Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-Formand kritiserer den spanske regering for brud på pressefrihed

Fredag sendte DJ-Formand Lars Werge et brev til Spaniens Ambassadør i Danmark, hvori han tog kraftig afstand fra, og advarede mod, at Spaniens regering vil begrænse pressefriheden for de offentlige medier i Catalonien. Opdateret med svar fra den spanske ambassadør nederst i artiklen.

dj formand kritiserer spansk regering

Flemming Leitorp

I brevet opfordrer Lars Werge Spaniens ambassadør i Danmark, Enrique Pastor de Gana, til at videreformulere DJ’s advarsel mod at begrænse pressefrihed i Catalonien.

”Befolkningen i alle dele af Spanien har ret til frie og uafhængige medier, som ikke er kontrolleret af hverken myndigheder eller politikere. Og uanset hvilken politisk situation, der måtte udspille sig i hele eller dele af Spanien, er det aldeles uacceptabelt, at man fra politisk side indskrænker presse- og ytringsfriheden for disse frie medier,” skriver Lars Werge til ambassadøren.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, har valgt at udløse artikel 155 i den spanske forfatning, som lader den spanske regering sætte det catalanske selvstyre i administration. Artikel 155 lader også den spanske regering overtage kontrol med offentlige catalanske medier. De største medieinstitutioner, der risikerer at få deres frihed indskrænket er radiostationen Catalunya Ràdio, tv-stationen TV3 og nyhedsbureauet Agencia Catalana de Noticias. Brugen af artikel 155 til at begrænse pressefriheden tager DJ kraftigt afstand fra, siger Lars Werge.

”Når vi opdager forsøg på at begrænse pressefriheden, så er det vigtigt, at vi påpeger det overfor, i det her tilfælde, Spaniens ambassadør, at at der foregår nogle overgreb mod de grundlæggende ytrings- og pressefriheder i et europæisk land,” siger han.

Og netop det, at der er tale om et EU-land, ser Lars Werge som en ”skærpende omstændighed”.

”Regeringen vil jo ind gennem de lokale myndigheder og kontrollere nyhederne på de her offentligt ejede medieselskaber i Catalonien. Regeringen skal ikke bestemme, hvad der står i avisen, sendes i tv og siges i radioen. Det er grundlæggende det, vi reagerer på. Der er nogle standarder indenfor Europa, hvor vi i hvert fald kan sige, at dem bør vi stå på mål for og stå på vagt overfor. Vi har været ude i forhold til Israel, Saudi Arabien og andre lande, men det er klart, at det er en skærpende omstændighed, at det her foregår i EU,” siger han.

DJ-formanden mener, at udviklingen i Spanien er et af flere tegn på, at presset på ytrings- og pressefriheden er voksende i Europa og globalt.

”Verden har brug for mere og ikke mindre pressefrihed,” siger han.

Læs hele brevet til den spanske ambassadør herunder:

Danish Union of Journalists denounces Spanish government’s plans to limit freedom of the press in Catalonia

Dear Ambassador,

The Danish Union of Journalists has learned of the Spanish government’s plans to let Spanish authorities take over control at public media institutions in Catalonia.

The Danish Union of Journalists denounces these plans in the strongest possible terms.

The people of all regions of Spain have the right to free and independent media, which are not to be controlled by neither authorities nor politicians. No matter what political battles are being fought on a national scale in Spain or in a region of Spain, it is utterly unacceptable that the free media’s rights should be limited through political decision.

The Danish Union of Journalists are deeply concerned with this development and the current situation for our fellow journalists in Catalonia. We want to take this opportunity to strongly warn you against limiting the freedom of our colleagues to do their important work.

We would like to ask the ambassador to forward our warnings against limiting the freedom of press and the freedom of speech of media in Catalonia to the Spanish government.

Best regards,

Lars Werge

President,

Danish Union of Journalists

Svar fra den spanske ambassade

Den spanske ambassadør, Enrique Pastor de Gana, har besvaret hendelsen fra DJ angående den mulige indblanding i pressefriheden.

"Beslutningen om at aktivere artikel 155 i vores forfatning blev taget med det formål at standse den catalanske regerings åbenlyse brud på loven, demokratiet og den spanske forfatning, som jeg må understrege, er en del af de retslige rammer i EU. Der er ikke blevet taget kontrol over offentlige medier i Catalonien," skriver han således i et brev stilet til DJ-formand Lars Werge.

