Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

DJ-Formand: Journalistik er en vedvarende og grundlæggende stræben i samfundet

DJ-Formand Lars Werge bød fredag eftermiddag velkommen til Cavlingprisoverrækkelsen. ’Det kræver et solidt fundament af økonomi, tillid og journalistisk etik og moral. Journalistik er ikke et projekt, der kan ansøges, men en vedvarende og grundlæggende stræben i samfundet’. Det skal branchen huske på i en tid, hvor faget er "så udfordret", sagde han.

Lars Werge Cavling

Flemming Leitorp

  • Cavlingprisen er Danmarks mest prestigefyldte journalistpris. Den uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.
  • Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).
  • Cavlingprisen 2017 uddeles Fredag den 5. januar 2018, i Nationalmuseets festsal.

    Læs mere om Cavlingprisen

I dag bød DJ-Formand Lars Werge velkommen til prisoverrækkelsen af Cavlingprisen 2017. Cavlingprisen, som er landets mest prestige og uddeles af DJ, uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent. Her lagde formanden vægt på, at journalistens rolle i dag er mere end blot at kortlægge sandheden. Den handler også om at læse og forstå verden, forklarede han. Læs hele velkomsttalen nedenfor.

DJ-Formand Lars Werges velkomsttale til Cavlingprisoverrækkelsen 2017 på Nationalmuseet:

Kære alle sammen – kære nominerede, kære kolleger, kære minister,

Rigtig hjertelig velkommen til årets uddeling af Cavling-prisen. Det er mig en stor glæde at stå her igen, kigge ud over salen og ned på jer nominerede og igen fornemme spændingen.

Det er, som det skal være.

Det er også, som det skal være, at jeg lige bruger et par minutter på at sætte scenen, før Cavling-komiteens formand Kaare Sørensen tager over.

Det er også helt efter bogen, at spændingen først udløses om laaang tid.

Men bare rolig. Nu har I gået længe og vidst, at I var indstillet til prisen, og i nogle uger har I nu vidst, at I var blandt de 4 nominerede projekter til prisen.

Så I er tæt på nu. Det varer ikke så længe. Læn jer tilbage og nyd de kommende minutter alle sammen.

Velkommen til.

--

I tirsdags lagde jeg mærke til, at et redaktionelt budskab New York Times blev delt flittigt blandt danske kolleger. Arthur Gregg Sulzberger tiltrådte posten som ansvarshavende udgiver, og han ridsede udgivelsesgrundlaget for den 120 år gamle avis op.

Jeg vil gerne citere et par linjer i uddrag:

”The Times vil fortsat researche efter de vigtigste historier i vor tid med nysgerrighed, mod og empati – fordi vi tror på, at for at forbedre verden skal vi til en start forstå verden.

The Times vil måle sig selv mod de højeste standarder af uafhængighed, stringens og fairness. Fordi vi stoler på, at tillid er den mest dyrebare værdi, vi besidder.

The Times tror på, at sandheden skal efterstræbes uanset hvor den fører os hen. Udfordringen for mig bliver at sikre disse pejlemærker og samtidig omfavne det imperativ, at vi skal tilpasse os en foranderlig verden.

Meget vil forandres i de kommende år, og jeg tror, at forandringerne vil fremme reportager, der er mere righoldige end noget, vi kunne forestille os med bly og papir.

Men hvad der ikke vil forandres, er, at vi fortsat vil stille ressourcer til rådighed for, at vore journalister kan grave i en historie i månedsvis. Vi vil fortsætte med at støtte journalister i hvert hjørne af verden, mens de – nogle gange med stor personlig risiko – bærer vidnesbyrd til os om begivenheder, der udfolder sig.

Vi vil fortsætte med at lede efter den mest overbevisende måde at fortælle historier på, fra prosa til virtual reality til det, der kommer næst efter.

Vi vil fortsætte med at sætte fairness og korrekthed over alt i det, vi publicerer – og i det uundgåelige moment, hvor vi tager fejl, vil vi redegøre for vore fejl, og vi vil bestræbe os på at gøre det bedre.

Vi tror på, at det er den journalistik, som verden behøver, og som vore læsere fortjener. I dag fornyer vi den forpligtelse.”

Det lyder meget forpligtende, og jeg tror, det er blandt årsagerne til, at det nød fremme på de sociale medier.

For vi kan godt lide at huske os selv på, at vores fag er forpligtende. Tjener et højere formål og i jagten på sandhed og i jagten på historier frem for alt har én dyrebar valuta: Tilliden til vores fag.

--

Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, at jeg citerer hr. Sulzberger i dag. For han hylder de samme idealer som dem, vi er samlet her i dag for at hylde.

Henrik Cavling stod for det samme. Han står for det samme, og i dag er vi samlet for igen at uddele den største hæder i dansk journalistik – prisen opkaldt i hans navn.

Det har vi gjort næsten uden afbrydelser siden 1945. Det er en pris, der skal gives til en journalist eller en gruppe journalister, der ”i særlig grad har udvist initiativ og talent”.

Som prisen er blevet udmøntet på nu ottende årti, så har den været med til at sætte en standard for faget. Underbygge en opfattelse af, hvad journalistik er, og hvilken rolle vi som journalister, presse og medier indtager i samfundet.

Vi er stenen i skoene på enhver form for magthaver. Og vi efterstræber sandheden, uanset hvor den leder os hen.

Men vi er også læsningen af virkeligheden. Vi er det subjektive perspektiv på verden, og vi skal give modtagerne en håndsrækning til at sortere i de uendelige strømme af information. Så de kan forstå verden.

Som vi skal se om et øjeblik, så handler journalistik til tiden ikke kun om at afsløre sandheden. Det handler om at sætte sandheden i perspektiv.

Det er vigtigt at huske på netop i disse måneder og år, hvor rammerne omkring vores fag og vores branche er så udfordret.

Når politikerne forhandler om fremtidens medie-Danmark er det vigtigt at gøre opmærksom på, at et stærkt demokrati hviler på en fri presses uafladelige søgen efter sandheden.

Det kræver et solidt fundament af økonomi, tillid og journalistisk etik og moral. Journalistik er ikke et projekt, der kan ansøges, men en vedvarende og grundlæggende stræben i samfundet.

Det fundament, som Henrik Cavling var med til at grundlægge, og som i sine rødder er både fortid, nutid og fremtid i ét, hylder vi i dag. Med fire stærke projekter, og med mere end 70 års tradition bag os.

Endnu en gang rigtig hjertelig velkommen.

Jeg giver nu ordet til Cavling-komiteens formand Kaare Sørensen.

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.