er alt for nemt. Som arbejdsgivere har Ritzau Scanpix i høj grad selv et ansvar for, hvordan branchen skal fungere. Og det skal være med rimelige vilkår i de aftaler, der indgås. Det siger sig selv,” siger Tine Johansen, som deler pressefotografernes frustration over situationen.

Det kan vi ikke byde dygtige fagfolk
Kort fortalt er pressefotograferne blevet tilbudt en rammeaftale, som forringer deres vilkår på en række punkter. Èt punkt har især vakt stor kritik. Rammeaftalen lægger nemlig op til, at der fremover ikke skal være betaling for videresalg af nye billeder taget til Ritzau Scanpix. Det betyder, at Ritzau Scanpix kan videresælge billeder i al fremtid, uden af skulle betale den fotograf, som har taget billedet for videresalget.

Det betyder tab af indtægt for en profession, som i forvejen er presset.

”Scanpix’ priser er ikke steget i 19 år. Reelt set betyder det, at prisen på fotografi falder hvert år. Det kan vi ikke byde dygtige fagfolk,” siger Tine Johansen.

DJ vil i dialog
I Journalisten afviser direktør på Ritzau Scanpix Kris Kjær Nielsen, at det er muligt at forhandle om aftalen. Tine Johansen er dog af en anden opfattelse. Hun hæfter sig ved, at Ritzau Scanpix erkender, at der er tale om klar forringelse af vilkår.

”Det betyder, at der selvfølgelig er noget at tale om,” siger hun. ”Derfor er DJ også sammen med Pressefotografforbundet (PF) og Freelancegruppen i DJ i dialog med dem om, hvordan vi kommer videre.” 

Konkurrencelovgivning spænder ben
DJ holdt i sidste uge et medlemsmøde med de cirka 60 fotografer, som er tilknyttet Ritzau Scanpix. Her blev aftalen gennemgået, og man drøftede både det konkrete indhold i aftalen og de mere principielle vinkler i forhold til ophavsret og videresalg.

”På det møde fortalte vi det – i øvrigt helt logiske – at fotograferne ikke skal tilslutte sig de nye vilkår, hvis de har en ambition om at få dem ændret. Det er naturligvis et dilemma for den enkelte fotograf, som har brug for et job. DJ kan desværre ikke gå ind og forhandle for den enkelte, fordi de er selvstændige. Det forhindrer konkurrencelovgivningen." 

I det hele taget, gør konkurrencelovgivningen det umuligt for DJ at vejlede konkret om priser. Det mener Tine Johansen er et stort problem i en situation, hvor Ritzau Scanpix nærmest har monopol.

"De berørte fotografer kan ikke bare tage deres gode tøj og gå til et andet fotobureau. Det er præcis i sådan en situation, at konkurrencelovgivningen viser sig at være meget problematisk,” siger formanden.

Næste skridt
”På mandag indkalder vi fotograferne til endnu et møde,” fortæller Tine Johansen. ”Den her sag ligger os meget på sinde. Vi er i en branche, hvor der kommer flere og flere freelancere og selvstændige. Derfor kan vi ikke bare uden videre acceptere, at vilkårene hele tiden forringes. Godt nok er branchen presset, men der er en grænse for, hvor langt man kan gå.”

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.