"Hr. Werge, der er ingen grund til at bekymre sig. I Spanien er pressefrihed og ytringsfrihed fuldt sikret af vores retssystem og vores demokratiske valgte regering," slutter han brevet.

Læs hele brevet fra den spanske ambassadør (pdf)

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Sara Høyrup

lør, 10/28/2017 - 13:55

Der er IKKE pressefrihed under den catalanske nationalisme. Jeg ville være glad, om mit forbund og de danske medier orkede forholde sig kildekritisk til nationalismen i regionen, hvor jeg bor. Jeg arrangerer gerne en studietur.

Kasper Olesen

søn, 10/29/2017 - 00:46

Klap hesten, Lars. Catalanske offentlige medier bliver der ikke pillet ved. De vil forsat bliver styret af de nikkedukker, som den catalanske regering har udpeget. Prøv i øvrigt at sætte dig lidt ind i, hvor stramt den catalanske regering styrer de off. medier. Eller læs om det enorme pres, nationalisterne udsætter journalister for, og som jounalister uden grænser har fordømt: https://rsf.org/en/news/rsf-publishes-report-respect-media-catalonia .

Jørgen Laurvig

tir, 10/31/2017 - 02:37

Kære Lars
Din bekymring for spanske politikeres indblanding i catalansk radio og tv er ubegrundet, da de spanske socialdemokrater har betinget deres støtte til aktivering af artikel 155 med et krav om, at public service medierne i Catalonien skal fritages for indgrebene fra regeringen.
Men nu vi har fat i Spanien vil jeg gerne spørge, hvorfor forbundet ikke protesterede, da den konservative regering efter sin valgsejr i 2011 foretog en udrensning helt ned på redaktionssekretær-niveau i det nationale tv, TVE?
Og hvorfor protesterede forbundet ikke, da de catalanske nationalister i koalitionsregeringen Junts P'el Si overtog kontrollen med det catalanske tv og forvandlede denne public service kanal til et propaganda-redskab for løsrivelsesbevægelsen? Den catalanske selvstyreregering har aldrig praktiseret armslængde-princippet, det gælder desværre alle regionale regeringer i Spanien. Men de seneste år har catalanerne været de værste til at misbruge public service medierne.
Hvem er kilden til informationer om spanske presseforhold, der fører til denne misproportion i reaktioner over for politiske indgreb i ytringsfriheden?
Mange hilsener
Jørgen Laurvig

Flemming Kattrup

søn, 01/28/2018 - 15:45

Som svar til af Jørgen Laurvig

Kære Jørgen Laurvig.

Var det idé for dig at kigge bare lidt på nedenstående:

1. Menneskerettighedskrænkelserne, hvor almen ret til at afholde afstemninger af enhver art nægtedes og med brutal fremfærd, som det skete her i Catalonien, og med hæren i højeste alarmberedskab i Valencia.
2. Censur i alle større aviser og tv.
3. Politiske fanger på nu fjerde måned.
4. Francos overleverede paramilitærpoliti, Guardia Civil, der senest massakrerede over et tusind ubevæbnede civilister, der blot ønskede at stemmeafgi’.
5. Ytringsfriheden, hvor lærere og studerende idømmes årelange fængselsstraffe for at protestere/demonstrere for bedre undervisningsforhold.
6. Eller hvor journalister puttes i fængsel en masse ligeledes i mange år for f.eks. kongehussatirer el. blot negativ omtale af regeringen. - Behøver du absolut kilder her, når du har læst uhyrlighederne? Kilder, der garanteres fængsel i mange år, såfremt de står åbent frem.
7. Fjernelse af dommere, der ikke gør, som regeringen ønsker.
8. Opdigter anklager og fængsler partiledere fra oppositionen og en lokal politichef, fordi han nægtede at gi’ ordrer til medvirken i politistatsmetoderne og massakreringen af ubevæbnede civile den 1. okt..
9. Skole- og institutionsledere, der ej heller gør, som ’far’ siger samme vej.
10. Nuværende nyudnævnte formand for parlamentet kaldt ind til ’høring’ om hans indsættelsestale endnu før klapsalverne havde lagt sig – med risiko for fængselsstraf for sikkert opdigtet overtrædelse af et eller andet.
11. Lærere udspioneres i alt, hvad de foreta’r sig og får forbud mod at nævne politiovergrebene d. 1/10 i undervisningen, og indkaldes ofte til ’afhøring’.
12. Regeringschef Rajoy får næsten højst personlig højesteret (manglende tredørs-lukke) til at annullere den besluttede nedsatte kommission, der skulle ’ransage’ diktaturstatsmetoderne den 1. okt.
13. Ingen offentlig kritik/omtale tillades af, at regering Rajoy har tømt pensionsfonde for op til 97% for at blot at kunne betale deres udlandsgældrenter.
14. Næsten daglige anholdelser af personer, der er en torn i øjet på regeringen.
15. Korruptionsdømte medlemmer af regeringspartierne slipper næsten uden straf. Én (”kongelig”) med 6 år og 3 mdr., dømt i februar, observeredes ’fritgående’ i Rom i julen.
16. og
Osv.

Sara Høyrup

tor, 11/02/2017 - 10:59

Oplysningen fra ambassadøren om, at der IKKE fra centralt hold er interveneret i de offentlige catalanske medier, gør DJ's kritik helt irrelevant. Allerede før brevets afsendelse stod det klart for alle, der kan læse tekster på kildesprogene, at socialdemokraterne i PSOE som en del af alliancen bag brugen af paragraf 155 ikke godtog intervenering af medierne. Dette til trods for de catalanske myndigheders årelange udnyttelse af samme medier til propagandaformål. Så jeg vil godt på ny spørge: Hvilke kilder baserer forbundsledelsen sin foregribende reprimande på?

Sara Høyrup

man, 11/13/2017 - 10:08

Ruslands bidrag til balladen i Catalonien er ved at være belyst: Russerne har haft en stor hånd med i de fakenews-kampagner, verden har ladet sig informere af. Fordi russerne ønsker en legitimering af Krims "løsrivelse", kontrol over Madrid (deraf den tvetungede tale med tilsyneladende støtte) og at vække det slumrende ekstremhøjre til dåd i Spanien.
https://politica.elpais.com/politica/2017/11/12/actualidad/1510500844_3…

Flemming Kattrup

søn, 01/28/2018 - 15:26

Sara Høyrup

Hvorfor fortæller du ikke åbent, at du efter dine mange år i Barcelona er blevet inkarneret ultra-højre, og 'brillerne' derfor ikke neutrale i nuværende konflikt? At du bruger 'sandheder' fra El Pais, regeringens avis, siden den under finanskrisen finansielt 'sørgede for', at El Pais ikke gik konkurs, afslører din utroværdighed som journalist. Beskæmmende!

Din "som mor" udtalelse om, at spansk er blevet forbudt, og du ikke kunne få din datter undervist heri, skriger til himlen på partsindoktrinering fra Madrid. - Og Marlene Wind slugte den råt på KU for nylig.

Og da helt hovedløst, at du bebrejder DJ, at man da ikke havde henvendt sig til PP først.

Du burde vide, at PP er direkte aflægger fra Francos diktatoriske og fascistiske fortid og har en stor rolle i forfatningstilblivelsen i 77,
hvor man listigt fik podet så meget ind af Franco's tanker før hans død - og godt skjult, som vi ser - bl.a. denne menneskerettighedskrænkende passus, at det er ulovligt at gi' sin mening til kende/holde afstemninger.

Forkasteligt at du er så indgroet i Rajoy-styret, at du lader som du ikke er klar over, at nogle af dine kolleger - hos modparten ganske vist - er nødt til i et desperat råb om hjælp at optræde anonyme i små lokalradioer, af begrundet frygt for anholdelse og fængsling, og her beretter om kollegers fængsling en masse (og ikke blot kort tid, men med mange års domsfællelse) grundet i flere tilfælde opdigtede anklager, fordi de anvendte deres ytringsfrihed.

Det lader du hånt om - benægter sågar - hvilket efterlader tanker på behandlingen i fyrrernes Tyskland og den tids medløbere.

'Skamroserne' her på siden bør ha' en dårlig smag i munden og du ligeledes.